Column

Aan Bart De Wever, minister van uitstel

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Dikke Freddy

© ID / Frederik Beyens

Geachte heer,

Ik wil u van harte feliciteren en ik wil u raad vragen. Officieel bent u dan wel geen minister, maar feitelijk bent u het wel want volgens het dagblad bent u de man die aan alle touwtjes trekt. U slaagt er op voortreffelijke wijze in om zo veel mogelijk dingen op de lange baan te schuiven en daar tegelijkertijd applaus voor te krijgen. De Vlaamse regering zou gevormd worden tegens 23 september, maar het is nu al duidelijk dat het er niet van komt. De nieuwe Belgische regering wordt verwacht tegen Sint-Juttemis. Retourgeld voor blikjes, kilometerheffingen, de bouw van nieuwe sociale woningen, de reparatie van de toiletten in de treinen van de NMBS, het opvullen van de putten in trottoirs: het wordt allemaal op de lange baan geschoven. Uw strafste toer vind ik dat ook het behalen van een begrotingsevenwicht in ons landje nu voorzien wordt tegen de tijd dat u al lang van een verdiend pensioen zal genieten.

‘Ik heb een serieus begrotingstekort.’

Het is bij dat laatste dat ik u om raad wil vragen. Ik zit zelf namelijk ook met een serieus begrotingstekort. Ik heb mijn schuldbemiddelaar uitgelegd dat ik mijn uiterste best wil doen om mijn tekort te verminderen om op hetzelfde moment als de Belgische regering een evenwicht te bereiken. Luid gelach was de reactie, plus de mededeling dat mijn weekgeld waarmee ik eten, drinken en alle andere dagelijkse behoeften moet betalen van 42 euro naar 38 euro wordt teruggeschroefd. De aanschaf van een nieuw paar schoenen (die ik dringend nodig heb) was onbespreekbaar. Ik moet dat onderwerp volgende maand maar eens terug ter sprake brengen.

Wetend dat u erin slaagt, om ondanks diepe geldputten, 36 straaljagers aan te schaffen en prachtige nieuwe burelen voor de Antwerpse politie te bouwen zou ik graag enig advies krijgen om het volgende gesprek met mijn schuldbemiddelaar voor te bereiden. Denkt u dat ik best bluffend en lachend binnenkom of is het beter om zwijgend en met de kop tussen de schouders op de mij toegewezen stoel te gaan zitten? Is het zinvol om een half uur op voorhand zichtbaar in de wachtzaal te zitten of kom ik beter twee minuten te laat? Doe ik alsnog mijn tot op de draad versleten schoenen aan mijn voeten of meld ik mij blootvoets? Met volle vertrouwen in uw strategisch inzicht kijk ik uit naar uw adviezen en groet ik u met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties [5]

 • Roste ricky

  Dikke freddy… Ik moet nog geld van je!

 • An Meert

  Dikke Freddy, het wordt tijd dat jij in de politiek gaat. Als je dat lukt: zorg dat tevens dat alle mensen die in schuldbemiddeling zitten, worden verlost van soms toch wel een onterechte schuld. Dat de deurwaarders aan zovele mensen, de kwijtingsrechten moeten terugbetalen vanaf de wet hierover van 2013. En dat er geen huizen meer leeggehaald worden van mensen die al niks hebben. … Je hebt werk voor de boeg: Freddy, dus doe er wat aan. Dan kan jij nieuwe schoenen kopen en ik eindelijk eens een winterjas! En kan je je appartement leegmaken met alle opgestapelde blikjes. Liefs, je maatje!

 • CHANTAL DE BEUL

  of je van hem goede raad gaat krijgen betwijfel ik, wij de gewone mens tellen toch niet voor hem, vooral nu hij, met de hand op maat gemaakte maatpakken draagt, voelt mijnheer zich volgens mij beter dan menig ander. misschien dat je is in zijn zakken moet gaan kijken, dat zit volgens mij gewoon vol gegraaid geld. let wel elke politieker is een zakkenvuller en hoe hoger op de ladder hoe groter het graaien. dus je hoop niet te hoog stellen, nee zelfs beter gewoon niet op antwoord van hem hopen.
  greets
  chantal

  • Jean Eyckmans

   Goed dat het om DIKKE Freddy gaat. Zijn gewicht laat hem toe even geduld te oefenen. De beste schippers staan aan wal, naast de azijnpissers. Het vaderland wordt langsom mee onbestuurbaar. Om één en ander toch aan mekaar te weven is er vakmanschap nodig, wevers dus. Misschien brengen die het voor mekaar.

 • Jan

  Je zal allicht een advies krijgen in het Latijn. Denk je niet. Meneer caesar verstaat u niet trouwens. Pas alvast op voor zijn schild en andere wapens.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.