Column

Aan de bankbediende in mijn voedselbank

Brief van Dikke Freddy

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Voedselbank

Voedselbank

© ID/ Benoit De Freine

Geachte mevrouw,

Tijdens de woordenwisseling die in uw voedselbank ontstaan is nadat ik de rijst en de puddingpoeder uit het mij aangeboden pakket had gehaald om de voornoemde producten vervolgens op uw toonbank te laten liggen noemde u mij ondankbaar en kieskeurig.

U moet echter weten dat ik sinds vorige zomer al drieënhalve kilogram rijst (gepelde en ongepelde) en achttien doosjes puddingpoeder (in de smaken vanille, chocolade en caramel) in volle dankbaarheid en zonder kieskeurigheid mee naar mijn gemeubileerde kamer heb genomen. Het toeval wil echter dat ik vanwege een begrotingstekort met een afgesloten waterleiding zit. Tegelijk werd, vanwege een onverkwikkelijk dispuut met de firma Electrabel, een budgetmeter op mijn elektriciteitskast geplaatst waardoor mijn kookplaatje al een tijd buiten gebruik is. Buiten het feit dat ik eigenlijk niet echt graag rijst en pudding eet is het voor mij dus redelijk onmogelijk om uw rijst en pudding tot een eetbare bereiding te verwerken.

In mijn kennissenkring heb ik ook geprobeerd om mijn voorraad rijst en pudding om te wisselen voor andere goederen, maar dat was geen succesvolle onderneming. Een van mijn kameraden vroeg me hoeveel kilogram macaroni ik in de plaats wilde. Een andere bood mij twee digitale fototoestellen aan maar daar waren geen batterijen bij. Andere geïnteresseerden waren er niet.

‘Het doet veel plezier om zelf iets te kiezen.’

Dit alles om u uit te leggen waarom ik de rijst en de pudding op uw toonbank heb laten liggen. Het was niet uit ondankbaarheid: ik dacht dat er op die manier iemand anders geniet van kon hebben.

Met betrekking tot uw ander verwijt, namelijk dat ik kieskeurig ben, slaat u wel de nagel op de kop. Ik wil u eerlijk toegeven dat ik, nadat ik uw voedselbank had verlaten, een patisserie ben binnen gestapt. Ik deed dat omdat ik vond dat ik mezelf in het nieuwe jaar een pleziertje mocht gunnen en ook een beetje omdat ik met een zure smaak in mijn mond uit uw voedselbank kwam. Ik heb in die patisserie lang en met veel genot voor de glazen toonbank staan twijfelen en uiteindelijk heb ik een carré confiture en een zwaantje met crème fraiche aangewezen. U hebt er geen gedacht van, mevrouw, hoeveel plezier het doet om zelf iets te kunnen kiezen. Het betekent wel dat ik mijn budgetmeter niet heb kunnen opladen waardoor morgenvroeg mijn elektrisch kacheltje niet zal kunnen branden. Dat wordt dus kiezen tussen een halve dag onder de dekens blijven liggen of een halve dag in de bibliotheek gaan zitten. Maar vermits ik kieskeurig ben is dat geen probleem.

Ik hoop dat wij door dit schrijven nader tot elkaar gekomen zijn en ik groet u met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties [18]

  • Ruth

    Ik kan heel veel oplossingen bedenken, maar de meest makkelijke lijkt me : luisteren naar elkaar. Echt luisteren. Niet horen wat we willen horen, maar gewoon echt en oprecht luisteren. Zowel naar de klant als naar de vrijwilliger. Als we minder oordelen, kunnen we sneller de mens zien en gezien worden wil iedereen.
    Voor alle mensen van de voedselbank zowel klanten als hulpverleners doe ik mijn hoed af. Ik vind het super moedig en knap.

  • Consumindermama marjolein

    Bij ons wordt het 1x per mnd ad deur afgezet. Vaak over de datum. Niet een paar dagen…mr maanden
    Bv 24 blikjes cola zero 1 jazr vervallen. We drinken dat niet. Oudste zoon deed het open. Het spoot tot tegen het plafond vd keuken… ik heb er dan mr aangebrandde pot mee afgewassen… 😉
    Vindingrijk zijn is de boodschap. Superdankbaar voor het pakket. Mr de afval moet je erbij nemen. Superveel ongezonde zaken zitten erbij, mr zonder het pakket lukt het ons niet en wij leven superzuinig. Gewoon pech gehad met een plotse scheiding en slechte advocaat…. het is al zo’n grote drempel die je overmoet om het te aanvaarden… maar ik koester alles wat we krijgen. Enne couscous? Ja daar kan ik jaren mee vooruit 😉

  • marie.rose.terryn

    Ik ken vrijwilligers in het sorteercentrum van de voedselbank die bij het sorteren wijn, grote pakken koffie enzo zelf meenemen omdat dat minder geschikt zou zijn voor deze mensen.
    Anderzijds zijn er dan weer armen die op,straat sorteren en wat ze niet lusten op de straatstenen smijten.
    Het lijkt me dus zeker een goed idee om deze mensen zelf te laten uitkiezen wat voor hun gezin en omstandigheden het beste is.
    Dikke Freddy, geweldig verwoord

  • Leen Floin

    Ik ben vrijwilliger bij de voedselbank De Olijf in Stekene. Men mag altijd contact opnemen om te komen zien hoe het bij ons gaat. We zijn 2 zaterdagen en 2 donderdagen open in de maand. De mensen mogen zelf hun keuze maken ( wat hun recht is ) . We hebben blik, brik, flessen, brood, vlees, verse groenten en fruit, vlees, yoghurt, kaas, eieren, ingevroren vlees, bereide maaltijden, soep, groenten, halal, vegetarisch enz… Men mag altijd komen leren hoe wij het doen en aanpakken en wat we er als vrijwilligers voor doen .

  • Kristien Van Gyseghem

    In ons voedselverdeelpunt werken wij als volgt:
    Er wordt ‘n voedselpakket samengesteld met de gekregen/gekochte produkten. We proberen ‘n volwaardig pakket samen te stellen. De mensen mogen de voeding die ze niet lusten terug geven. Beter zo dan horen dat het niet gebruikt wordt. Zijn er bvb groenten die ze niet kennen dan geven wij het recept mee en vragen om het toch uit te proberen. Dit heeft succes.
    Ik vind dat mensen nog altijd ‘n keuze mogen maken in wat ze willen eten. Het is al lastig genoeg om de stap te zetten naar de ‘voedselbank’.

  • Lode Goukens

    Weer briljant. Ik ken nog wat mensen met twintig dozen Franse couscous, een paar dozijn gesuikerde Franse cornflakes en een dozijn potjes Franse aardbeienconfituur die dat graag willen ruilen voor een stuk rood vlees al dan niet met bakboter.. Het OCMW Antwerpen kent hun naam.

  • Van Eylen Greta

    Is daar geen goede kok, die de overtollige kilo’s rijst kan omtoveren tot lekkere risotto, overheerlijke nasi, rijstpap…… Zo zijn de mensen die niet in staat zijn om te koken, ook geholpen?

  • Josiane

    Suggestie: ik weet dat het misschien moeilijk is maar waarom geen basispakket samenstellen, en een soort van sociale winkel maken waar de andere eetwaren kunnen geruild worden voor producten die evenwaardig zijn als de aangeboden producten. Of begeleide workshops (op vrijwilligers-basis) want er zijn veel mensen die een pak bloem krijgen bv en niet weten wat ze er allemaal voor nuttige en lekkere dingen mee kunnen maken aangepast aan hun eigen budget.
    Gemakkelijke receptenboekjes waar je geen speciale tools voor nodig hebt een kopje zal iedereen wel hebben maar een maatbeker zal je ook niet overal in die gezinnen vinden hoe banaal dit ook klinkt. Opvolging en adviesraden om deze mensen bij te staan qua voedingsbegeleiding zou deze mensen ook helpen, zonder hen het gevoel te geven dat jij hun doen en denken volledig wil over nemen. Je kan niet voor iedereen even goed een oplossing geven natuurlijk. Ik ben gewoon aan het brainstormen, en probeer geen vaste stelling in te nemen…

  • Chalon Myriam

    Ik ben superblij dat ik hier hen kan,met entoesiaste vrijwilligers,die belangenloos komen helpen,ik ben niet te trots om aan te schuiven,zoals velen,beter zelfstandig en je moeder niet moeten inschakelen voor eten,als je bijna 48 ben,ik leerde er ook een fantastische dame kennen,we zijn nu echt dolgraag in contact

  • Johan Van den Bergh

    Er zijn inderdaad voedselbanken in het Antwerpse die veel te betuttelend zijn, en mensen niet laten kiezen dat we willen, dan worden ze inderdaad uitgescholden voor profiteurs maar de uitschelders zouden dan eens 3 keer moeten nadenken wat ze daar dan gaan doen als vrijwilligers, mensen kleineren die al heel hun leven gekleineerd zijn? Spijtig dat ik hier geen namen mag noemen !!!SHIT

  • Lies

    Mss zijn bepaalde personen angstig om de reactie als ze iets niet kunnen gebruiken en gooien ze het daarom weg ipv het terug te geven in de voedselbank! Mooi geschreven en zeer waarheidsgetrouw

  • Gab Benoot

    Alle begrip voor Dikke Freddy en respect. Mocht er iemand, particulier of bedrijf, op zoek zijn naar iemand met schrijftalent: contacteer dan die man. Zelden zo’n foutloze, goed gestructureerde tekst gelezen op Facebook! Chapeau!

  • Veerle Straetemans

    Alle begrip, maar wat dan met het dumpen van voedingsmiddelen in de vaart in de buurt van de voedselbank in Kortrijk?

  • Christel

    Idd zou het veel fijner zijn als mensen gewoon kunnen kiezen bij de voedselbank wat ze nodig hebben. Ik heb die overschotten bij veel mensen thuis gezien. En keuzevrijheid vind ik een heel menselijk recht.

  • Annick

    Is inderdaad een feit dat je sommige dingen met kilo’s of liters krijgt …
    Zo heb ik enkele jaren terug ook beroep moeten doen op de Voedselbank door omstandigheden … Op een gegeven moment kreeg ik voor mij en de kinderen 36liter sla olie ! En 30 kg bloem … Om maar te zeggen dat ik niet wist wat ik ermee aan moest …
    Doch ben ik blij gebruik heb kunnen maken van deze dienst .
    Is wel zo de ene Voedselbank de andere niet is …
    Deze waar ik terrecht kon was er ook een systeem uitgedokterd waardoor er een winkeltje was ontstaan met voedingswaren die ze kregen vd winkels die bijna of nog enkele weken goed waren om te consumeren . Ook kochten ze producten aan bij de winkels en de helft werd betaald door het ocmw en de andere helft door ons zelf waardoor we dan op termijn zelf konden kiezen zoals in een kleine supermarkt .
    Ik voelde me dan ook stukken beter omdat ik dan zelf kon kiezen wat ik wel of niet nodig had !
    Tip : mischien eens gaan kijken bij andere Voedselbanken

  • Janssens

    Heb hier alle begrip voor en goed geformuleerd.
    Vraagje: Wie kan mij, een partikulier, zeggen wat ik kan doen om goed te doen?

  • Y.Post

    Zelf ook een half jaar bij de voedselbank eten gekregen.
    Ik moet zeggen er was keus en.je had de keus en hoe vaker je de bedienende helpers bedankte des te empathischer werd men.
    Ik was blij dat het er was maar was ook blij.dat ik het verborgen kon houden voor mijn Kind. Het is echt mensonterend.

  • Jan Theunis

    Die witte brikken pudding, rijst en die blikjes zalm, dikwijls overschotten van EU – hulp/ overproductie. Na een week eten kan je die meer zien . Toen ik het artikel over de ‘kieskeurigheid ‘ las, was ik te woest om te reageren. U hebt dat perfect gedaan, proficiat en ik hoop dat het helpt. !
    Sterkte en moed,

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.