Column

Aan Ben Weyts, minister van dierenwelzijn en ervaringsdeskundigen in de armoede

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Weyts

© ID / Eric de Mildt

Geachte Heer,

Ik schrijf u in naam van Aleidis Da Silva, mijn onderbuurvrouw. U kent haar ongetwijfeld want zij heeft u het voorbije jaar reeds vier keer aangeschreven en hebt haar vier keer uitermate vriendelijk een antwoord toegestuurd.

Hoewel zij u vier verschillende brieven heeft gestuurd, waren alle antwoorden die ze van u ontving tot op de letter hetzelfde. U moet over een straf geheugen beschikken om elke keer, woord voor woord, hetzelfde antwoord te formuleren. Mijn felicitaties daarvoor.

‘U hebt besloten om de opleiding voor ervaringsdeskundigen in de armoe tegelijk met de nertskwekerijen af te schaffen.’

Graag bezorg ik u, om het dossier volledig te maken, nog wat extra informatie over Aleidis Da Silva. Haar wettige echtgenoot, tevens vader van haar drie kinderen, is jaren geleden met de noorderzon vertrokken. Al wat hij heeft achtergelaten, is een schuldenberg die hoger is dan de Mont Blanc. Dientengevolge krijgt Aleidis van haar schuldbemiddelaar elke week 96 euro waarmee ze voor haar hele huishouden eten, drinken, was, plas, schoolgerief en oplaadkaarten voor de gsm’s moet kopen.

Het is een van de redenen dat we geen licht meer hebben op het gemeenschappelijke toilet dat zich op de gang bevindt. De goedkoopste lamp kost toch al snel meer dan een gesneden brood plus een pot choco en dan is voor mij en voor al mijn buren de keuze vlug gemaakt: wij zoeken ons toiletpapier in de lichtbundel van onze gsm.

Door de coronamaatregelen is de miserie van Aleidis nog wat groter geworden dan ze al was. Ze heeft een computer moeten kopen omdat haar oudste anders geen lessen kon volgen. In de winkels is alles wat goedkoop was duurder geworden, het café waar ze de afwas deed is voorgoed gesloten, en zo zijn er nog wel een paar kleinigheden te vermelden.

Desalniettemin is Aleidis niet bij de pakken blijven zitten. Ze heeft zich bij de VDAB een traject laten voorschrijven. Dat hield in dat ze een opleiding zou gaan volgen om gediplomeerd ervaringsdeskundige in de armoede te worden. Vervolgens zou ze een job kunnen krijgen die haar in staat zou stellen om probleemloos lampen en dergelijke meer te kunnen kopen.

‘Naar verluidt vindt u dat de opleiding te lang duurt, terwijl u zelf er negen jaar over gedaan hebt om licentiaat in de politieke wetenschappen te worden.’

Er waren wel enkele voorwaarden waaraan voldaan moest worden om aan de opleiding te beginnen. Ten eerste moest ze al lang genoeg in armoe leven om voor de opleiding in aanmerking te komen. In die proef is Aleidis met de grootste onderscheiding geslaagd: ze is 32 jaar en ze heeft nooit in haar leven een splinter hout gehad om pijlen van te maken, laat staan dat ze een nagel had om haar gat te krabben. Vervolgens moest ze een voorbereidend leerjaar volgen. Daar is ze in september vorig jaar vol goede moed aan begonnen.

Ik kan u zeggen dat ze al veel geleerd heeft. Zo heeft ze bijvoorbeeld van één oud hemd van mij voor alle drie haar kinderen een volledige pyjama gemaakt. Toen haar oudste jarig was, had ze geen rotte eurocent om voor het kind iets te kopen. Wel, ze heeft dat kind gelukkig kunnen maken met een fleurig getekende bon om vijf keer de tafel niet te hoeven afruimen. Het zijn allemaal trucs die Aleidis in het voorbereidende jaar -van haar medestudenten dan nog- geleerd heeft.

De miserie is dat haar traject nu abrupt beëindigd wordt omdat u besloten hebt om de opleiding voor ervaringsdeskundigen in de armoe tegelijk met de nertskwekerijen af te schaffen. Naar verluidt vindt u dat de opleiding te lang duurt, terwijl u zelf niet onder stoelen of banken steekt dat u er negen jaar over gedaan hebt om licentiaat in de politieke wetenschappen te worden.

Bovendien denkt u dat er geen werk is voor ervaringsdeskundigen in de armoede, terwijl er op uw kabinet nog altijd geen is. Ik denk bijvoorbeeld dat Aleidis u allerhande adviezen kan geven om goedkopere afkoelende sportkledij voor onze Olympische atleten te vinden dan de frivole frulletjes waar nu kolossaal veel centen naartoe gaan. De besparingen die op dat vlak te maken zijn, leveren gegarandeerd meer dan genoeg op om de opleidingen voor ervaringsdeskundigen in de armoede toch te laten voortbestaan. En dat zou ook voor mij een oplossing betekenen want een lamp in ons gemeenschappelijke toilet lijkt me toch een niet versmaden gemak.

Ik kijk uit naar uw vriendelijke antwoord (ik heb een weddenschap lopen dat u deze keer toch niet allemaal dezelfde woorden zult gebruiken dan in de vier brieven die u naar Aleidis Da Silva stuurde) en ik groet u met de meeste Hoogachting,

Frederik De Meester,
(u kent mij uit eerdere briefwisseling als ‘Dikke Freddy’)

Reacties [12]

 • Boelens Fabienne

  Geachte Minister Weyts,ik ben vandaag,in een dierenasiel geweest, voor een vangkooi voor een arme kat,die hier al maanden rondloopt,en met de koude,is dit geen leven, voor dat arm dier,ik ga ze elke dag eten en melk,en korrels gaan geven,toen ik niemand aantrof in het asiel, ging ik door een hek binnen,en zag enkele honden,in half donker zitten,hun uitzicht op groen hebben ze afgesloten met een zwarte bas,toen ik daar een opmerking over maakte,zei ze,dat het is voor hun rustig te houden,ik had Peligre mee,en gaf ze,ze waren uitgehongerd, terug op een opmerking van mij,zei ze,ze staan op dieet,ik heb er erg hart pijn van,ik woon op een appartement,en heb nog 2 katten ook,maar als ik die arme zwerfkat kan vangen, krijgt ze een warme thuis bij mij,ik ga elke dag dieren die honger hebben,eten gaan geven,moest ik een huis hebben, met tuin,zou ik Veel sukkelaars in huis halen,maar de huurprijzen zijn zo duur,en ben alleenstaande, Minister Weyts,aub doe er iets aan, mijn beleefde Gr Fabienne

 • Erna Tyvaert

  Ongelooflijk 😡daaraan zie je dat ministers niet in deze levens met armoede geen idee hebben hoe die mensen moeten leven!!! Bekijk het maar eens mijnheer de minister 👍hoe jij het zou dom moest jij het overkomen!!!

 • Gert

  Wat je niet kent, kan je niet missen.
  Minister Weyts, ervaar eens één week hoeveel je kan doen met 96 euro.
  Je mag het zelfs met 150 euro proberen. En graag starten zonder volle ijskast en zonder dat alle facturen voor de deze maand betaald zijn.

  Missschien inderdaad een petitie opstarten, ik teken zeker en verspreid ze verder met al mijn energie.

 • Martine

  Dat komt binnen…
  Chapeau voor de moed!

 • Hilde Schepens

  dank je wel dat ik dit heb kunnen ontvangen via burgers met veel burgerzin voor allen. Kan deze opleiding dan toch nog doorgaan in de toekomst als velen zich mee inzetten? kunnen we hierbij helpen met actie, petitie, andere?

 • Sony H.

  Wauwh! Dit komt binnen terwijl ik lees. Ik weet niet hoe het is om in armoede te leven al kan ik wel wat trucs en goede raad gebruiken om te besparen en de minister ook, lees ik mee. Wat een vergissing maakte hij en zijn ministerie ! Zeer duidelijk dat zij allen in het ministerie de ervaring met armoede missen. “Wat niet kent niet deert.” Op eerste zicht bespaart de minister maar op langere termijn laat hij centen liggen. Amai , kan iemand met ervaring in armoede, hem gaan helpen aub? Dank u.

 • Goeyvaerts Kristien

  Ik ben nog steeds van mening ; indien u geen armoede en uitsluiting meegemaakt hebt , kan u er niet over meepraten ; er zijn mensen tekort die wel zulke dingen meegemaakt hebben en, na dergelijke opleiding kunnen advies geven in verschillende sectoren ; de drempel zal lager zijn voor sommigge mensen om naar de hulpverlening te durven toe te stappen en ze zullen mensen effectiever kunnen helpen, minder geweld en zelfmoordcijfers zullen plaats vinden, ze weten waarover ze het hebben, en kunnen ook beter luisteren….

 • Develter mari

  men belooft om meer te doen voor de kwetsbare en arme mensen,maar met corona werd hetgeen er bestaat niet meer gedaan ,geen ambulante therapie,een telefoon om af te zeggen ,maar geen gesprek .Arbeidszorg stopt ,zelfs zonder te verwittigen dat het gesloten is .De bib heropende maar niet direkt om op de pc’s te werken .En net die begeleiders zouden moeten beseffen ,hoe moeilijk het is voor die mensen met /of zonder internet om de regeltjes te begrijpen en dan zeker begeleiding nodig hebben .Hun structuur valt volledig weg en dat hebben ze nodig.En in die vzw’s zitten er politiekers in de raden van bestuur. !!

  • Jang

   Is er iemand die de hoop laptops, die ongeschikt zijn voor de jongeren, voor zijn deur wilt gaan stapelen? Het is niet voldoende om een (goed) idee te hebben, dat te lanceren en dan aan de kant te gaan staan. Of zou hij zijn huiswerkjes ook op zo een traag machieneke maken? Ik denk dat de Bennie van inborst wel een braaf jongske is maar jammer genoeg niet het scherpste mes in de schuif.

 • nadia cap

  dank u dikke Freddy, wat je opnoemde is nog maar een klein stukje van de kans armoede.
  ook ik heb daar gezeten.
  ben blij dat iemand het opneemt voor mensen in armoede en de minister eens de waarheid zegt.
  ik zou eens willen zien of hij met 96€ een week eten en was gerief kan kopen voor een gezin met 3 kinderen.

  maar zoals ik zoveel gehoord heb in mijn leven is armen zoeken het zelf.
  nu meneer de minister ik heb de opleiding wel kunnen afmaken en was zelf nog in mijn opleiding toen ik al werk aangeboden kreeg in 2005 als ervaringsdeskundige en heb nooit meer zonder werk gezeten.
  meneer de minister ik denk dat u gewoon armoede in stand wil houden, want wij zeggen waar het op staat en wat echt is en u wil uw droomwereldje niet kwijt, echt egoïstisch van u

  • Vicky Brughmans

   Als collega van Nadia, ook afgestudeerd en werkzaam al opgeleide ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting kan ik Nadia echt wel volgen. Ook ik had in 2016 al job terwijl ik mijn eindexamen nog moest doen, een contract van onbepaalde duur. Armoede in stand houden is inderdaad makkelijker dan er iets tegen te doen… je neemt de mensen hun kansen en keuzes af. Degene die nu moeten stoppen zijn verdienen dat niet. Ook zij willen aan de slag en organisaties zoals de onze, pleegzorg, is wachtende op nieuwe afgestudeerden om zo onze job te kunnen verbreden binnen ons werkveld. Ook ik vind het schandalig. Hoe kan je ‘als goede huisvader’ zoals je jezelf noemt iemand zijn kansen zo wegnemen… dat doe je bij je kinderen toch ook niet!!!
   Alvast bedankt Dikke Freddy, uw brief is zo oprecht en waar… respect. Niet voor u meneer de minister maar voor Dikke Freddy, die in alle eerlijkheid zijn gedacht durft neer te schrijven. En niet de kleine mens afstraft zoals u doet.

  • Gerard Van Menxel

   Een verworvenheid waarvoor door de armen en hun organisaties zo hard gevochten is. Zou Ben Weyts geleerd hebben dat er zoiets bestaat als een Algemeen Verslag over de Armoede en een Urgentieprogramma voor een meer solidaire samenleving?

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.