Verhaal

Eline, telefoonvrijwilliger bij Tele-Onthaal

Luisteren maakt je milder

Jennifer Pots

Tele-Onthaal staat dag en nacht klaar om te praten met mensen die in de knoop liggen met zichzelf en een luisterend oor zoeken. Wat doet dat met de vrijwilliger aan de andere kant van de lijn?

vrijwilliger Tele-Onthaal

Eline, vrijwilliger bij Tele-Onthaal

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te doen?

Eline: Ik wil graag iets betekenen voor mensen en had het gevoel dat ik nog ruimte had om iets te doen voor anderen. Het moest vooral een boeiende aanvulling zijn op mijn dagelijkse contacten met collega’s, familie en vrienden. Als klinisch psychologe ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk in de sociale sector.

‘Ik wil graag iets betekenen voor mensen.’

Hoe kwam je dan bij Tele-Onthaal terecht?

Tele-Onthaal is heel laagdrempelig: iedereen, zelfs een gevangene of dakloze, kan bellen naar het nummer 106. Zowel de oproeper als de vrijwilliger blijven steeds anoniem waardoor de oproeper ongeremd zijn verhaal kan vertellen. Aan de telefoon kom je in aanraking met alle lagen van de bevolking. Uiteenlopende verhalen en problemen komen aan bod. Die diversiteit en afwisseling vind ik boeiend. Om dat allemaal te kunnen behappen, word ik goed ondersteund door bruikbare opleidingen en voldoende praktische tips. Maar wat voor mij de allerbelangrijkste reden was om hier vrijwilliger te worden: je kan enorm veel betekenen voor mensen door naar hun verhaal te luisteren.

Wat kan jij dan voor de oproeper betekenen ?

Elke vrijwilliger toont oprechte openheid en interesse voor het verhaal van de oproeper. Heel wat oproepers bellen met een verhaal dat ze nog nooit toevertrouwden aan iemand in hun omgeving. Ze schamen zich of voelen zich schuldig. Het doet hen dan deugd om erover te kunnen praten zonder veroordeeld te worden. Wat iemand ook te vertellen heeft, we proberen de oproeper het gevoel te geven dat hij beluisterd en begrepen wordt.

Heeft luisteren ook effect?

Mensen kunnen 24u op 24 bellen. We vullen dat aan met een ruime online-beschikbaarheid om te chatten. Wanneer iemand in crisis is omwille van een bepaalde gebeurtenis is Tele-Onthaal er op momenten waarop andere hulpverlening niet beschikbaar is. De oproeper kan zijn verhaal kwijt en dat lucht vaak enorm op. Tijdens een goed gesprek hoor je dat mensen hun emoties zoals verdriet of kwaadheid opnieuw onder controle krijgen. Bij sommige mensen merk je zelfs dat Tele-Onthaal een verandering in hun leven kan teweegbrengen. Gesprekken kunnen ertoe leiden dat de oproeper tot zelfreflectie en inzicht komt. Dat kan positieve effecten hebben op zijn het dagelijks leven.

‘Tele-Onthaal heeft invloed op mijn privéleven.’

Wat doet zo’n engagement met jou?

Ik beschouw het als een voorrecht dat ik de verhalen van de mensen zo puur en eerlijk te horen krijg. Ik heb de kans om daarover in gesprek tegaan. Dat voelt als een andere manier van communiceren.

Het is een mooie aanvulling op mijn job en dagelijkse leven. Ik ervaar Tele-Onthaal als een soort van hobby die tijd vergt, maar waar je vooral energie van terugkrijgt. De dankbaarheid van de oproepers na een goed gesprek en het gevoel iemand geholpen te hebben, doet deugd. Tele-Onthaal heeft ook een invloed op mijn privéleven. Het leert me beter omgaan met mensen uit mijn omgeving. Het doet me meer nadenken over dingen die ik meemaak. Mijn mildheid is daardoor verder gegroeid: zaken die mis lopen, zal ik minder snel veroordelen.

Welke oproepen raken je het meest?

Gesprekken met jongeren. Ik behoor zelf tot deze generatie, dus hun levensvragen en moeilijkheden zijn voor mij heel herkenbaar. Jongeren hebben nog een heel leven en toekomst voor zich. Dat je zo vroeg in je leven al moet vechten tegen zware problemen, doet me wat. Ik blijf het ook moeilijk hebben met noodkreten die wijzen in de richting van zelfdoding. Wanneer je een suïcidale oproeper aan de lijn krijgt, heb je steeds de neiging om deze persoon te willen redden en de zelfdoding te voorkomen. Soms heb ik het gevoel dat ik de oproeper op een ander spoor kon zetten. Maar soms rond ik een gesprek af met de vrees dat voor deze persoon zelfdoding vroeg of laat een feit zal zijn. Mensen hebben dat zelfbeschikkingsrecht, maar dat aanvaarden blijft moeilijk.

‘Ik blijf het moeilijk hebben met zelfdoding.’

Zou je anderen aanraden om dit vrijwilligerswerk te doen?

Het mooiste aan vrijwilliger zijn bij Tele-Onthaal is wat het teweegbrengt bij jezelf: het geeft veel voldoening om mensen te kunnen helpen en je krijgt er veel voor terug. Vooral de dankbaarheid van de oproeper is deugddoend. Je voelt dat je je steen bijdraagt aan het welzijn van de mensen. Ik hoop dus dat nog meer mensen zich engageren als vrijwilliger. Je leert er enorm veel bij: hoe mensen functioneren, zich echt voelen en wat er in hen omgaat. Het is een mooie les in levenswijsheid die je nergens anders zo goed kan leren. Het doet je mensen beter begrijpen en beseffen dat je het beste van je leven moet maken. Tele-Onthaal vergt veel tijd, maar mits goede planning is dat voor mij een haalbare kaart. En de tijd die je erin steekt, weegt niet op tegen de energie die je ervan terugkrijgt.Tele-onthaal zoekt nog extra luistertalent en start in het najaar met nieuwe opleidingen.

Reacties [1]

  • Schellynck Eric

    Ja dat is prachtig werk, zelf zou ik ook doen maar ik mis vervoer, bezit alleen maar een oude fiets en niets meer, ik ben afhankelijk van derde en dat wil ik zoveel mogelijk vermijden; Maar wat deze mensen doen is prachtig.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.