Column

Aan Marc Coucke, voetbalspecialist

Brief van Dikke Freddy

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Marc Coucke © ID / Jonas Lampens

Marc Coucke

Marc Coucke © ID / Jonas Lampens

Geachte heer,

Vorige week hoorde ik u op de radio openhartig spreken over de problemen die ontstaan omdat De Standaard het nodig vindt om dagelijks het voetbal zwart te maken. Graag bezorg ik u enkele voorstellen om voor onze geliefde volkssport het tij te keren.

‘Laat de daklozen de kleedkamers als slaapzalen gebruiken.’

 • U maakt zich, net als de overgrote meerderheid van de bevolking, zorgen over het feit dat de voetbalclubs zwaar in de problemen zullen komen nu minister Maggie De Block ermee dreigt om de lonen van de voetballers op dezelfde manier te belasten als de lonen van bijvoorbeeld de postbodes, de verpleegsters en de treinbegeleiders. Zou het een oplossing kunnen zijn om voortaan met negen man per ploeg voetbal te spelen in plaats van met elf. Ook bij de postbodes, de verpleegsters en de treinbegeleiders lost men veel problemen op door hun aantal te verminderen.
 • Bepaalde socialisten dreigen ermee om de voetbalclubs de rekening te presenteren voor de kosten van het posteren van politieagenten voor hun stadions. Naar het schijnt bedraagt de politiefactuur voor één weekend eersteklassevoetbal zo’n 225.000 euro. Dat komt overeen met de jaarlijkse subsidie die de Belgische regering voorziet voor de opvang van daklozen. Mijn voorstel is: schaf zowel de politie als de subsidie voor de daklozen af. Laat de daklozen de kleedkamers van de voetballers (die ’s nachts toch leeg staan) als slaapzalen gebruiken; de aanwezigheid van loges, sanitair, douches en bubbelbaden is een pluspunt. Schakel daarbij de firma G4S in. Hun beveiligingsagenten kunnen de politie vervangen en omdat ze geen ambtenarenstatuut hebben kosten ze zo goed als niks. Volgens de OCMW-voorzitter van Antwerpen kunnen ze bovendien ook prima voor daklozen zorgen.
 • Er is veel miserie met de voetbalmakelaars. U bent op zoek naar een gereglementeerd statuut voor die voetbalmakelaars. Maak het niet te moeilijk en geef ze hetzelfde statuut als een minister! In dat geval mogen ze hooguit slechts zo veel verdienen als wat nu één weekend politie bij de voetbalstadions kost (of een jaar daklozensubsidie) en bovendien moeten ze bij de koning een eed afleggen waardoor ze, net zoals onze ministers, niet meer mogen liegen.

Indien mijn voorstellen u nuttig lijken, kunt u misschien mijn kandidatuur ondersteunen om als dakloze onderdak te krijgen bij Sporting Anderlecht. Het zou mij een genoegen zijn om er een keertje de sauna te gebruiken.

In afwachting van uw antwoord verblijf ik met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties [5]

 • Ludo Haazen

  Inderdaad confronterend vast te stellen wat het kost aan onze maatschappij om het grootste volksvermaak in dit land mogelijk te maken, vooral in verhouding met wat men over heeft voor de meest behoeftigen

 • Ina Lodewyckx

  Inderdaad nagel op de kop. Mijn vraag: wat kunnen wij als burger doen om verandering te brengen?

 • Alois verlinden

  Wat oik mij ook afvraag is hoeveel procent er naar de staat gaat van die transfersommen ,zou dat ook 55 procent zijn zoals bij werkenden?

 • Wim Van Tongel

  Spot on, Erik! Dit zou ook buiten enkel Sociaal.net moeten kunnen gepubliceerd worden. En dan bedoel ik mainstream…

  • Nico Bogaerts

   @Wim: Brieven van Dikke Freddy kan je ook lezen in De Standaard. Maar altijd eerst bij Sociaal.Net ;-) Groet en blijf ons volgen.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.