Achtergrond 07-02-2019 Sandwichgeneratie: zorgende mannen doorbreken rolpatronen Onder druk van maatschappelijke evoluties moeten ook mannen meer zorgtaken opnemen. Maar kunnen en willen ze dat wel?
Opinie 05-02-2019 Anna-Maria: nieuwe versie van oud verhaal Anna-Maria is acht jaar en hier geboren. Haar gezin moet het land uit. De school protesteert. De siuatie van Anna-Maria is spijtig genoeg niet uniek.
Achtergrond 17-12-2018 Mama’s over migratiepijn Elk verhaal achter migratie is uniek, persoonlijk en complex. Maar via de mama’s in het gezin zien we enkele grote lijnen. Dus geven we hen een stem.
Boek 01-12-2018 Verlies ze niet! Dit boek van Ingrid de Jonghe, oprichtster van TEJO, is een aanklacht tegen de wijze waarop onze samenleving jongeren aan hun lot overlaat.
Boek 01-12-2018 Geen gewone puber Pubers met een persoonlijkheidsstoornis hebben trekken die heel vaak heel lastig zijn, zowel voor henzelf als voor de mensen om hen heen.
Boek 01-12-2018 Kinderen op de eerste plaats Werkzame opvoedstrategieën bij scheiding: Een scheiding is pijnlijk voor kinderen maar negatieve effecten op lange termijn zijn te vermijden.
Boek 01-12-2018 Vijftig jaar jeugdhulp in jongerencentrum Cidar Een jeugdhulpvoorziening die vijftig kaarsjes uitblaast, heeft veel te vertellen over jongeren, jeugdhulp en de samenleving.
Boek 26-11-2018 Weer eensgezind in een nieuw samengesteld gezin Nele De Keyser ondersteunt nieuw samengestelde gezinnen. In dit boek neemt ze je mee in de specifieke dynamiek van die gezinnen.
Verhaal 20-11-2018 Dankzij mijn begeleider nam ik de draad weer op Axelle was vijf toen haar vader verongelukte. Het gezin kwam in de problemen terecht. In de lange rij hulpverleners maakte één iemand het verschil.
Verhaal 31-10-2018 Elke uithuisplaatsing schudt leefwerelden door elkaar Pleegzorg is eerste optie als kinderen niet thuis kunnen opgroeien. Een oplossing voor veel kinderen maar ouders blijven achter. Mama Hilde getuigt.
Achtergrond 22-10-2018 Stap uit het wij-zij-verhaal Nog te vaak krijgen jongeren en ouders de schuld van weerstand en moeilijkheden. Hulpverleners moeten uit dit wij-zij-verhaal stappen.
Achtergrond 16-10-2018 Wat als in gezinnen alles vastloopt? In sommige gezinnen draait het voor geen meter. Ouders en kinderen weer samenbrengen en naar elkaar laten luisteren, kan de motor doen aanslaan.
Opinie 12-10-2018 Gezinsopvang is nog van deze tijd Er zijn weinig regio’s in Europa waar gezinsopvang nog op zo’n grote schaal gebeurt. Toch blijft het aantal onthaalouders systematisch dalen.
Verhaal 08-10-2018 Ik dacht dat het nooit meer goed kwam Een jeugdhulpverlener bleef geloven dat de breuk tussen een moeder en haar zoon hersteld kon worden. Haar aanklampende aanpak bleek de sleutel tot succes.
Achtergrond 28-09-2018 Jeugdhulpverleners moeten vaker in trainingspak naar het werk Een kinderrechtencommissaris wordt dagelijks geconfronteerd met jongeren en jeugdhulp. Waar liggen volgens hem grote uitdagingen en struikelblokken?
Verhaal 28-08-2018 Voorbij de jeugdhulp Twee insiders geven hun frisse, soms harde en bijwijlen utopische mening over hoe het anders moet met de jeugdhulp in Vlaanderen.
Verhaal 23-08-2018 Ik was dertien en zat opgesloten in Beernem Sarah belandde op haar 13 jaar in de gesloten meisjesinstelling van Beernem. Vandaag werkt ze met chronische daklozen: “Ik? Een straffe madam? Zo had ik het nog niet bekeken.”
Boek 01-08-2018 De spin en de vlieg Dit prentenboek vertelt een eigentijdse fabel over het verleiden van minderjarigen.
Meeste reacties
Ik ben vandaag een vriend verloren
‘Vertel me wat het is, burn-out’
‘Ik wil nooit in zo’n woonzorgcentrum belanden’
‘De psychiatrie wordt resort voor mild depressieve mensen’