Opinie 15-06-2022 Korsakov: ‘Gespecialiseerde zorg is te dun gezaaid’ Tijdens haar stage stelt studente Aoife Longmore vast dat patiënten met het syndroom van Korsakov vaak niet de nodige zorg krijgen.
Achtergrond 23-05-2022 Mondzorg is duur: ‘Wie geen pijn heeft, gaat niet naar de tandarts’ Gezondheidsongelijkheid wordt nergens meer zichtbaar dan bij de tandarts. Mondzorg is duur: ‘Wie geen pijn heeft, gaat niet.'
Opinie 13-05-2022 ‘Te weinig aandacht voor partner bij abortusproces’ Eén op vijf vrouwen beëindigt in de loop van haar leven een zwangerschap. Doorheen dat abortusproces blijft de partner te vaak buiten beeld.
Achtergrond 09-05-2022 ‘In de gezondheidszorg blijft transparantie een groot probleem’ Het Vlaams Patientenplatform viert 20 jaar Wet Patiëntenrechten. Ondanks de feestvreugde ziet directeur Else Tambuyzer grote uitdagingen.
Verhaal 09-05-2022 Gebruiksruimte in Luik: ‘Wij zijn een zorgvoorziening, geen drugscafé’ De gebruiksruimte voor druggebruikers in Luik is pionier in ons land. Sociaal.Net ging een kijkje nemen.
Achtergrond 25-04-2022 ‘Eerstelijnszones zijn een kans om sociaal werk en zorg dichter bij elkaar te brengen’ De eerstelijnszones zijn een kans om zorg, welzijn en sociaal werk dichter bij elkaar te brengen. Maar hoe loopt dat?
Opinie 01-04-2022 Kiezen voor een zorgberoep: ‘Niet vanzelfsprekend, wel een aanrader’ Waarom kiezen voor een opleiding in de zorg? Verpleegkundestudent Robbe Van Leemput krijgt de vraag regelmatig.
Achtergrond 21-03-2022 Kleur, cultuur en klasse zijn blinde vlekken in onze gezondheidszorg Is onze gezondheidszorg vrij van vooroordelen en racisme? “Patiënten vermelden discriminatie meestal niet expliciet, maar ze voelen wanneer ze anders behandeld worden.”
Boek 16-02-2022 De kracht van raken, aanraken en geraakt worden Onderzoeker Els Messelis leerde in een woonzorgcentrum Mathilde kennen. Ze was verdrietig omdat niemand haar nog knuffelde. Die pakkende ervaring liet de onderzoeker niet los, dus ze schreef een boek over huidhonger.
Opinie 18-01-2022 Sterk sociaal werk in ziekenhuis: ‘Erken ons’ Sociaal werkers in een ziekenhuis begeleiden patiënten voor, tijdens en na hun opname. Helaas ontbreekt het hen aan formele erkenning.
Achtergrond 05-01-2022 Zorgverleners kijken alsmaar negatiever naar ouderen Ageism zit diepgeworteld in onze samenleving. Ook medewerkers in de gezondheidszorg blijken zich steeds meer aan ageism te bezondigen.
Achtergrond 21-12-2021 Fietslessen bestrijden vervoersarmoede Je woont in de stad, maar je kan niet fietsen. Dan mis je heel wat kansen. In Gent leren wijkgezondheidscentra volwassenen fietsen.
Opinie 27-10-2021 Vrijwilliger op palliatieve afdeling: ‘Voor een rustige babbel is vaak geen tijd’ Je zou verwachten dat op een palliatieve afdeling veel ruimte is voor gesprek. Vrijwilliger Steffi Soethoudt ervaarde dat het soms anders loopt.
Verhaal 29-09-2021 Chronisch slechte slaper getuigt: ‘Slaaptekort verandert me als mens’ Thomas is een chronisch slechte slaper: “Ik volgde mindfulness, slaap- en piekertrainingen. Maar de slechte periodes komen altijd terug.”
Verhaal 28-09-2021 Sociaal werk in het ziekenhuis: ‘Elke dag is anders. Je staat zowel aan de wieg als aan het sterfbed’ Elk ziekenhuis heeft sociaal werkers, maar ze opereren vaak in de schaduw. Wat doen ze juist? En waar maken ze het verschil?
Opinie 13-09-2021 ‘Onze zorg heeft nood aan meer kleinschaligheid’ Sofie Stoop van netwerk Kwaito: "Bij een volgende pandemie moet het beter. We moeten meer oog hebben voor kleinschaligheid.”
Achtergrond 09-09-2021 ‘Community health workers begrijpen waarom de weg naar zorg moeilijk is’ België experimenteert sinds kort met community health workers. Ze wijzen kwetsbare groepen de weg in onze gezondheidszorg.
Verhaal 01-06-2021 Straatverpleging: ‘Ik sta ervan te kijken hoeveel zorg je op straat kan toedienen’ Verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis schuimen de straten van Hasselt af om mensen die het moeilijk hebben de nodige medische hulp te geven.
Achtergrond 28-06-2022 7 Trauma bij jongeren in de jeugdhulp: ‘Alle opvoeders wisten het, maar er werd niet over gesproken’
Meeste reacties
Aan Matthias Diependaele, minister van de daad bij het woord
Trauma bij jongeren in de jeugdhulp: ‘Alle opvoeders wisten het, maar er werd niet over gesproken’
‘Al tien jaar slijt hij weg op een plek waar hij niet thuishoort’
‘Een Soteriahuis is een betere plek voor mensen met een psychose’