Boek

Kinderen op de eerste plaats

Bewezen werkzame opvoedstrategieën bij scheiding

Angelique Thiryn

De invloed van een scheiding op kinderen is een thema waar heel wat over geschreven wordt. Hierbij wordt vaak stilgestaan bij de negatieve gevolgen voor de kinderen. Dit boek staat vooral stil bij de succesverhalen van kinderen die een scheiding meegemaakt hebben.

Pijnlijk

Dit boek ontkent niet dat een scheiding pijnlijk is voor kinderen, maar het gaat er wel van uit dat negatieve effecten op lange termijn voor kinderen te vermijden zijn. Doorheen het boek staan er verschillende strategieën beschreven die kunnen helpen om kinderen het proces van een scheiding veerkrachtig te laten doorkomen.

Een eerste stap, voordat er verwerking mogelijk is voor de kinderen, is het overbrengen van de boodschap dat er een scheiding zal plaatsvinden. In dit boek staat beschreven hoe deze boodschap kan overgebracht worden, rekening houdend met de leeftijd van het kind.

‘Het boek beschrijft hoe de boodschap overgebracht kan worden.’

Ondanks de focus op het succesvol doorstaan van een scheiding, staat dit boek ook stil bij de pijn die verbonden is aan een scheiding. De auteur geeft handvaten waarmee ouders met kinderen kunnen stilstaan bij hun gevoelens die gepaard gaan met de scheiding. Niet met als bedoeling de nare gevoelens weg te nemen, maar wel om deze te horen, te accepteren en te erkennen.

Er zijn praktische tips over hoe zij met kinderen hierover in gesprek kunnen gaan, ook na lauwe reacties van kinderen, zoals “Het boeit me niet”. 

Zwaar proces

Een scheiding is niet alleen lastig voor kinderen, ook voor de ouders is dit een zwaar proces waar zij door moeten. Dit is extra moeilijk wanneer er kwaadheid of wrok is tegenover de andere ouder. Hoe slaag je er dan in om dit geen invloed te laten hebben op je kinderen? Kinderen hebben immers het recht om zowel een goede relatie te hebben met hun moeder als met hun vader. Ongeacht wat de reden van de scheiding is.

De auteur staat stil bij hoe ouders hun woede tegenover de andere ouder kunnen begrijpen en beheersen, zodat dit geen invloed heeft op de kinderen. Sommige ouders hebben in de praktijk niet voldoende aan een boek om hiermee om te gaan. Voor hen zal professionele begeleiding nodig zijn om met deze gevoelens om te gaan, iets wat ook vermeld wordt door de auteur.

Oogopener

Dit boek geeft een uitgebreid gamma aan bruikbare strategieën om de ingrijpende gebeurtenis van een scheiding te verwerken, zowel voor de ouders als de kinderen. Hiervoor koppelt de auteur wetenschappelijk onderzoek aan voorbeelden uit het werkveld.

De veelheid aan informatie kan er wel voor zorgen dat ouders afgeschrikt worden om te beginnen lezen in dit dikke boek. Doordat er gefocust wordt op alle mogelijke moeilijkheden van een scheiding, wordt de inhoud van het boek soms te uitgebreid.

Ouders die rond alle aspecten van een scheiding vragen hebben, zullen hier net steun in vinden. Een leuke en nuttige bijdrage binnen dit boek, was de stem van de kinderen van gescheiden ouders. Zij gaven vanuit hun ervaring aan wat de do’s en don’ts zijn bij een scheiding. Een echte oogopener voor ouders.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kinderen op de eerste plaats

Bewezen werkzame opvoedstrategieën bij scheiding

Joanne Pedro-Carroll

Amsterdam | Nieuwezijds | 2017 | 352 p