Aan de bankbediende in mijn voedselbank

Brief van Dikke Freddy

Voedselbank
© ID/ Benoit De Freine

Geachte mevrouw,

Tijdens de woordenwisseling die in uw voedselbank ontstaan is nadat ik de rijst en de puddingpoeder uit het mij aangeboden pakket had gehaald om de voornoemde producten vervolgens op uw toonbank te laten liggen noemde u mij ondankbaar en kieskeurig.

U moet echter weten dat ik sinds vorige zomer al drieënhalve kilogram rijst (gepelde en ongepelde) en achttien doosjes puddingpoeder (in de smaken vanille, chocolade en caramel) in volle dankbaarheid en zonder kieskeurigheid mee naar mijn gemeubileerde kamer heb genomen. Het toeval wil echter dat ik vanwege een begrotingstekort met een afgesloten waterleiding zit. Tegelijk werd, vanwege een onverkwikkelijk dispuut met de firma Electrabel, een budgetmeter op mijn elektriciteitskast geplaatst waardoor mijn kookplaatje al een tijd buiten gebruik is. Buiten het feit dat ik eigenlijk niet echt graag rijst en pudding eet is het voor mij dus redelijk onmogelijk om uw rijst en pudding tot een eetbare bereiding te verwerken.

In mijn kennissenkring heb ik ook geprobeerd om mijn voorraad rijst en pudding om te wisselen voor andere goederen, maar dat was geen succesvolle onderneming. Een van mijn kameraden vroeg me hoeveel kilogram macaroni ik in de plaats wilde. Een andere bood mij twee digitale fototoestellen aan maar daar waren geen batterijen bij. Andere geïnteresseerden waren er niet.

“Het doet veel plezier om zelf iets te kiezen.”

Dit alles om u uit te leggen waarom ik de rijst en de pudding op uw toonbank heb laten liggen. Het was niet uit ondankbaarheid: ik dacht dat er op die manier iemand anders geniet van kon hebben.

Met betrekking tot uw ander verwijt, namelijk dat ik kieskeurig ben, slaat u wel de nagel op de kop. Ik wil u eerlijk toegeven dat ik, nadat ik uw voedselbank had verlaten, een patisserie ben binnen gestapt. Ik deed dat omdat ik vond dat ik mezelf in het nieuwe jaar een pleziertje mocht gunnen en ook een beetje omdat ik met een zure smaak in mijn mond uit uw voedselbank kwam. Ik heb in die patisserie lang en met veel genot voor de glazen toonbank staan twijfelen en uiteindelijk heb ik een carré confiture en een zwaantje met crème fraiche aangewezen. U hebt er geen gedacht van, mevrouw, hoeveel plezier het doet om zelf iets te kunnen kiezen. Het betekent wel dat ik mijn budgetmeter niet heb kunnen opladen waardoor morgenvroeg mijn elektrisch kacheltje niet zal kunnen branden. Dat wordt dus kiezen tussen een halve dag onder de dekens blijven liggen of een halve dag in de bibliotheek gaan zitten. Maar vermits ik kieskeurig ben is dat geen probleem.

Ik hoop dat wij door dit schrijven nader tot elkaar gekomen zijn en ik groet u met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Thema's

armoede, diversiteit, ethiek, gebruiker, geestelijke gezondheid, gezin, gezondheid, handicap, jong, justitie, management, methodiek, onderzoek, opleiding, organisatie van zorg, ouderen, overheid, preventie, sociale professional, vermaatschappelijking, werken, wonen