Column

Dikke Freddy aan de minister van vennootschappen

Geachte heer Van Overtveldt, beste Johan

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Johan Van Overtveldt

Johan Van Overtveldt

© ID/ Tim Dirven

U kent mij wellicht niet, daarom zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is De Meester Freddy (in de volksmond: Dikke Freddy). Vanwege diverse malheuren, tegenslagen en gezondheidsperikelen verblijf ik al jaren aan lager wal.

‘Het grootste obstakel op mijn traject is mijn schuldenberg.’

Aangezien ik liever aan hoger wal zou verblijven doe ik alle mogelijke moeite om daar te geraken, maar dat lukt me tot nader order niet. Het grootste obstakel op mijn traject is daarbij een schuldenberg van eerste categorie.

Gisteren zat ik in conclaaf met enkele collega’s in café De Pelikaan. Ook bij mijn collega’s is er geen licht aan het einde van de tunnel, tenzij licht van tegenliggers. Ook zij worstelen met schuldenbergen veroorzaakt door meestal dezelfde schuldeisers als bij ondergetekende, zijnde onder anderen: Electrabel, Proximus, Beobank, diverse ziekenhuizen, Van den Borre (u heeft goed gekozen) en Telenet.

Mijn kameraad Jaak-de-Botsauto kwam daarbij tot de opmerkelijke vaststelling dat al onze schuldeisers, zelfs de ziekenhuizen, vennootschappen zijn. Op die manier is bij ons het plan gegroeid om zelf een vennootschap op te richten zodat we als gelijken aan de onderhandelingstafels kunnen zitten. Het is in dat verband dat ik u kom aan te schrijven.

Onze vennootschap zou bestaan uit ondergetekende, alsmede Jaak-de-Botsauto (Vermeiren Jacobus), Rood Stanneke (De Wit Constant) en Obama de Tweede (Pembélé François-Dieudonné). Wij zitten met een aantal vragen die we u bij dezen willen voorleggen:

 • Denkt u dat we best een BVBA of een NV oprichten?
 • Klopt het dat wij een startpremie voor beginnende ondernemingen kunnen krijgen? En hoe groot is die premie?
 • Is het waar dat onze kosten voor elektriciteit en telefonie met meer dan de helft verminderen indien we een vennootschap worden?
 • Kunt u ons ook eens haarfijn uitleggen hoe het in zijn werk gaat om BTW terug te krijgen?
 • Is het inderdaad zo dat we beroep kunnen doen op geld van wijlen de kolenmijnen en de Ford-fabrieken indien we onze maatschappelijke zetel in Limburg placeren? Of bieden de Maagdeneilanden toch meer voordelen?
 • Kunt u ons effectief garanderen dat we als vennootschap, net zoals bijvoorbeeld Ikea, geen cent belastingen zullen moeten betalen?
 • Hoe lang moet onze vennootschap bestaan vooraleer ze failliet kan gaan en we op die manier voor eeuwig en drie dagen verlost worden van al onze schulden aan Electrabel, Proximus, Beobank, diverse ziekenhuizen, Vandenborre (u heeft goed gekozen) en Telenet?
 • Is het waar dat we na ons faillissement direct een nieuwe vennootschap kunnen oprichten en opnieuw beroep kunnen doen op een startpremie voor beginnende ondernemingen?

Uitkijkend naar uw welwillend antwoord, ten einde mijn toestand en die van mijn collega’s optimaal te kunnen Optimaliseren, verblijf ik met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties [6]

 • Bart Viaene

  Beste Freddy,

  Je zoekt het veel te ver !!!

  Ik raad je aan om gewoon een BANK op te richten. Ja, zet er maar gewoon eentje uit het PARK in “geef acht” !

  Als BANK kan je immers renteloos lenen van de Europese Centrale Bank.

  Dat is natuurlijk het toppunt, maar ja, vanaf de top van een schuldenberg van eerste categorie is het toch veel makkelijker fietsen, hé ?
  Hoe hoger jullie schuldenberg, hoe rapper jullie zullen bollen !

  Veel succes in het bankwezen !

  Enneuh… vergeet niet op mij te stemmen hé ;-)

  Johantje

 • Eddy van Thielen

  Victor (08-09-2016) Welke socialisten? Onder welke steen komt u nog gekropen? Toen ik laatst checkte waren er nergens nog socialisten aan het bewind… Verder, als iedereen zijn of haar belastingen eerlijk zouden betalen, was 16% belastingen genoeg voor inkomens tot 5000 euro bruto, en alles daarboven 25%… (Bron: Min Fin)

 • Rik holvoet

  Knap,ik ben fan.

 • Victor

  Je moet geen BVBA of NV oprichten, je moet een BV oprichten in Nederland, vraag maar aan Ferrari,U2, Starbucks, enz.

  Hoe raar het ook klinkt: het zou veel eerlijker en socialer zijn om een FLATTAX te hebben van 25% voor iedereen. Dat zou alle bedrijven en rijken veel meer geld kosten… Maar ja, de socialisten strooien liever zand in de ogen.

 • mia goos

  Prachtige brief van mijn vriend dikke Freddy.
  Zou graag dezelfde soort brief willen schrijven maar dan met een groep vrouwen waaronder Elza (alleen met drie kinderen), Laura, mantelzorger voor twee mensen, Brigit alleen moeder van vier en zes kleinkinderen. Mogen we met meer dan drie zijn??

  • Nico Bogaerts

   Doen!

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.