Webinar: Justitie, strafrecht en detentie in crisis

Donna Kerseboom

Foltering van een gedetineerde door medegedetineerden. Het is het trieste dieptepunt van een lange lijst terugkerende problemen bij justitie: hoge recidivecijfers, stakende cipiers, geen zorg voor geïnterneerden, onmenselijke leefomstandigheden in overbevolkte cellen, te weinig detentiehuizen, slachtoffers die zich ongehoord voelen. In dit webinar gaat professor Crimonologie Tom Daems (KU Leuven) in op de huidige situatie en mogelijke oplossingen. 

© ID / Wouter Van Vaerenbergh

Justitie en detentie zitten in een permanente crisis. Hoe komt dat? Waarom sluiten we steeds meer mensen op terwijl we steeds beter weten dat dit niet werkt? En wie staat klaar als mensen uiteindelijk de gevangenis verlaten? Want ook re-integratie is, zacht gezegd, niet evident. Doen sociale professionals hun job niet of hebben ze te weinig ruimte om mensen weer op het juiste spoor te zetten? Of is het toch de kille samenleving die wegkijkt… en dus de criminaliteit krijgt die ze verdient?

Waar liggen oplossingen? Welke initiatieven lopen goed? Zijn er landen die het beter doen? Zorgen werkstraffen, enkelbanden en herstelbemiddeling voor een uitweg? En wat te denken van een assertief Vlaams ministerie van Justitie en Handhaving? Ligt in die regionalisering een beloftevol spoor? Of is dat allemaal slappe koffie voor een samenleving die liever naar harde vergelding grijpt?

In de reeks ‘Spraakmakers over prangende maatschappelijke thema’s’ organiseren Sociaal.Net en SAM, steunpunt Mens en Samenleving een webinar waarin professor Criminologie Tom Daems (KU Leuven) een antwoord zal geven op heel wat van deze vragen. Hij is onderzoeker, maar ook opiniemaker en auteur van het boek ‘Misdaad en straf in onrustige tijden’.

Na de lezing van Tom Daems volgt een eerste reactie van Wim Duerloo (CAW De Kempen). Wim verzamelde heel wat terreinexpertise over detentie en forensisch welzijnswerk. Vervolgens krijg je als deelnemer de kans om vragen en bezorgdheden te delen.

Inschrijven

Het webinar vindt plaats op dinsdag 30 april van 10u tot 12u.

Inschrijven kan via de website van SAM, steunpunt Mens en Samenleving.

Meer lezen?

Ben je geprikkeld door detentie? Dan vind je deze artikels die eerder op Sociaal.Net verschenen zeker interessant:

Hoe nu verder met de gevangenissen?

Ex-gedetineerde deelt zijn verhaal met scholieren: ‘Wie kwam in de gevangenis op bezoek?’

Leven na detentie: ‘Veel deuren blijven op slot’

Dagboek van een huisarts in de gevangenis: ‘De crisis houdt nooit op’

‘De revolutie naar een humaner detentiebeleid moet vandaag ingezet worden’

Aalmoezenier in gevangenis: ‘Van langer straffen wordt de samenleving niet beter’

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.