Column

Aan Joke Schauvliege, minister van zwerfvuil

Dikke Freddy pleit voor statiegeld

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Joke Schauvliege

Joke Schauvliege

© ID / Stefaan Temmerman

Geachte mevrouw,

Ik kom uit de gazet te vernemen dat ons landje slechte punten krijgt voor de bergen zwerfvuil die in parken, grachten, bermen en doodlopende straten te vinden zijn. Bovendien zouden de kosten voor het opruimen van dat zwerfvuil ongeveer even hoog liggen als die van een halve straaljager voor onze luchtmacht.

Ik kom er open voor uit dat ik met de regelmaat van de klok mijn steentje bijdraag om de zwerfvuilhopen te vergroten. Vermits ik geen vast adres heb kom ik niet in aanmerking voor een groenafval- of papiercontainer. Vermits ik geen nagel heb om mijn gat te krabben beschik ik ook niet over de middelen om mij zakken aan te schaffen waarin ik mijn restafval kwijt geraak. Vermits ik geen vervoermiddel ter beschikking heb geraak ik niet op een containerpark waar ik bovendien voor het minste dat ik er zou achterlaten meer moet betalen dan voor een groot wit brood.

Gedurende lange tijd ben ik erin geslaagd om mijn resten proper en wel kwijt te geraken in de vuilbakken die aan de bushaltes staan, maar daarvan heeft men nu de openingen zo klein gemaakt dat er met moeite nog een leeg sigarettenpakje door gewurmd kan worden. Ik kan dus met de beste wil van de wereld niet anders dan af en toe wat zwerfvuil te produceren.

‘Ik heb op diverse schuilplaatsen een voorraad lege blikjes staan.’

Ik mocht in dat verband al verschillende boetes ontvangen. Helaas zal u die boetes nooit kunnen innen omdat mijn door het OCMW toegewezen advocaat-schuldbemiddelaar dermate veel kosten voor zichzelf aanrekent dat er weinig overschiet om andere rekeningen te betalen.

U pleit in de gazet voor een radicale mentaliteitsverandering met betrekking tot het zwerfvuil en u hebt groot gelijk. Indien de openingen van de vuilbakken die aan de bushaltes staan opnieuw groter zouden worden en indien uw collega-politiekers vuilniszakken en containerparken terug – zoals het tenslotte vroeger geweest is – gratis zouden maken zouden de kolossale kosten voor het opruimen van het zwerfvuil verdwijnen als sneeuw voor de zon en zou onze luchtmacht er een halve straaljager bovenop krijgen.

Bovendien wordt het hoog tijd dat u uw belofte waarmaakt om statiegeld te heffen op bier- en colablikjes. Toen u een paar jaar geleden met die belofte boven water kwam ben ik direct blikjes beginnen collectioneren. Ik heb momenteel op diverse schuilplaatsen een voorraad lege blikjes staan die mij statiegeldgewijs in staat zou stellen om mijn advocaat-schuldbemiddelaar te ontslaan.

Ik hoop dan ook dat u woord zult houden. In afwachting van een mentaliteitsverandering groet ik u met de meeste hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.