Column

Dikke Freddy aan Bart De Wever

Marathonlopend burgemeester en partijleider

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Bart De Wever

© ID/Jan Van der Perre

Bart De Wever

© ID/Jan Van der Perre

Geachte heer Bart De Wever,

Toen ik mijn budgetbeheerder bij uw OCMW vertelde dat ik besloten had om het goede voorbeeld van de regering te volgen zag ik een glimlach op zijn gezicht verschijnen. Toen hij twee minuten later begreep dat het mijn plan was om -net zoals uw ministers- pas in 2020 mijn begroting voorzichtig in evenwicht te brengen, heeft hij diep en dreigend gezucht.

‘Mijn weekgeld werd met onmiddellijke ingang verminderd.’

Ik heb hem proberen uit te leggen dat experten van Vanden Borre mij hebben laten weten dat de levensduur van mijn televisie en mijn koelkast niet verlengd kan worden en dat ik daardoor in dezelfde situatie zit als uw minister van landsverdediging die in zijn vaart belemmerd wordt door versleten bommenwerpers. Mijn situatie is trouwens erger want mijn televisie is letterlijk uitgebrand en van mijn koelkast brandt alleen het verlichtingslampje nog terwijl de bommenwerpers van uw minister nog altijd kunnen opstijgen.

Het mocht niet baten. Mijn weekgeld werd met onmiddellijke ingang met 4 euro per week verminderd. Met die 4 euro zal er ‘gespaard’ worden voor een nieuwe koelkast. Volgens mijn berekening zal ik op die manier vanaf half 2020 gekoeld voedselbanketen ter beschikking hebben. Hoop doet leven.

Intussen moet ik proberen om het geluk te vinden met 55,30 euro per week, zijnde 7,90 euro per dag.  Pas wanneer er ‘een appel uit de kast valt’ kan er ook aan een televisietoestel gedacht worden.

“Een tv is tenslotte geen levensnoodzakelijk apparaat”, zei meneer de budgetbeheerder. Alsof bommenwerpers dat wel zijn.

In de hoop dat er appels uit de kast zouden vallen heb ik mij een half uur later, gezeten op een proper stuk karton, voor de deur van het OCMW geposteerd. Voor mij had ik een coureurspetje gelegd. ‘Landbouwkrediet’, stond er op dat petje. Het bleek het juiste opschrift te zijn, want na een dik uur had ik 8,20 euro ontvangen. Weliswaar zat ik met een berg kopermuntjes, maar mijn daggeld was meer dan verdubbeld!

Tot er opeens een VW-busje met zwaailicht en sirenes arriveerde.

“Wette gij ni da schooien in ’t Stad, en zeker veur den buro van ’t OCMW, verboden is?”, vroeg de eerste agent die voor mij stond.

“En daaroem gon we A geld confisqueren”, zei de tweede.

Voor ik goed en wel besefte wat mij overkwam, waren ze er met mijn 8,20 euro én met mijn Landbouwkredietpetje van onder.

Intussen heb ik begrepen dat u, ondanks andere beloftes, het voorbeeld van de socialisten hebt gevolgd door hetzelfde bedelverbod in te stellen dat eerst al door Johan Vande Lanotte in Oostende was uitgevaardigd.

Ik ben er echter van overtuigd dat uw regelgeving onwettig is. Hoewel u het voor de lage emissiezone perfect gedaan hebt, hebt u in dit geval namelijk verzuimd om officiële borden te plaatsen die aanduiden waar het bedelverbod van kracht is. U had nochtans dezelfde signalisatiepalen kunnen gebruiken om er bijkomende borden (bijvoorbeeld een rond wit bord met rode cirkel omkaderd en met in het midden een bedelende zwarte hand erop) aan te bevestigen.

‘Ik wil getuige zijn van uw nakende verkiezingsoverwinning.’

Ik zou u bij dezen dan ook willen vragen om mij de formulieren toe te sturen waarmee ik de inbeslagname van mijn 8,20 euro (plus petje) kan betwisten. Ik ga ervan uit dat ik ook een schadevergoeding voor geleden leed kan krijgen. Op die manier valt er misschien toch nog een appel uit de kast om mij een televisietoestel aan te schaffen zodat ik rechtstreeks getuige kan zijn van uw nakende verkiezingsoverwinning.

Met de meeste hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties [12]

 • Janssen Paul

  Ik zou graag een een reactie geven op het gunstregime voor top voetballers

  Geachte heer Lachaert, Beste Egbert,

  Met dit schrijven wil ik je laten weten dat je me dezer dagen tot ontroering hebt gebracht met je sociaal bewogenheid voor de minst bedeelden onder de topvoetballers.
  Als geen ander sprong je in de bres voor die topvoetballers die tot een minder begoede inkomensgroep behoren van de voetbalwereld.
  Een wereld die tot spijt toe, de laatste tijd, niet erg mooi in beeld is gekomen. Geld, geld en nog eens geld zou de enige drijfveer zijn in het wereldje van voetbalmakelaars, topclubs en dito voorzitters en leidende managers.

  Het betoog is langer, en ik ben geïnspireerd door Dikke Freddy;
  Graag zou ik de open brief die ik aan Lachaert stuurde in zijn geheel sturen.

  Groetjes,
  Paul Janssen

 • An MEERT

  Wel jammer hé lieve dikke Freddy, dat ze jouw brieven met al hun ‘geleerdheid’ niet kunnen doorprikken. Dat ze gewoon niet achter de schermen kunnen zien, wat je uiteindelijk bedoeld. Voor mij is het gewoon fantastisch dat jij met je zogezegde ‘simplistische’ uitleg de stok in de arena gooit. Jouw boek met brieven, wordt gretig gelezen door iedereen die hier binnen komt!
  Fijne kerstdagen, dikke Freddy!!!

 • Matthias

  Volgens andere partijen leeft u boven uw stand. Misschien moet u de overstap naar een radio overwegen. U bent ook wel vrij antisociaal altijd maar ik, ik, ik. Hebt misschien al eens gedacht aan een job bij defensie? Of denkt u dat dit te sociaal is als u hierbij meer dan alleen de Belgische bevolking helpt? Ik begrijp dat u geen bommenwerpers wilt, zij helpen vooral diegene die het OCMW niet sponseren, waardoor u uw nieuwe radio niet kan vervangen. Natuurlijk kan zulke rechtse praat niet getolereert worden, dus houden we deze gedachten maar beter voor ons zelf. Ik zou u succes willen wensen, maar dat ga ik niet doen omdat ik anders de arbeidsmarkt van de beroepsdoppers te hard stimuleer.

  Gegroet,

  Ps. Als u al de typfouten eruit haalt dan bent u genoeg geletterd en kan waarschijnlijk aan de slag bij Groen, zij sporen alle fouten op, om ze aan te halen en dan…..
  ….ja wat dan.

 • Marc Depuydt

  Ja, Hilde Vleugels, Ik had het programma van het NVA gelezen maar ik wist niet dat het ZO antisociaal zo worden ,eenmaal aan de macht. De volgende keer beter!

 • VLEUGELS Hilde

  spijtig dat er zo weinig mensen het beleid van NVA doorhebben

 • Joël Lallement

  Tja, duidelijk is het wel dat de heer Patrick De Schepper niet kan lezen. Erik Vlaminck is de naam van de auteur!

 • BD

  Aan de heer Patrick De Schepper die hier reageerde. Uw reactie bewijst uw eigen simplisme. Maar net als uw grote leider is roepen en tweeten belangrijker dan eerlijkheid en inhoud wellicht?

 • Patrick De Schepper

  Dikke Freddy – ik heb het altijd moeilijk met de bijnaam – hoe simplistisch kan je zijn? Wees blij dat er een schuldbemiddeling bestaat. Moei je voor de rest niet met dingen waar je niets vanaf weet…

 • BDW

  Ai ai ai, zo pijnlijk en ook zo ‘toekomstgezien’.

 • Patrick De Schepper

  Dikke Freddy, werkt je schildklier niet goed of ben je dik van overdadig te eten?

  • Demuynck Geert

   Zelfs hier zitten er trollen, domme trollen…

 • Hedwig Geens

  Zelf had ik het niet zo kunnen verwoorden. Maar ik denk niet dat het iets kan uitmaken, wij zijn immers maar het ‘gepeupel.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.