Achtergrond 11-01-2021 Hoe persoonsgerichte zorg mensen gelukkig maakt Persoonsgerichte zorg is afgestemd op iemands interesses, noden en voorkeuren. Het doel? Mensen zich erkend en gelukkig laten voelen.
Achtergrond 04-12-2020 Als woorden tekortschieten, is er creatieve therapie Hulpverlener Lieve Geukens breekt een lans voor creatieve therapie. “Veel cliënten hebben geen woorden voor hoe ze zich voelen.”
Achtergrond 27-11-2020 Weerstand tegen risicogerichte daderbegeleiding onder de loep Hupverleners twijfelen of risicomanagement ingrijpt op de kans dat daders opnieuw strafbare feiten plegen. Onderzoekers helpen enkele misvattingen uit de wereld.
Achtergrond 19-11-2020 Hulplijn tegen seksueel misbruik: ‘Als we één slachtoffer voorkomen, is het al een mooi verhaal’ Ruim drie jaar geleden werd de hulplijn 'Stop it Now!' gelanceerd. Een gesprek over pedofilie, seksueel misbruik maar vooral: nuance.
Achtergrond 23-10-2020 Budgetgidsen strijden tegen onderbescherming Duizenden mensen krijgen niet de hulp of steun waar ze recht op hebben. Budgetgidsen proberen dat te veranderen.
Achtergrond 02-10-2020 Outreachers zijn de sterke buitenbeentjes van sociaal werk Hulpverleners die outreachend werken, zoeken cliënten op in de eigen leefwereld. Die nabijheid kan in moeilijke situaties het verschil maken.
Achtergrond 25-09-2020 Geef bewoners een buurtbudget van 8.000 euro Twee plattelandsgemeenten experimenteerden met het buurtbudget. Onderzoekers bespreken de resultaten van deze participatieve methodiek.
Achtergrond 24-09-2020 Hoogoplopend conflict in je organisatie? Bemiddeling haalt druk van de ketel Hoogoplopende conflicten verlammen organisaties en hun medewerkers. Bemiddeling doorbreekt die negatieve spiraal. Een bemiddelaar deelt haar ervaringen.
Verhaal 15-09-2020 Bemiddeling in Rwanda: ‘Mensen zijn veerkrachtig’ In Rwanda leven overlevenden en daders van de genocide vaak letterlijk naast elkaar. De organisatie AMI bemiddelt tussen de twee groepen.
Achtergrond 06-07-2020 ‘In deze sportclub vraagt niemand naar je problemen’ In Eeklo sloegen ervaringswerkers en sociale professionals de handen in elkaar om een eigen sportwerking voor kwetsbare mensen op te starten.
Boek 03-07-2020 ‘Zorgzame buurt moet bovenal oog hebben voor haar kwetsbare bewoners’ Buurtgerichte zorg is een strategie om inclusieve en zorgzame buurten te ontwikkelen. Maar hoe pak je dat concreet aan?
Achtergrond 29-06-2020 Beeldbellen in de hulpverlening: Horen, zien en ook voelen? In tijden van COVID-19 slaan hulpverleners massaal aan het beeldbellen. Is die digitale tool sterk genoeg om warme zorg te bieden? Wat leert onderzoek ons?
Opinie 17-06-2020 Geluk bij een ongeluk: ‘Onlinehulp zorgde voor extra veerkracht’ Corona veroorzaakte turbulentie. Maar organisaties hadden vaak krachtige antwoorden op de contactbeperkingen. Ze toonden die veerkracht ook online.
Achtergrond 10-06-2020 Buurtnetwerk in Antwerpse wijk werpt vruchten af in crisistijd In de wijk Het Kiel werd de laatste jaren hard gewerkt aan een buurtnetwerk van sociale organisaties. Dat werpt in deze coronacrisis vruchten af.
Opinie 06-03-2020 ‘We worstelen met participatie. We denken het toch beter te weten’ Wie is meer deskundig over armoede dan zij die er elke dag tegen vechten? Toch blijven we worstelen met participatie van mensen in armoede.
Achtergrond 03-03-2020 Sociale interventies evalueren: moeilijk gaat ook Sociale professionals moeten resultaten van hun werk in beeld brengen. Maar laat een complexe praktijk zich plooien naar de wetten van meten en tellen?
Achtergrond 13-02-2020 Mentoren wijzen vluchtelingen de weg op onze arbeidsmarkt Veel laaggeschoolde vluchtelingen werken in de sociale economie. Maar ze stromen moeilijk door naar de reguliere economie. Mentoren kunnen hierbij helpen.
Verhaal 11-02-2020 Hoe extern consult verontrustende gezinssituatie ontmijnde Soms lopen jeugdhulpverleners vast in verontrustende gezinssituaties. Pleegzorgbegeleiders vertellen hoe extern consult voor hen het verschil maakte.
Verhaal 17-12-2020 8 Familieparticipatie in de psychiatrie: ‘We kijken niet op van kinderen die rondhollen in de gangen’
Verhaal 11-01-2021 6 ‘Zolang je wens om te sterven niet gehoord wordt, kan je niet aan herstel denken’
Meeste reacties
‘Sociaal werk moet terugkeren naar haar basis: er zijn voor mensen’
Saar Pelgrims: ‘Down the road maakt van mij een sterkere leerkracht’
Familieparticipatie in de psychiatrie: ‘We kijken niet op van kinderen die rondhollen in de gangen’
‘Zolang je wens om te sterven niet gehoord wordt, kan je niet aan herstel denken’