Opinie

‘Corona duwt gehandicaptenzorg in hoek waar de klappen vallen’

Marc Cautreels, Martine Heiremans

Onze kinderen wonen in een voorziening voor mensen met een beperking. Sinds 13 maart mogen zij de voorziening niet meer verlaten en kunnen wij ook niet meer op bezoek. Maar corona treft niet alleen ons, het zet ook begeleiders en de hele gehandicaptenzorg onder druk.

Dossier:  
corona en handicap

© Unsplash / Nayeli Dalton

Pijnlijk

De wijze waarop onze kinderen in deze coronatijden opgevangen worden, is ongelooflijk: alle medewerkers zetten zich tweehonderd procent in om in deze heel moeilijke omstandigheden onze kinderen toch zo veel mogelijk goede zorgen te geven. Het zijn terecht helden van de zorg.

‘Gehandicaptenzorg wordt aan zijn lot overgelaten.’

We verwachten dat helden niet alleen in woorden maar ook in daden gewaardeerd worden. Daarom moeten we ze beschermen tegen het virus. Meer dan ooit moeten we zorgzaam omgaan met de beperkt beschikbare energie in deze organisaties. Het is nu niet het moment om deze mensen te belasten met de boodschap dat ze aan deze coronacrisis een financiële kater kunnen overhouden.

Toch worden voorzieningen voor mensen met een beperking aan hun lot overgelaten. Dat is erg pijnlijk.

Te weinig testen

In de gehandicaptenzorg vertoeven veel kwetsbare mensen met een labiele gezondheid. Toch worden ze te weinig getest op het coronavirus.

Die tests zijn belangrijk voor de kwaliteit van leven voor onze kinderen. Hoe sneller er is geweten dat ze al dan niet besmet zijn, hoe meer onnodige quarantaine en bijhorende gedragsproblemen kunnen vermeden worden. Ook voor de medewerkers zijn tijdige testen belangrijk.

We begrijpen dat de schaarste groot is en velen terecht vinden dat ze dringend getest moeten worden. We vragen dan ook geen voorkeursbehandeling voor personen met een beperking. Wel een eerlijke verdeling van de beschikbare testen.

Beschermend materiaal

Hetzelfde verhaal voor beschermend materiaal: de voorziening waar onze kinderen verblijven, moet dagelijks bedelen om aan voldoende voorraad te komen. Er is nood aan een evenwichtige verdeling van mondmaskers van het FFP2-type om de medewerkers veilig aan de slag te laten gaan.

‘Er dreigt een financiële kater voor voorzieningen.’

Ook hier vragen we geen voorkeursbehandeling, wel dat de problemen van de zorgsector ernstig worden genomen. Want ook buiten de muren van het ziekenhuis lopen medewerkers en cliënten dagelijks grote risico’s op besmetting.

Overuren

En alsof dat nog niet genoeg is: voorzieningen dreigen aan de coronacrisis ook een financiële kater over te houden.

In de welzijnssector is er een regel die bepaalt dat aan het einde van het kwartaal of aan het einde van het jaar de gepresteerde overuren op nul moeten staan. Brute pech als deze oefening moet gebeuren op 1 april 2020, in volle coronacrisis. De openstaande overuren moeten uitbetaald worden aan het tarief van overuren.

We kijken hoopvol uit naar een oplossing van Federaal minister van Werk Nathalie Muylle. Op het eerste zicht moeten gebruikers hier niet van wakker liggen. Toch zullen ze onrechtstreeks de gevolgen ondervinden van zo’n eventuele financiële aderlating.

Normaal gezien

Dat is niet de enige financiële zorg.

Als het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de bestaande regelgeving strikt toepast, zal de voorziening een belangrijk deel van de coronagerelateerde kosten uit eigen zak moeten betalen.

Normaal gezien wordt een voorziening vergoed voor de prestaties die ze levert ten aanzien van een cliënt. Die staan netjes beschreven in een individuele dienstverleningsovereenkomst.

Ondersteboven

Maar corona gooit dat helemaal ondersteboven.

Veel cliënten worden nu 24/7 opgevangen. Ze kunnen voorlopig niet meer naar huis, ook niet in de weekends. En alle medewerkers worden nu terecht beschouwd als één groep die ingezet wordt in functie van verschillende noden. Ze zetten samen alles op alles om de meest urgente zorg mogelijk te maken. Maar bij veel cliënten strookt dat aanbod niet met hun individuele dienstverleningsovereenkomst.

‘Voor deze extra kosten is er geen passende regelgeving.’

Voor deze extra kosten is er geen passende regelgeving. Ook hier is het wachten op transparante communicatie van de overheid.

Economische werkloosheid

Worden die meerkosten dan niet gecompenseerd door minderkosten van de groep cliënten die nu thuis verblijft? Zo eenvoudig is dat natuurlijk niet. Heb je vooral mensen die intensieve zorgen nodig hebben, dan heb je maar weinig mensen die nu thuis zullen verblijven.

In zo’n sfeer van financiële onzekerheid zou een directeur die zijn budget onder controle wil houden, beslissen om medewerkers op economische werkloosheid te zetten. Dat zou toch ronduit wraakroepend zijn, nu we elke beschikbare kracht maximaal moeten benutten?

Concrete steun, vandaag

Corona duwt de gehandicaptenzorg in hoek waar de klappen vallen. Maar dat blijft nog te veel in de schaduw staan. Concrete steunmaatregelen zijn dringend nodig zodat voorzieningen de coronacrisis overleven zonder al te grote kleerscheuren.

De helden van de zorg verdienen onze steun, in woord en daad. Niet morgen maar vandaag.

Reacties [8]

 • Battiau Marquita

  Als je hoort dat 10% van de jongeren en 70% van de volwassenen nu nog in de instellingen verblijven met de corona hebben volgens mijn inziens de instellingen een pak geld over van al de bewoners die nu thuis worden opgevangen . Ja , gans het bedrag van pvb gaat naar de instelling terwijl de zoon/dochter nu thuis verblijft . Je krijgt 8% bovenop je pvb van vaph om zogezegd zelf zorg voor thuis in te kopen . Teneerste is alles dicht wat zorg aankopen betreft en ten tweede moet je kontrakten laten opmaken met zorgaanbieders etc… wat de mensen al ontmoedigd om daaraan te beginnen laat staan of ze het al snappen . Mijn zoon is nu al thuis sedert 17 maart omwille van corona . De diensten voor aanvraag zorg zijn allemaal dicht en ik heb geen zin om al die paperassen die je moet invullen en doorsturen enz… om die 8% die je bovenop pvb zou krijgen , om daarmee te beginnen en ik denk dat ik niet alleen ben volgens dat ik overal kan lezen . Wij , de ouders zijn de dupe .

 • Emmelen Liza

  wanneer gaat het dagcentrum weer open in covida en in allen voorzieningen ik heb gehoord dat het verleng is tot de 3-5-2020.
  Ze hebben nog niets gevonden de coronvirus zijn er nog mee bezig voor in spuittingen ervoor .

  Emmelen Liza.

 • Emmelen Liza.

  Ik hoop dat jullie de personen met handicap en met een beprekkingen in de voorzieningen en covida die mensen niet in worden vergeten met deze corona tijden deze mensen hebben ook hard die moeten nu ook erbij horen en niet vergeten worden.

  Emmelen Liza.

  • Emmelen Liza.

   Ikzelf werk ook zelf in het dagcentrum in oostheuvel in covida en al die andere van de voorzieningen van gehandicapten zorg maar die zijn nu dicht van wegens van de corona tijden al een tijdje .

   Emmelen Liza.

 • Monica

  Ik heb een dochter met een beperking die normaal in een instelling verblijft.ik heb heel veel respect voor die mensen,maar die mensen worden aan hun lot overgelaten.je hoort elke dag hoe moeilijk het is in de rusthuizen(wat zeker ook zo is),maar over de gehandicaptenzorg word niet gesproken.ik vind dat erg voor die mensen,want die staan er ook voor 200%.ik heb mn dochter naar huis gehaald,niet omdat ze niet goed zorgen voor haar,maar ik zou het niet aankunnen mn dochter zo lang niet te mogen zien,bellen kan ook niet,want mn meid kan niet praten.
  Wat moet er in al die kinderen hun hoofdje omgaan.ik weet van mijn dochter dat als ze niet goed in haar vel zit,ze aggressief word.
  Dus jaHEEL VEEL RESPECT VOOR AL HET PERSONEEL van de gehandicaptenzorg die er dag in dag uit staan voor al die kinderen.
  Die mensen hebben ook een gezin thuis!!!

  • Emmelen Liza.

   Ik begrijp dat heel goed want uw om gaat met kinderen in je hoofd dat ze niet praten in de gehandicapenzorg dat ze de kinderen hebben naar huis hebben gehaald dus ja Heel respect voor al het pesoneel .
   Die mensen hebben ook een gezin thuis .

   Emmelen Liza.

 • Henri Denis

  Inderdaad een sector die al jaren ons respect verdient. Mijn zus verblijft al jaren in een instelling en is vrij immobiel de laatste jaren maar goede verzorging. Spijtig dat de werkdruk nu zo hoog ligt en de al jaren beloofde financiering mank blijft lopen. Proficiat aan alle zorgverleners!!

 • Spiessens Jan

  Gezien de penibele toestand in sommige instellingen omtrent de beschermingsmaatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te houden doe ik een oproep aan alle bestaande solidariteitsfondsen van de instellingen om hun middelen en mogelijkheden nu in te zetten. Als zij dit nu niet doen stel ik mij de vraag wat de reden van hun bestaan dan eigenlijk nog is.

  Spiessens Jan
  Voorzitter vzw Solidariteitsfonds Huize De Steiger Bornem

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.