Column

Dikke Freddy aan Benjamin Dalle, minister van Armoedebestrijding

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Benjamin Dalle

© ID / Bart Dewaele

Geachte Heer,

Ik neem aan dat het u spijt dat de week tegen armoede voorbij is. In alle uithoeken van het land hebt u blinkend van trots en gezeten tussen dappere ervaringsdeskundigen, goedwillende vrijwilligers en hardnekkige hulpverleners mogen uitleggen dat er – dankzij de goede werken van uw christelijke partij – voor mensen die in armoe leven licht is aan het einde van de tunnel. U bent politieker genoeg om er niet bij te zeggen dat het aan- en uitfloepende licht dat zichtbaar is, wellicht dat van tegenliggers is. Het is over dergelijke tegenliggers dat ik een paar vragen heb.

Ik heb helaas mijn verwarmingspremie van 100 euro nog niet mogen ontvangen. Nog tot 1 november bestaat de mogelijkheid om die aan te vragen. Ik dien daartoe een dossier aan te maken op een overheidswebsite. Nu wil het geval dat ik zulks niet kan omdat ik, vanwege geen nagel om mijn gat te krabben, niet over een computer en niet over een internetabonnement beschik. Er wordt voor ouden van dagen, minder bemiddelden en mensen die niet hebben doorgeleerd echter ook een mogelijkheid geboden om de aanvraag op papier in te dienen. Maar dan moet die burger wel via de reeds vermelde website een formulier opvragen en dat vervolgens printen. Wie bedenkt zoiets?

‘Ik verwacht een strenge winter. Bij Zeeman worden grote kortingen gegeven op thermisch ondergoed. Is het mogelijk om mij voor de aanschaf van dat ondergoed een isolatiepremie uit te betalen?’

Ik zou u bij dezen dan ook willen vragen of u mij nog voor Allerheiligen een computer, een internetabonnement en een printtoestel kan bezorgen. Ik meen dat u mij dat op grond van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens niet kan weigeren. Artikel 21 van dat reglement zegt dat eenieder het recht heeft om op voet van gelijkheid te worden toegelaten tot de overheidsdiensten van zijn land.

Daarnaast worstel ik nog met een ander probleem. Voorlopig zorgt de klimaatopwarming er gelukkig voor dat er niet moet worden gestookt. Desalniettemin verwacht ik een strenge winter en in mijn tochtig en vochtig huurappartementje gaat dat problemen opleveren. Bij Zeeman worden momenteel grote kortingen gegeven op thermisch ondergoed. Het zou voor mij een oplossing zijn. Is het mogelijk om mij voor de aanschaf van dat ondergoed een isolatiepremie uit te betalen? Vermits alle burgers gelijk zijn voor de wet, ook de burgers die niet over een eigen dak beschikken dat ze kunnen isoleren, lijkt het mij geen onlogische vraag.

U dankend voor de afhandeling van mijn vragen, groet ik u met de meeste hoogachting,

Frederik De meester,
ter kabinet bekend als Dikke Freddy.

Reacties [8]

 • terryn Marie-Rose

  Ik bedacht in de week om dergelijke brief te schrijven. Ik mocht naar kijkdag 30personen voor 9 oude appartementjes, staan al jaren leeg en waren nu gerenoveerd!!!! Nieuwe keukenkastjes, wettelijke stenen vloer en dat was het. Oude behang hing half afgeschraapt aan de muren, zelfs een toilet volledig overstroomt alles er aan gekoekt en opgedroogt , zelfs op bril, deksel en rondom op de vloer( heb er foto van) seniorenflatjes!!!! +70jarigen , ongelooflijk. En er liggen miljarden te wachten tot de sociale woningen ze opvragen ??? Misschien kunnen ze die rechtstreeks uitbetalen aan de betroken senioren zodat ze hun flat kunnen laten renoveren, ontsmetten, oppoetsen? Want zelf kan ik dit niet meer. Heren ministers?

 • Carina

  Ik zou ‘t fijn vinden mocht ik ook gewoon standaard
  met vb. 👍, 😊… op een reactie van een artikel kunnen reageren.

 • An Meert

  en aan diene minister wil ik graag nog zeggen: hij mag eens een week komen leven bij mij. 1 x per dag eten? Zorgpremie stopgezet: ik ben niet hulpbehoevend genoeg. Dus nog minder centjes om de nodige hulp te krijgen. Hij moet maar 1 dagje komen! Wel met koffiekoeken dan, want die kan ik ook niet betalen. En een biefstukje voor de woefie! Mijn troost.

 • An Meert

  In mijn leven, als persoon in armoede, maar gelukkiglijk wel met een gekregen laptop, zijn mensen jaloers dat ik kan genieten van het tijdelijk sociaal tarief. Hoeveel opmerkingen ik daar al over gekregen heb, ik kan ze niet bijhouden. Die mensen staan ook niet tijdens de winter op zondag te wachten bij de voedselbank voor een beetje eten. En ik mag zeggen: vroeger kwam je er zeker een week mee toe. Nu is het zelfs bij die voedselbank: overleven. Zowel de organisatie als de mensen in nood. En dan nog het systeem van de schuldbemiddeling. Ik krijg het niet uitgelegd dat de maatschappij die schuld niet moet terug betalen. De schuld stopt bij de firma of het bedrijf zelf. Mensen denken dat de bevolking die schuld moet terugbetalen. Lieve dikke Freddy, doe maar voort met hetgeen dat je bezig bent. En leg elke keer een zaadje langs de goeie kant, ten voordele van mensen in armoede.

 • Bart Verhaegen

  Beste dikke Freddy.
  Telkens weer geniet ik van de ongemakkelijke waarheden die u ons op bord legt. Het voelt aan als naar ‘the Office’ kijken. U weet wel, van Ricky Gervais. Nee?
  Uw brief aan de minister schudde me wakker. Ik beheer de rekeningen van mijn bejaarde vader en even terug gaan in zijn betaalgeschiedenis maakte al vlug duidelijk dat die 100€ waar de man recht op heeft, of had, nooit op zijn rekening gekomen is.
  Mijn fout, ik had maar naar de website moeten gaan en een papier afprinten en opsturen.
  Minister Dalle, heeft u dit ingecalculeerd? Heeft uw kabinet even gerekend naar het aantal mensen dat de premie zou mislopen en dat vervolgens voorgelegd aan de coalitiepartners? Kijk: we zeggen dat we zoveel gaan geven maar er gaan x procent domme kloten zijn die dat vergeten?
  Is het zo gegaan?
  Wel, beste minister en bij uitbreiding alle wie daar op de kabinetten rondhangt: jullie zijn een zielige bende.
  Ps ik heb nog een damarke liggen van mijn moeder zaliger voor Freddy.

 • Frans Chanterie

  Prachtig ! Guitig en pittig en terecht.
  Uw brief Edele Freddy is alweer een illustratie van het lage intellectueel niveau of redeneringsvermogen van onze bontgekleurde regering . De intellectuele armoede van onze ministers en hun kabinetten bezorgd veel mensen verdriet en pijn.
  Dank voor jouw glasheldere reactie.
  Frans Chanterie sj

 • terryn Marie-Rose

  Van Telenet kreeg ik te horen,/lezen dat ze klanten die via overschrijving op papier betalen liever kwijt zijn. Ze zijn nml aan het moderniseren. En wie mail heeft kan dus ook via mail betalen, volgens hen. Wordt dus zoektochtje naar andere provider.

 • >Marleen Raman

  Uw teksten kijk ik telkens naar uit. Niemand kan beter dan jou op een ludieke manier iets aanklagen. Het maakt me gelijktijdig triest, opstandig maar toch ook genietend van uw manier van aanbrengen

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.