Boek

Zorgcommunicatie in verandering

Hoe communicatie de slagkracht van organisaties in zorg en welzijn versterkt

Tim Maenhout

Organisaties die structureel en professioneel aandacht besteden aan hun interne en externe communicatie maken het verschil. Communicatie heeft een directe impact op de kwaliteit van zorg, op de perceptie hiervan door cliënten en op de kwaliteit van leven. Dat is de overtuiging van auteur Filip Decruynaere.

In verandering

Zowel de zorg als het communicatievak zitten in een ingrijpend veranderingsproces. Dat maakt het bijzonder interessant om dit boek te lezen. Verschillende praktijkverhalen uit de zorg leveren een inspiratierijk verhaal op. Zowel grote organisaties met een uitgebouwde communicatiedienst, als de kleintjes die het allemaal zelf doen, hebben er baat bij.

‘Praktijkverhalen geven een extra dimensie.’

De auteur weet waarover hij spreekt. Decruynaere was communicatie-verantwoordelijke in een ziekenhuis, is organisator van de ‘Dag van de Zorg’ en docent communicatie. Hij kan putten uit een pak ervaring als adviseur en redacteur voor heel wat organisaties. Hij trok zelf naar zorgorganisaties om met praktijkverhalen zijn boek een extra dimensie te geven. Dit alles maakt dat het boek bijzonder gemakkelijk leest. Ook een beginner kan ermee aan de slag.

Communicatieplan

Welke elementen haal je uit een bestaande context om tot een goed uitgebalanceerd communicatieplan te komen? Daarop wordt in het eerste deel van het boek ingegaan. Hierbij krijgen de belangrijkste maatschappelijke evoluties een plaats, naast het belang van een goede reputatie.

De auteur gaat ook in op de relatie tussen kwaliteit, perceptie en communicatie. Hij onderstreept het belang van de missie, visie en waarden van de voorziening. Ook zij krijgen hun weerslag in het uiteindelijke communicatieplan.

Instrumenten

Daarna wordt een uitgebreid arsenaal aan communicatie-instrumenten voorgesteld. In dit deel krijg je handvaten voor het uitwerken van mondelinge communicatie, folders, brochures, websites en affiches. Ook nieuwe communicatiemiddelen krijgen er een plaats: sociale media en intranet.

‘Hij bekijkt evenementen vanuit een communicatiebril.’

Nieuw voor mij was het feit dat de auteur ook evenementen bekijkt vanuit een communicatiebril. Daarnaast geeft hij tips om je jaarverslag, personeelsblad en digitale nieuwsbrief te optimaliseren. Praktijkverhalen kunnen hierbij inspireren. Door het vermelden van de naam van de contactpersoon en de organisatie worden dit ook raadpleegbare inspiratiebronnen.

Aandachtspunten

Interne communicatie, crisiscommunicatie en fondsenwerving zijn drie bijzondere aandachtsgebieden die Filip Decruynaere in het derde deel bespreekt. Ook hier krijgen we weer concrete tips en antwoorden op vaak terugkerende vragen: Hoe voorkom je een overvloed van e-mails? Hoe laat je medewerkers je elektronische nieuwsbrief ook effectief lezen? Allemaal bijzonder handig om je eigen procedures en uitgaves eens naast te leggen.

Ten slotte zijn er ook nog drie praktijkverhalen over communicatie in tijden van verandering, over HR en co-creatie met cliënten en collega’s. Drie inspirerende verhalen die het belang van goede communicatie nog eens benadrukken.

Handleiding

Het boek is een nuttige handleiding voor mensen met een communicatie- of leidinggevende functie in een zorgorganisatie. Het bevat talloze concrete tips en biedt inspiratie en nieuwe invalshoeken. De absolute troef zijn de praktijkverhalen en getuigenissen van mensen zoals ik, die een klein steentje konden bijdragen aan deze ‘must-read’ voor zorgorganisaties die hun communicatie willen structureren of evalueren.Lees ook de bijdrage van Filip Decruynaere over communicatie in de zorg op Sociaal.Net.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zorgcommunicatie in verandering

Hoe communicatie de slagkracht van organisaties in zorg en welzijn versterkt

Filip Decruynaere

Leuven | Acco | 2016 | 250 p