Column

Aan de jonge sociaal werker: ‘Kom werken bij het OCMW!’

Michelle Ginée

Michelle Ginée

Michelle Ginée is maatschappelijk werker bij SAAMO Gent, single zonder kinderen en gaat door het leven met een brede glimlach, tenzij ze boos is.

Werken bij het OCMW

© Unsplash / Charlota Blunarova

Lieve toekomstige collega

Je bent net afgestudeerd als sociaal werker en op zoek naar een job? Wees welkom bij het OCMW, het epicentrum van de hulpverlening. Daar waar het gebeurt!

‘Ik heb het met eigen ogen gezien: een OCMW is bijzonder wendbaar als het nodig is.’

Werken in een OCMW is niet meteen de job waar je als kind van droomt. En op school heb je waarschijnlijk ook weing fraais gehoord over de OCMW’s. Dat het een muf en hiërarchisch overheidsapparaat is, bijvoorbeeld. Of een plek waar politici in het Bijzondere Comité je werk als professional beoordelen en je uiteindelijk nooit gelijk geven. Of dat het OCMW niet wendbaar is, nog zo een hardnekkig beeld over ons werk…

Geef me vijf minuten om het tegendeel te bewijzen.

Transformeren in recordtempo

Elke dag anders. Dat is werken bij het OCMW.

De individuele en maatschappelijke crisissen waarmee je te maken hebt, zijn onvoorspelbaar en uitdagend. Denk aan corona waar de OCMW’s hun deuren, figuurlijk weliswaar, wagenwijd openzetten om mensen te helpen. Daarna kwam de oorlog in Oekraïne. De OCMW’s wisten zich in recordtempo te transformeren tot crisiscentra en goed geöliede machines om de vele vluchtelingen op te vangen. En dan was er uiteraard de energiecrisis waar de OCMW’s voor heel wat mensen het verschil hebben gemaakt. Ik heb het met eigen ogen gezien: een OCMW is bijzonder wendbaar als het nodig is.

Wereld aan je voeten

Bij het OCMW ligt ook de hele wereld letterlijk aan je voeten. Je komt in contact met veel mensen en persoonlijkheden, vaak hebben ze hun roots elders in de wereld. Je leert binnen de korste keren veel bij over mensen en voor je het weet, kijk je anders naar de wereld. Elke dag opnieuw sta je versteld van de veerkracht van cliënten.

Maatschappelijk werkers zijn dromers. Wij dromen van hoe alles beter kan, hoe we mensen vleugels geven en de maatschappij aanzetten tot verandering. Dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf, het is een werk van lange adem maar Rome is ook niet gebouwd in één dag. Bij het OCMW heb je als werker, met het leefloon en andere inkomensondersteunende maatregelen, de instrumenten in handen om met een cliënt een succesvol traject af te leggen. En zo bereik je soms veel meer dan je ooit had kunnen hopen.

Prettig gestoord

Prettig gestoordheid is ook een kernkwaliteit van menig OCMW-medewerker. Regelmatig is er geroezemoes, hoor je gegrinnik en zelfs lachsalvo’s. Onnozele mopjes kletsen je om je oren.

‘Elk succesje groot en klein wordt gevierd.’

Maar ook wie een traan laat omwille van verdriet of machteloosheid voelt er zich op zijn gemak. Het is altijd spijtig als een collega de moed verliest, maar het is zo verdomd schoon om zien hoe maatschappelijk werkers er zijn voor elkaar in hilarische, maar ook in bittere tijden.

En ben je een feestneus zoals ik? Ook dan is het OCMW the place to be want elk succesje groot en klein wordt gevierd. Van een cliënt die na veel inspanningen en met kleine stapjes zelfredzamer wordt tot een cliënt die met onderscheiding afstudeert als sociaal werker zodat hij in je voetsporen kan treden. Elke stap voorwaarts is reden om eens vrolijk met de heupen te zwaaien en ‘yes’ te roepen.

Rozengeur en maneschijn

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Nee.

Het klopt dat de vormen van steun die je aanbiedt aan je cliënt in het Bijzonder Comité altijd langs een batterij politici moeten passeren. Of dat plezant is? Nee, natuurlijk niet.

‘Onrecht aankaarten is onze core-business. En ja, dat kan ook binnen het OCMW.’

Steunaanvragen motiveren kost tijd en energie terwijl de situatie van je cliënt zo klaar is als een klontje. Maar dat is het voor de leden van het comité niet, en zij dragen wel de verantwoordelijkheid om gemeenschapsgeld rechtvaardig te verdelen.

Ik kijk naar de werking van het Bijzonder Comité als een kans om politiserend te werken. Het beargumenteren van je steunaanvragen is immers een opportuniteit om de leden van het comité vertrouwd te maken met de soms schrijnende toestanden van onze cliënten. Het zijn politici die ons beleid vormgeven, aanpassen en als het even kan ook rechtvaardiger maken. Dan is het belangrijk dat ze weet hebben van structurele drempels waarop OCMW-cliënten botsen.

Onrecht aankaarten is onze core-business. Het is net dat wat onze job zo boeiend maakt. En ja, dat kan dus ook binnen het OCMW.

Dromen

Krijg je energie bij het lezen van dit alles? Dan is het nu tijd om te surfen naar het lokaal bestuur van jouw keuze. Er staan in elk OCMW vacatures open. Zowat elk lokaal bestuur is op zoek naar geëngageerde en dolenthousiaste maatschappelijk werkers. Kom erbij, en kruip mee in de cockpit van de hulpverlening.

En ja, ik weet dat de wereld van zorg en welzijn niet meteen de plek is waar je bakken geld verdient. Maar ik zal afsluiten met een klein geheim. Je krijgt bij het OCMW een goed loon, een mooi verlofpakket en maaltijdcheques. Ook dat is geen fabeltje.

Reacties [8]

  • Nele C.

    Als pas afgestudeerde begon ik in 2019 aan een job als mw’er bij een OCMW. Ook met de insteek van ‘Oh daar ga ik veel zien en veel leren, ideaal als startersjob’. Maar al snel botste ik in mijn dossiers op de muren van de wetgeving. Ik wou een jonge studente de kans geven om voor haar droom te gaan en geneeskunde te gaan studeren. Jammer genoeg hield de wetgeving rond leefloon haar tegen om in haar huidige opleiding minder studiepunten op te nemen zodat ze ook kon studeren voor het toelatingsexamen arts. Heel frustrerend dat ik haar die kans niet kon geven.
    Daarnaast had ik constant het gevoel dat je achter de feiten aanliep. Sociaal verslag voor het BCSD voorbereiden binnen de juiste lijntjes en de juiste kwinkslagen dat het BCSD toch maar zou goedkeuren. Dan beslissingen waar ik het niet altijd mee eens was versturen naar je cliënt. En dan moest je je al haasten om nieuwe aanvragen verwerkt te krijgen voor het volgende BCSD.

    Na 6 maanden gaf ik er de brui aan, ik kon het niet.

  • maddy claes

    Het is goed om de rol van de OCMW maatschappelijk assistentent e benadrukken. We zijn een schakel tussen de mens in nood en de politiek. We baseren ons op wetten en decreten maar het is toch vooral onze creativiteit die mensen in moeilijkheden een zicht geeft op het einde van de tunnel. Dus heb ik een boodschap voor de politiekers die dit bericht lezen. Om een goed sociaal beleid uit te stippelen is luisteren naar de kennis van de maatschappelijk assistenten van OCMW/CPAS noodzakelijk. En, ik wil het hier nog eens extra benadrukken: de meesten onder ons zijn zijn geëngageerd en werken aan een te hoog tempo. De toevloed aan problematieken vragen meer personeel. Het sociaal werk kan enkel renderen als de maatschappelijk assistent en de cliënt elkaar regelmatig zien via huisbezoeken en gesprekken op het bureel.
    Ik ben een gepensioneerd maatschappelijk assistent maar heb momenteel regelmatig contact met de sociale dienst en ervaar hun gedrevenheid en tijdsgebrek.

  • Els

    Ik heb in verschillende job-omgevingen gewerkt: CLB, JAC, GGZ, en werd door RVA naar een OCMW gestuurd. Schoorvoetend ben ik daar begonnen, maar ik heb nergens zo een afwisselende, verbindende, uitdagende job mogen uitoefenen als in ons bestuur. Ik mag mijn verantwoordelijkheid nemen qua indeling van werk, ik krijg de kans om van gedachten te wisselen en om informatie te vergaren, ik kan bijscholen en stilstaan bij de job-inhoud… En inderdaad soms is het vechten tegen een bierkaai, vooral om hardnekkige standpunten te beïnvloeden, maar er is ook zoveel voldoening… Ik werk hier nu 35 jaar en ik blijf met liefde en fierheid mijn job uitoefenen!

  • Filip Van Wiele

    Ik heb 20 jaar gewerkt als maatschappelijk werker voor de sociale dienst van een OCMW. Ben thans nog steeds actief als brugfiguur/maatschappelijk werker binnen een zorgteam van een school.
    Het maatschappelijk werk binnen een OCMW mag niet worden onderschat. Je moet immers op de hoogte zijn van de immense waaier aan sociale wetgeving.
    De problematiek is doorgaans multi-aspectueel en complex.
    De sociale dienst moet beschouwd als zijnde de spoedopname en dienst Intensieve Zorgen van het maatschappelijk werk. Het verreist veel kennis, kunde en expertise om deze toch wel zware taak telkens tot een goed einde te kunnen brengen.

  • Marleen Van Houdt

    Ik heb het voorrecht gehad om 40jaren voor OCMW Houthalen Helchteren te werken. Ben nu gepensioneerd. Ik zou terug opnieuw kiezen voor het OCMW als werkgever. Geen moment spijt van, zo boeiend is dit werk.

  • Holvoet Rik

    “Onrecht aankaarten is onze core-business. Het is net dat wat onze job zo boeiend maakt. En ja, dat kan dus ook binnen het OCMW.” Prachtig! Maar als maatschappelijk assistent van opleiding en vroeger lid van het BCSD heb ik dat weinig gezien. Voor mij zou best het BCSD hervormd worden, zonder politici. In afwachting hebben de politieke partijen de verantwoordelijkheid mensen met kennis van zaken af te vaardigen. Politiserend werken is meer dan leden van het BCSD de juiste info te geven. Goed artikel maar de bureaucratie en de zeer complexe regelgeving wordt te weinig vermeld. Dank voor de passie van de auteur, respect en doe zo voort! Het OCMW is belangrijk en heeft gedreven mensen nodig!

    • Sara Waelbers

      Optimistisch artikel. Samen met Rik was ik jarenlang lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. We stelden vast dat in 99% van de gevallen het voorstel van de maatschappelijk assistent werd gevolgd. Terecht.
      Dringende hulp kan ook meteen geboden worden als het moet, in die gevallen heb ik nooit anders gezien dan dat de beslissing van de voorzitter daartoe werd bevestigd.
      Wat de gedreven hulpverlener het meeste nodig heeft, is de kans om hulp te bieden, samen met zijn cliënt een traject uit te werken, te mogen proberen, te mogen kansen geven. En de middelen ter beschikking te hebben om dat te doen, zoals financiële steun geven waar dat nodig is om een menswaardig leven mogelijk te maken.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.