Boek

Active Support

Een handreiking voor de ondersteuning aan mensen met een beperking

Veerle De Cleyn

De methodiek ‘Active Support’ krijgt in Nederland veel bijval. Vandaar de nood aan een praktische handleiding. Op dit signaal heeft auteur Martin de Vor ingepikt.

Aan de slag

Hij is ortho-agoog en gezondheidspsycholoog, werkt met personen met een beperking en is duidelijk enthousiast over Active Support.

Zijn boek wil inzicht bieden in die methodiek. Dat doet hij aan de hand van praktijkvoorbeelden, situaties en hulpmiddelen. Hierdoor kan je er vrij eenvoudig mee aan de slag. De methodiek sluit prima aan bij zorg op maat, persoonsvolgende financiering, concentrische cirkels en tal van andere tendensen die momenteel in Vlaanderen aan de orde zijn.

‘Active Support sluit aan bij zorg op maat.’

Active Support is een methodiek om de kwaliteit van leven van personen met een beperking te verrijken. Men gaat uit van hun voorkeuren, vaardigheden, talenten en interesses. De methodiek wordt vooral gebruikt voor mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en is zeker interessant wanneer men geconfronteerd wordt met moeilijk verstaanbaar gedrag.

Dicht bij het gewone leven

Voor het omgaan met probleemgedrag worden trouwens handige tools en kapstokken aangereikt. De manier van werken staat dicht bij het gewone leven. Hierbij worden zoveel mogelijk kansen geboden om nieuwe ervaringen op te doen en om nieuwe vaardigheden en gedrag te leren.

Positief aan Active Support is de koppeling van de taakanalyse aan het niveau van de ondersteuning in plaats van aan het niveau van de cliënt. Men vermijdt hierdoor het hokjesdenken en verhoogt de kans op successen wat stimulerend kan werken. Er wordt steeds rekening gehouden met de eigen leerstijl van de cliënt: trial and error, nabootsen, onderzoeken, instructies volgen…

Zeven stappen

De Active Support-methodiek bestaat uit zeven stappen en kan bekeken worden als een hulpmiddel om een ondersteuningsplan te concretiseren en uit te werken.

  1. De talentenposter en de inventarisatielijsten worden gebruikt voor het in kaart brengen van de beeldvorming van de persoon, uitgaande van zijn of haar talenten, voorkeuren en interesses. Hieruit komen vaak al mogelijkheden naar voren om positief en opbouwend met de cliënt aan het werk te gaan.
  2. Aandacht voor een voorspelbaar, geordend, maar gevarieerd leven.
  3. Een activiteitenplan om het vorige punt te bereiken: een gevarieerde dag met betekenisvolle in- en ontspannende activiteiten realiseren, zonder te veel lege momenten.
  4. Een gelegenheidsplan dat de vertaling is van de ervaringen die men opdoet bij het verruimen van de leefwereld van de cliënt en het vergroten van de eigen invloed.
  5. Een instructieplan voor het leren en ontwikkelen: doelgericht en met een link naar de verschillende domeinen van kwaliteit van leven.
  6. Het opnemen van succesvolle instructie- en gelegenheidsplannen in het activiteitenplan.
  7. Integratie van alle gegevens in het ondersteuningsplan met aandacht voor de veranderde beeldvorming en het perspectief.

Positieve sfeer

Het boek straalt een zeer positieve sfeer uit en leest vlot. Het is uitermate geschikt voor leefgroepbegeleiders. Alle werkdocumenten zijn in de bijlagen terug te vinden en er worden veel praktijkvoorbeelden gebruikt.

Het soort boek dat je graag in één trek wil uitlezen om het dan door te geven aan collega’s om ermee aan de slag te gaan. Het feit dat de methodiek te koppelen valt aan de actuele tendensen en aan verschillende methodes die al in veel voorzieningen gebruikt worden, maakt het plaatje compleet. Kortom: een aanrader.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Active Support

Een handreiking voor de ondersteuning aan mensen met een beperking

Martin de Vor

Assen | Van Gorcum | 2014 | 120 p