Webinar met Wim Distelmans: Je levenseinde in eigen regie bij dementie

Donna Kerseboom

De laatste levensfase is geen onderwerp waarover je makkelijk praat. Wanneer jij of je naaste de diagnose dementie krijgt, weet je dat de tijd die rest om samen te praten over wensen en voorkeuren rondom medische behandelingen of verlangens rond levenseinde, beperkt is. Hoe vroeger je dit in alle openheid met je naaste(n) bespreekt, hoe beter. Maar … hoe begin je daar aan? In dit webinar van Cera op 22 februari biedt oncoloog en hoogleraar Wim Distelmans handvaten.

© Unsplash / Christophe Dutour

“Ja, we hebben daar al veel over gepraat. Waar willen wij de komende jaren nog van genieten, nu ik nog bijna alles kan? Maar ook de moeilijke thema’s liggen hier op tafel. Hoe zie ik mijn zorg en waar wil ik sterven? Ik wil mijn partner de komende jaren zo weinig mogelijk belasten met mijn zorgsituatie.” – Mark

Hoe geef je verder vorm aan jouw leven en aan jouw levenseinde? Welke regelingen bestaan er om je eigen comfort te verhogen wanneer je niet meer beter wordt? En vooral, hoe kan je hierin als patiënt en als mantelzorger zoveel mogelijk de regie nemen?

Wim Distelmans is oncoloog en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Hij geeft een kader en enkele handvaten om de regie rond levenseinde in de handen van patiënt te leggen. Hierbij besteedt Distelmans bijzondere aandacht aan mensen die dementie hebben en wilsonbekwaam zijn. Daarna duiken we in de praktijk en gaan we in gesprek met Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Leen Vandamme, die vanuit eigen ervaring haar inzichten deelt.

Inschrijven

Het webinar vindt plaats op donderdag 22 februari, van 19.30u tot 20.30u. Inschrijven is gratis en kan tot dezelfde dag om 16u via de website van Cera.

Meer lezen?

Ben je geprikkeld door de thema’s dementie en levenseinde? Dan vind je deze artikels die eerder op Sociaal.Net verschenen zeker interessant:

‘Waanzin hoe wij omgaan met mensen met dementie’

Dementie-experte: ‘Ik heb veel geleerd van Restaurant Misverstand’

‘Zolang je wens om te sterven niet gehoord wordt, kan je niet aan herstel denken’

‘Ziekte en rouw verdienen aandacht in zorgzame buurten’

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.