Achtergrond 22-01-2021 ‘Directe link tussen arts en sociaal werker wekt vertrouwen’ In een wijkgezondheidscentrum kloppen patiënten aan bij de huisarts en sociale professionals. Hoe ervaren patiënten die samenwerking?
Achtergrond 21-01-2021 Migratie en superdiversiteit: het beleid hinkt achterop Welk migratie- en integratiebeleid is nodig in een wereld van toenemende superdiversiteit en transmigratie? Een Nederlandse denktank deed de denkoefening.
Achtergrond 19-01-2021 ‘Jongeren op de vlucht zitten vaak in overlevingsmodus. Daar raak je niet zomaar uit’ Een op drie niet-begeleide minderjarige vluchtelingen worstelt met depressie, angst of trauma. Dat vraagt om maatwerk.
Achtergrond 15-01-2021 ‘Laat spelende kinderen meer risico’s nemen’ Als je kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Maar risicovol spelen zorgt net voor groei.
Achtergrond 11-01-2021 Hoe persoonsgerichte zorg mensen gelukkig maakt Persoonsgerichte zorg is afgestemd op iemands interesses, noden en voorkeuren. Het doel? Mensen zich erkend en gelukkig laten voelen.
Achtergrond 08-01-2021 Clinical leaders: zorgverleners die net dat beetje meer doen Sommige zorgverleners maken een wezenlijk verschil voor bewoners en collega’s. Het zijn ‘clinical leaders’. Onderzoekers lichten het concept toe.
Achtergrond 05-01-2021 Corona is een momentum voor onze welvaartsstaat Wim Van Lancker is armoedespecialist. Hij heeft een scherpe blik op ons sociaal beleid en de impact van corona op de welvaartsstaat.
Achtergrond 15-12-2020 Inclusie van personen met een handicap: de wet van de remmende voorsprong Is de situatie van mensen met een handicap hier zo anders dan in India of Ethiopië? Katrijn Ruts van GRIP twijfelt: "Vlaanderen blijft inclusie afremmen."
Achtergrond 11-12-2020 Vaccinatiestrategie in woonzorgcentra: ‘Krijgt vader een prik tegen corona?’ Binnenkort start de coronavaccinatie, met prioriteit voor de woonzorgcentra. Maar wat als een bewoner met dementie die prik niet wenst?
Achtergrond 09-12-2020 ‘Hoe lang praten we racistische politici al naar de mond? En wat heeft dat opgeleverd? Niets!’ Sociaal.Net sprak met de Nederlandse antropoloog Sinan Çankaya. Op 18 december geeft hij een webinar over identiteit en sociaal werk.
Achtergrond 04-12-2020 Als woorden tekortschieten, is er creatieve therapie Hulpverlener Lieve Geukens breekt een lans voor creatieve therapie. “Veel cliënten hebben geen woorden voor hoe ze zich voelen.”
Achtergrond 27-11-2020 Weerstand tegen risicogerichte daderbegeleiding onder de loep Hupverleners twijfelen of risicomanagement ingrijpt op de kans dat daders opnieuw strafbare feiten plegen. Onderzoekers helpen enkele misvattingen uit de wereld.
Achtergrond 24-11-2020 ‘Zorg en welzijn moet impact beter in kaart brengen’ Hoeveel succes boeken we? Kan onze aanpak beter? “Zorg en welzijn moet dit beter in kaart brengen,” vindt Patrick Vander Weyden (SOM).
Achtergrond 23-11-2020 Wat België kan leren van andere virusuitbraken: ‘Mensen willen deel zijn van het antwoord’ Wat kan België leren van vroegere virusuitbraken in andere landen? Sociaal.Net sprak met antropoloog Jesse Verschuere van Artsen Zonder Grenzen.
Achtergrond 20-11-2020 De stad na corona: lessen trekken uit de lockdown De maatregelen tegen COVID-19 raken het stadsleven in het hart. Geen wonder dat er een debat woedt over de toekomst van de stad na corona.
Achtergrond 19-11-2020 Hulplijn tegen seksueel misbruik: ‘Als we één slachtoffer voorkomen, is het al een mooi verhaal’ Ruim drie jaar geleden werd de hulplijn 'Stop it Now!' gelanceerd. Een gesprek over pedofilie, seksueel misbruik maar vooral: nuance.
Achtergrond 17-11-2020 Goed eten voor iedereen: waar sociaal werk en ontwikkelings-samenwerking versmelten Rikolto werkt wereldwijd aan systemen die mensen toegang geven tot gezonde en betaalbare voeding. Is het ontwikkelingssamenwerking of sociaal werk? "Dat doet er niet toe."
Achtergrond 16-11-2020 Jeugddelinquentie anders aanpakken: jongere gelukkig, samenleving veilig Op sommige delinquente jongeren krijgen we geen vat. Wellicht zit een enge focus op toezicht en controle daar voor iets tussen. Maar er is zicht op beterschap.
Verhaal 17-12-2020 8 Familieparticipatie in de psychiatrie: ‘We kijken niet op van kinderen die rondhollen in de gangen’
Verhaal 11-01-2021 6 ‘Zolang je wens om te sterven niet gehoord wordt, kan je niet aan herstel denken’
Meeste reacties
‘Sociaal werk moet terugkeren naar haar basis: er zijn voor mensen’
Saar Pelgrims: ‘Down the road maakt van mij een sterkere leerkracht’
Familieparticipatie in de psychiatrie: ‘We kijken niet op van kinderen die rondhollen in de gangen’
‘Zolang je wens om te sterven niet gehoord wordt, kan je niet aan herstel denken’