Webinar: Naar een sociaal rechtvaardige mobiliteitstransitie?

Donna Kerseboom

Minder vervuilen. Besparen op benzine. Minder files. Dat willen we toch allemaal? Toch laaien de emoties hoog op in het debat over verplaatsingen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Eva Van Eenoo  onderzocht hoe we deze transitie op een sociaal rechtvaardige wijze kunnen maken.

Eva Van Eenoo

Zeker als beleidsmakers maatregelen nemen om het autoverkeer te beperken, schermen tegenstanders met sociale argumenten. Mensen in een kwetsbare positie zouden de dupe zijn van dit soort groene maatregelen. Zij zouden geen alternatief hebben voor de wagen en kunnen de milieubelastingen nu al niet betalen.

Dat brengt ons tot de vraag: valt de duurzaamheidsagenda te verzoenen met de sociale agenda? Wat moeten de uitgangspunten zijn van een sociaal rechtvaardige mobiliteitstransitie? En kan het sociaal werk daar een rol in spelen?

In de reeks ‘Spraakmakers over prangende maatschappelijke thema’s’ organiseren Sociaal.Net en SAM, steunpunt Mens en Samenleving hierover een webinar met onderzoeker Eva Van Eenoo: “Ik pleit ervoor om dat te keren en als perspectief dat van een kwetsbaar gezin zonder auto te nemen. Als we hen als toetssteen nemen, zullen we makkelijk tot dat rechtvaardige mobiliteitstransitie komen. Als ik het in het hippe beleidsjargon mag zeggen: maak die ‘zero car households’ tot de benchmark van je beleid.”

Inschrijven

Het webinar vindt plaats op vrijdag 8 december van 10u tot 12u.

Inschrijven kan via de website van SAM, steunpunt Mens en Samenleving.

Meer lezen?

Ben je geprikkeld door mobiliteit? Dan vind je deze artikels die eerder op Sociaal.Net verschenen zeker interessant:

Mobiliteit en rechtvaardigheid: ‘Kies voor kwetsbare gezinnen als toetssteen’

‘Vervoersarmoede treft alle lagen van de bevolking’

Mobiliteit is een privilege

 

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.