Column

Fontainas

Digitaal verhaal van Iman

Na de ‘digital stories’ van Jonas, ElkeSow en Anoniem, komt nu onderzoekster Iman Lechkar (van het project ‘Herstelrecht in Brussel) aan het woord. Zij trok half mei 2014 naar het Fontainas Park, de enige groene long van de Brusselse Anneessenswijk.

Te mijden plek

Het is een plek die gedurende het tweejarige onderzoek in vele wandelgetuigenissen ter sprake is gekomen. Voor sommigen is het een te mijden plek. ‘On risque des mauvaises fréquentations. On a trouvé une séringue d’héroïne dans le bac à sable des enfants.’

Voor anderen is Fontainas een lievelingsplek, een voetbalplek, een plek om vrienden te zien. Nog andere  wandelgetuigenissen halen jeugdherinneringen naar boven. ’ C’était le petit Kosovo’, een spannende speelplek op de ruïnes van de oude Philipssite.

Op één van die bankjes, met zicht op de Gingobiloba keek Iman uit op het park. Het was pas haar tweede interventie in de wijk.  De bezoekers genoten van een vroegzomerse woensdagnamiddag. Enkele families hadden zich op het gras neergevleid, met matjes en mandjes. Voetballende kinderen speelden zich vrolijk in het zweet.

Twee groepjes

Vanop het bankje zag Iman twee groepjes jongeren samenzitten. Het eerste groepje leek haar een samenkomst van jongeren van Maghrebijnse afkomst. Het tweede groepje had zich rond en onder het blauwe afdakje geschaard. De jongeren waren van sub-Saharaanse afkomst. Iman stapte naar het tweede groepje toe.

De onderzoeksagenda: jongeren uitnodigen om met haar een wijkwandeling te maken om zicht te krijgen op uitdagingen, kansen, maar ook op conflicten in de wijk. Imans digitaal verhaal vertelt kort en krachtig wat er gebeurt wanneer een agenda van onderzoekers tegen de leefwereld van jongeren schuurt.

Digitale verhalen

Digitale verhalen zijn kleine, korte filmpjes van enkele minuten. De maker confronteert de kijker met een opeenvolging van beelden, foto’s, collages en tekeningen die een krachtig, persoonlijk verhaal ondersteunen of evoceren. De auteur spreekt zelf zijn verhaal in, kiest en monteert zelf de beelden.

De digitale verhalen die Sociaal.Net publiceert zijn gemaakt door bewoners van de Brusselse Anneessenswijk. De films zijn onderdeel van een actie-onderzoek van hogeschool Odisee, opleiding sociaal werk.Meer lezen over digital storytelling en Anneessens kan op Sociaal.Net.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.