Opinie 12-11-2020 Tien lessen uit de coronacrisis Tien lessen uit de coronacrisis: "Als de verzorgingsstaat niet thuis geeft, krijgen mensen het gevoel dat ze er alleen voor staan.”
Achtergrond 23-10-2020 Budgetgidsen strijden tegen onderbescherming Duizenden mensen krijgen niet de hulp of steun waar ze recht op hebben. Budgetgidsen proberen dat te veranderen.
Boek 14-10-2020 Voedselhulp in naam van God ‘Giving to God’ geeft een unieke inkijk in de islamitische ethiek van naastenliefde. Het boek is een eyeopener voor wie werkt in een superdiverse context.
Verhaal 13-10-2020 Hoe een persoonlijke assistent dromen waarmaakt: ‘Ik ben echt gelukkig nu’ Vijftien jaar stond Gabria op de wachtlijst voor een persoonlijk assistentiebudget. Alle hoop leek vervlogen, tot vorige zomer de doorbraak kwam.
Verhaal 06-10-2020 Op bezoek in het transitiehuis: ‘Hoe leger het hier is, hoe beter’ In het transitiehuis in Mechelen verblijven vijftien mannen, die aan het eind van hun detentie opnieuw de weg in de maatschappij zoeken.
Verhaal 07-09-2020 ‘Je krijgt zo veel terug van een pleeggast in huis’ België is een van de weinige landen waar pleegzorg voor volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek bestaat.
Boek 03-07-2020 ‘Zorgzame buurt moet bovenal oog hebben voor haar kwetsbare bewoners’ Buurtgerichte zorg is een strategie om inclusieve en zorgzame buurten te ontwikkelen. Maar hoe pak je dat concreet aan?
Opinie 01-07-2020 ‘Iedereen heeft recht op vakantie, ook mantelzorgers’ Mantelzorgers zijn sleutelfiguren in de zorg, maar veel van hen zijn overbelast. Vakantie kan helend zijn. Toch is dat vaak een moeilijke stap.
Achtergrond 16-06-2020 Twee op drie mantelzorgers zwaarder belast door corona De impact van de coronacrisis op mantelzorgers is groot. "Ook bij de onzichtbare helden van de zorg is de rek eruit."
Verhaal 09-04-2020 In lockdown met ons zorgenmeisje De dochter van Frauke Cosaert verblijft normaal in een voorziening, maar ging aan het begin van de coronacrisis naar huis. Ze getuigt hoe de lockdown met haar 'zorgenmeisje' verloopt.
Achtergrond 20-01-2020 Informele ontmoetingsplekken in de buurt zorgen voor structurele verandering Informele ontmoetingsplekken in de buurt zijn een sterke uitvalsbasis om rechten te realiseren op het structurele beleidsniveau. Zo blijkt uit onderzoek.
Opinie 11-12-2019 ‘Mantelzorg stopt niet aan de deur van het woonzorgcentrum’ Als een zorgvrager verhuist naar een woonzorgcentrum is de rol van de mantelzorger niet noodzakelijk uitgespeeld. Woonzorgcentra hebben baat bij hun expertise.
Verhaal 06-12-2019 ‘Het voelt niet meer als vrijwilligerswerk’ Pleegzorg organiseert mobiele en ambulante begeleiding met vrijwilligers. Sinds vier jaar is Leen vrijwilliger van Fleur, die slechtziend is.
Achtergrond 06-11-2019 Thuisloosheid stoppen met Housing First "Ik pleit resoluut voor Housing First." Een samenleving zonder dak- en thuisloosheid is mogelijk, aldus Freek Spinnewijn (Feantsa).
Opinie 30-08-2019 ‘Vrijwilligerswerk mag geen laatste strohalm worden’ Vrijwilligers botsen op drempels. Ze wegwerken is niet voldoende. Een inclusieve samenleving leunt niet alleen op vrijwilligerswerk.
Verhaal 27-08-2019 Hier leven mensen met en zonder beperking samen als één grote familie Bij Widar wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking samen met medewerkers en hun gezin. Ze delen lief, leed en loon met elkaar.
Achtergrond 23-08-2019 Hoe zorg je voor sterke tandem met mantelzorgers? De samenwerking tussen mantelzorgers en professionals loopt soms spaak. De tool ‘Samenspraak’ helpt om het gesprek aan te gaan.
Achtergrond 04-07-2019 Samen dak- en thuisloosheid vermijden Wie in een residentiële voorziening verbleef en die verlaat, loopt een groot risico om thuisloos te worden. Dit voorkomen vraagt om samenwerking.
Meeste reacties
‘Sociaal werk moet terugkeren naar haar basis: er zijn voor mensen’
Waren wij dan beter niet geboren?
Aan mevrouw Zuhal Demir, minister van compensaties
‘Te veel jongvolwassenen met een beperking wachten thuis op hulp’