Boek 02-03-2021 ‘We zijn allemaal mankemensen’ Naast schrijfster en jonge mama is Lynn Formesyn ook reumapatiënt. In haar boek ‘Zinvol ziek’ breekt ze een lans voor een andere kijk op ziek en gezond.
Opinie 24-02-2021 Activering langdurig zieken: ‘Ik heb kanker, hoe moet het nu verder met mijn werk?’ Hoe krijgen we langdurig zieken terug aan het werk? “Re-integratietrajecten zijn slechts een stukje van de puzzel”, zegt Elise Pattyn (Arteveldehogeschool).
Achtergrond 22-02-2021 Hoe praat je met vaccintwijfelaars? Nu er COVID-19 vaccins zijn, geeft communicatiewetenschapper Karolien Poels tips over hoe je met vaccintwijfelaars in gesprek gaat.
Opinie 10-02-2021 Slecht slapen maakt je meer kwetsbaar Slapeloosheid treft één op drie Belgen. Toch is het een onderwerp dat we zelden bespreken in hulpverlening.
Achtergrond 22-01-2021 ‘Directe link tussen arts en sociaal werker wekt vertrouwen’ In een wijkgezondheidscentrum kloppen patiënten aan bij de huisarts en sociale professionals. Hoe ervaren patiënten die samenwerking?
Opinie 05-01-2021 Participatie in woonzorgcentra: ‘Corona draaide de klok terug’ Participatie van bewoners blijft in woonzorgcentra een grote uitdaging, zeker nu er door corona andere prioriteiten zijn.
Achtergrond 20-11-2020 De stad na corona: lessen trekken uit de lockdown De maatregelen tegen COVID-19 raken het stadsleven in het hart. Geen wonder dat er een debat woedt over de toekomst van de stad na corona.
Opinie 17-11-2020 Genezen van COVID-19, maar nog steeds ziek: ‘Luister naar ons, dit is echt’ Sommige COVID-19-patiënten hebben maanden na hun ‘genezing’ nog klachten. Ann Li is zo iemand. Ze zit opnieuw thuis, wachtend op beterschap.
Achtergrond 17-11-2020 Goed eten voor iedereen: waar sociaal werk en ontwikkelings-samenwerking versmelten Rikolto werkt wereldwijd aan systemen die mensen toegang geven tot gezonde en betaalbare voeding. Is het ontwikkelingssamenwerking of sociaal werk? "Dat doet er niet toe."
Opinie 05-11-2020 ‘Helaas kan je niet kwaad zijn op een virus’ Deze coronacrisis zet druk op onze mentale gezondheid. Sociaal werker Tom Bogaert zoekt houvast bij oeroude inzichten van gedragsbiologen.
Opinie 27-10-2020 Sociaal werkers in coronatijden: ‘Mensen in de ogen kijken, is levensbelangrijk’ Wijkgezondheidscentra trekken lessen uit eerste coronagolf: "Toegankelijke welzijnsdiensten zijn essentieel voor onze gezondheid."
Achtergrond 21-09-2020 ‘Een lockdown staat haaks op het DNA van hulpverlening’ Corona zet zorg en welzijn onder druk. Het was en is alle hens aan dek. Hendrik Delaruelle: “Sociale professionals plooien zich dubbel voor hun cliënten.”
Opinie 01-07-2020 ‘Iedereen heeft recht op vakantie, ook mantelzorgers’ Mantelzorgers zijn sleutelfiguren in de zorg, maar veel van hen zijn overbelast. Vakantie kan helend zijn. Toch is dat vaak een moeilijke stap.
Achtergrond 26-06-2020 'De zorg voor zwangere vrouwen met verslavingsproblemen is complex' De zorg voor zwangere vrouwen met verslavingsproblemen is complex. Er is meer nodig dan een wettelijk kader dat het ongeboren kind beschermt tegen zijn verslaafde moeder. Eenvoudige oplossingen bestaan niet.
Opinie 02-06-2020 Hoe solidair zijn we met de ouderenzorg? ’Na het gratis applaus is er vier miljard euro nodig’ Ignace Leus breekt een lans voor meer geld en een solidaire financiering van de ouderenzorg: 'Na het applaus is er vier miljard euro nodig.'
Boek 02-06-2020 Welke wereld na corona? ‘Gewoon de samenleving heropstarten lijkt me wenselijk noch verstandig’ Socioloog Dirk Geldof kijkt hoopvol naar een betere wereld na corona. Een voorpublicatie uit zijn jongste essay: 'Als risisco's viraal gaan.'
Achtergrond 26-05-2020 Lieven Annemans: ‘Als je mensen gemotiveerd wil houden, moet je ze betrekken’ Wat we nodig hebben? "Heldere communicatie, een gezonde dosis autonomie en meer inspraak in de maatregelen die ons uit de coronatunnel moeten halen."
Verhaal 24-05-2020 Jonge dertiger na herseninfarct: ‘Ik probeer van mijn leven het beste te maken’ Een jonge dertiger wordt getroffen door een herseninfarct en schrijft over deze pijnlijke gebeurtenis. Een verhaal over verdriet, vreugde en herstel.
Meeste reacties
Waren wij dan beter niet geboren?
Aan mevrouw Zuhal Demir, minister van compensaties
‘Waarom is de weg naar hulp zo’n hindernissenparcours?’
‘Een zoon kan zijn moeder verlaten, maar een moeder verlaat nooit haar zoon’