Column

Het leven in de Anneessenswijk

Digitaal verhaal van Elke

Elkes exploratie van de wijk volgt het ritme van de liefde. Het eerste beeld van haar verhaal is een mannenlichaam met een ingekleurd hart. De kijker leest de wijk en haar condities vanuit haar ‘mouvements du coeur’. Dolverliefd was ze bij haar aankomst zestien jaar geleden, op het gezellige wijkleven, de groezelige Spaanse cafeetjes. De diversiteit maakt het vertoeven in de wijk pittig en pittoresk. Maar na verloop van tijd groeit de vermoeidheid, de afkeer (krijsende daklozen, glas dat in banden bijt). De kansarmoede en verloedering wegen op het gemoed, verwekken ontgoocheling en frustraties. Af en toe ontluikt die liefde weer, in kleine taferelen van samenhorigheid, in prikjes en brokjes natuur, in bevallige wijkimpressies die het leven weer kleur en klank geven.

Elkes digital story laat zien hoe de wijkbetrokkenheid sterk affectief geladen is: bepaalde plekken in de buurt verschijnen naargelang de uren van de dag als aantrekkelijk, boeiend, te mijden, gevaarlijk, beschamend, weerzinwekkend, hoopgevend. Haar digitaal verhaal leert ons wat haar eerste beeld van haar digital story laat vermoeden. De wijk is een levend lichaam, een torso waarop passies zich spiegelen.

‘Digital stories’ zijn kleine, korte filmpjes van twee minuten. De maker confronteert de kijker met een opeenvolging van beelden, foto’s, collages en tekeningen die een krachtig, persoonlijk verhaal ondersteunen of evoceren. De auteur spreekt zelf zijn verhaal in, kiest en monteert ook zelf de beelden.

Sociaal.Net publiceert de komende maanden zes digitale verhalen. Alle filmpjes zijn gemaakt door bewoners van de Brusselse Anneessenswijk. De films zijn onderdeel van een actie-onderzoek van hogeschool Odisee, opleiding sociaal werk.Meer lezen over digital storytelling en Anneessens kan op Sociaal.Net.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.