Verhaal

Acteur en muzikant Mathias Vergels: ‘Je wordt sterker wanneer je je littekens omarmt’

Peter Jan Bogaert

Acteur en muzikant Mathias Vergels, vooral bekend van de tv-serie Thuis, kampt met een bipolaire stoornis. Hij was daarvoor in behandeling en werd een paar keer opgenomen in de psychiatrie. Mathias is dit najaar één van de gezichten van de nieuwe Te Gek?!-campagne. Nu komt hij naar buiten met zijn verhaal: “Ik heb geen schroom meer om erover te praten. Je wordt sterker wanneer je je littekens omarmt.”

Mathias Vergels

© ID / Sien Verstraeten

Mathias Vergels

Mathias Vergels (31) ontvangt ons op de eerste verdieping van zijn ouderlijk huis, in het centrum van Sint-Genesius-Rode. De voormalige bakkerij van zijn ouders heeft hij omgebouwd tot een gezellige Bed & Breakfast. Hij woont er boven.

‘Psychische kwetsbaarheid wordt nog altijd in een soort van hoekje gedrumd. Dit voelt heel erg als een soort van coming out.’

De acteur is bekend van zijn rol als Lowie Bomans in Thuis, maar timmert ook succesvol aan zijn weg als zanger bij ‘Mathias Vergels & Het Goede Voorbeeld’ een graag geziene band op Vlaamse podia.

Van zijn populariteit ‘buiten’ heeft hij ‘binnen’ weinig last. Hij kijkt zelden naar Thuis, trekt zich naar eigen zeggen niet zo veel aan van wat over hem verschijnt in de ‘boekskes’ en de gazetten. Enkel zijn lief, zijn zoontje en een paar dichte vrienden kunnen hem echt raken.

En ook zijn moeder. “Het was na een gesprek met haar dat ik dacht: ik moet met mijn verhaal naar buiten komen. Ik had me voorgenomen om niet meer te praten over mijn problematiek. Maar het taboe over psychische problemen is nog niet doorbroken. Psychische kwetsbaarheid wordt nog altijd in een soort van hoekje gedrumd. Ja, dit voelt heel erg als een soort van coming out.” (lacht)

En dus zei je ‘ja’ toen Te Gek?! vroeg om mee te werken aan hun nieuwe campagne.

“Ik vind het wel superspannend, maar ik doe dit niet voor mijzelf. Wel om anderen te helpen. Als één iemand iets heeft aan mijn verhaal dan is het al geslaagd.”

Je trekt straks met je maat en gitarist Manu Huylebroeck Vlaanderen rond met een muziekvoorstelling, gebaseerd op het boek ‘Het komt voor in de beste families’ van Similes, een organisatie die familie en naasten van psychisch kwetsbare mensen ondersteunt.

“De voorstelling is nu al meer dan veertig keer geprogrammeerd, wat fantastisch is. Hoe meer we kunnen spelen, hoe liever. Rode draad is muziek. Tussendoor lezen we passages en brieven uit het boek voor.”

“Ik ben opgetogen dat de voorstelling echt maatschappelijk relevant is. Ik moet zeggen: het is soms heftig. Gisteren hebben we nog gerepeteerd en ik heb echt tranen met tuiten geweend. Uit het niets. En ik kan het niet uitleggen.”

OpenGeestDagen

Mathias Vergels: “Gisteren hebben we nog gerepeteerd en ik heb echt tranen met tuiten geweend. Uit het niets. En ik kan het niet uitleggen.”

© ID / Sien Verstraeten

De impact van psychische problemen op familie en naasten wordt vaak onderschat.

(knikt) “Ik heb er vroeger zelf weinig bij stilgestaan. Mijn vrienden, mijn broer, mijn moeder… Alle aandacht ging altijd naar het zorgenkind dat ik was.”

“Tijdens de voorstelling ga ik een brief voorlezen die gericht is aan Ella, geschreven door haar moeder. Wel, dat komt binnen. De moeder schrijft daarin dat ze er altijd zal zijn voor haar dochter. Zo simpel is het, wat ze ook doet of voelt, ze zal altijd graag gezien worden. (stil) Dat is zo schoon om te lezen, die woorden zijn ook zo mooi geschreven. Die brief zal Ella voor eeuwig koesteren.”

Heeft je moeder je ooit gezegd of geschreven dat ze er altijd voor je zal zijn?

“Niet letterlijk – er werd niet veel over gevoelens gepraat bij ons thuis – maar ze heeft het wel gedaan. Ze stond er altijd. Al-tijd. Ze heeft zich veel zorgen gemaakt , nu pas besef ik hoe moeilijk het voor haar is geweest. Ik heb een hele goede band met haar.”

‘Er is bij mij bipolariteit vastgesteld en ik ben een paar keer opgenomen in de psychiatrie.’

“Met mijn vader is het iets anders. We hebben er nooit over gepraat. Nooit. Ik heb niet de meest doorsnee jeugd gehad, laat ik het zo stellen. Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan en ik heb op mijn achttiende het ouderlijk huis gekocht dat aan het verkommeren was. Mijn jongere broer kwam bij mij wonen waardoor ik al snel een vaderrol op mij heb moeten nemen. Ondertussen gaat het supergoed met mijn broer. Ik ben benieuwd wat hij van de voorstelling zal vinden.”

Je deelt nu je kwetsbaarheid met Vlaanderen maar eigenlijk is het iets heel intiem.

“Ja, op zich is het is iets heel persoonlijks, iets dat enkel mij en mijn naasten aanbelangt. Buitenstanders hebben daar geen zaken mee. Toch vind ik het belangrijk om wel naar buiten te komen, in gradaties en nuances, omdat het nog altijd in een taboesfeer zit.”

“Er is bij mij bipolariteit vastgesteld en ik heb me daarvoor laten behandelen, zowel ambulant als residentieel. Ik ben een paar keer opgenomen in de psychiatrie. Het taboe daarover is ridicuul. Als je je been breekt, dan ga je ook naar de spoed. Niemand die daar geheimzinnig over doet. Maar het is anders bij een opname in de psychiatrie. Mijn pa was bakker in het dorp maar geen haar op zijn hoofd die er aan dacht om er op café iets van te zeggen tegen zijn vrienden.”

Voor de campagne van Te Gek?! schreef je: “Kijk naar je littekens, leer van ze, eer ze, vergeet ze niet. Je wordt sterker wanneer je ze omarmt.”

“Het woord litteken moest in die quote zitten. Ik draag mijn littekens mee, letterlijk en figuurlijk. In plaats van het te relativeren of mij te schamen, ben ik er ergens wel fier op. Een litteken als trofee, omdat ik het heb overwonnen. Over bepaalde littekens heb ik tattoos gezet.”

In welke periode van je leven was dat?

“Het is begonnen toen ik een jaar of twaalf was en heel erg versterkt door bepaalde dingen die ik heb gedaan. Vanaf mijn vijfentwintigste heb ik mijn balans zowat teruggevonden, al worstel ik er soms nog mee. De geboorte van mijn zoon vijf jaar geleden, heeft veel geholpen om die rust te vinden, net als mijn lief nu. Ze is ook actrice en met haar kan ik er makkelijk over praten.”

Hoe leg jij het begrip ‘bipolair’ uit aan iemand die er weinig van kent?

“De term klopt niet altijd met hoe ik zelf ervaar. Soms is het van toepassing, soms ook niet. Ik had heel heftige ups en downs, daar komt het eigenlijk op neer. Heel labiel.”

‘Ik had heel heftige ups en downs, daar komt het eigenlijk op neer.’

“Soms had ik zo veel energie dat ik dacht dat ik kon vliegen. Letterlijk. Ik heb dat ooit gedaan. Ik zat aan tafel hier met mijn vrienden en plots zei ik: ik kan vliegen, heb het raam geopend en ben van de eerste verdieping gesprongen. Met een smak kwam ik tegen de grond terecht. Dat is dan in de krant gekomen waarbij er smalend bij werd gezet dat ik wellicht te veel had gedronken, wat helemaal niet waar was. Ik kan nog altijd niet uitleggen waarom ik dat gedaan heb.”

“Die ups hielden ook voordelen in. Ik kon volle bak blijven doorwerken, zonder al te veel slaap. Nu kom ik nog altijd toe met zo’n vier uur slaap per nacht. De downs hielden in dat ik er gewoon niet meer wilde zijn. Wakker worden en me letterlijk beginnen afvragen hoe ik er het best een einde kon aan maken. Ik ging boeken in de bibliotheek halen en dingen opzoeken op internet. Waarom? Ik weet het niet, ik krijg dat niet uitgelegd. Ik had toen een heel romantisch idee van de dood. Dat is nu fel verminderd. Ik heb nu een reden om te leven. Mijn zoon en mijn lief betekenen heel veel.”

Mathias Vergels

Mathias Vergels: “Ik heb nu een reden om te leven. Mijn zoon en mijn lief betekenen heel veel.”

© ID / Sien Verstraeten

Je moeder was wellicht heel erg bezorgd.

“Mijn moeder heeft echt alles geprobeerd om mij te helpen. (stil) Wat die allemaal voor mij gedaan heeft, je houdt dat niet voor mogelijk. Ze is me ‘s nachts gaan zoeken met de auto toen ik nergens te vinden was. Angsten heeft ze doorstaan. Ze heeft afscheidsbrieven van mij gevonden. Ik was er rotsvast van overtuigd dat het beter zou zijn als ik er niet meer was, dat ik het moest doen. Toch was er ergens altijd wel nog een stemmetje dat zei om het niet te doen, om mijn moeder geen schuldgevoel te geven. Ja, ik heb haar – en mijn broer ook – ongelofelijk gekwetst.”

Je bent in therapie gegaan.

(knikt) “Ik ben door verschillende psychologen en psychiaters begeleid, ik ben ook getest. Pillen hebben voor mij niet gewerkt, ik had ook moeite om mijn medicatie op een correcte en volgehouden manier te nemen.”

‘Wat mijn moeder allemaal voor mij gedaan heeft, je houdt dat niet voor mogelijk.’

“Bepaalde medicatie vlakte mij ook af, wat voor een acteur niet zo aangewezen is. Mijn werk is emotie. Als een regisseur me vraagt om in beeld compleet ‘kapot’ te gaan, dan moet ik dat probleemloos kunnen doen. En ergens was ik ook verslaafd geraakt aan het gevoel van die ups. Ik vond dat zelf heel plezant. Maar ja, mijn omgeving veel minder.”

Je bent ook opgenomen in een psychiatrische voorziening.

“Ja, een paar keer, zowel ambulant als residentieel. Dat heeft ook heel veel mensen gekwetst in mijn omgeving.”

Hoezo?…

“Ja, mijn vader bijvoorbeeld. Hij had het supermoeilijk om mij daar te zien. Niemand leek te begrijpen hoe ik daar terecht kwam.”

… terwijl je daar toch bent om geholpen te worden?

“Ik voelde me schuldig dat ik het zover had laten komen. In mijn hoofd was een opname een allerlaatste stop. Ik was wel verrast dat er zo veel mensen me daar zijn komen bezoeken. Ik had niet gedacht mijn pa daar te zien. Of mijn beste vrienden. Allemaal wilden ze me steunen.”

Heeft je vader toen iets gezegd?

“Neen. Hij is geen man van veel woorden, maar hij was er wel. En ja, het is niet omdat je je emoties niet uit dat je ze niet hebt. Dat is zeker waar. Maar hij snapte het niet. Ik had thuis alle vrijheid gekregen, ik mocht de kunsthumaniora volgen wat ik graag wilde, ik mocht uitgaan. Ik had alles, maar toch had ik het ‘verkloot’. Alle kansen gekregen en telkens weer gooide ik die in de vuilnisbak. Dat gevoel had ik zelf ook hard.”

TeGek?!

Mathias Vergels: “Ik heb nog altijd ups en downs. Ik probeer ze zelf af te vlakken zonder pillen of iets anders. Ik zoek manieren om die gevoelens positief te kanaliseren.”

© ID / Sien Verstraeten

Het heeft je wel gemaakt tot wie je nu bent.

“Absoluut. Het is nog altijd mijn grootste overwinning dat ik er door ben geraakt. Dat was een jaar of zes geleden. Ik herinner me nog het moment dat ik wakker werd en besefte dat het al een maand goed ging. Toen ben ik gestopt om naar een psycholoog te gaan. Pas op, het gaat nog altijd blijven sluimeren, ik heb nog altijd ups en downs. Ik probeer ze zelf af te vlakken zonder pillen of iets anders. Ik zoek manieren om die gevoelens positief te kanaliseren.”

Als je nog altijd gevoelig bent aan die ups en downs: hoe uit zich dat. Zijn dat grote en kleine dagen?

“Ja, zoiets. Lichte en donkere dagen. Vannacht was ik bijvoorbeeld om twee uur wakker en kon niet meteen de slaap hervatten. Het is heel raar, je voelt dat precies opnieuw aankomen. Dan probeer ik zoveel mogelijk manieren te vinden om dat gevoel te kanaliseren. Een koude douche nemen, of beginnen schrijven.”

‘Ik voel me bevrijd als ik muziek speel of acteer.’

“Niet dat alles therapeutisch is, maar ik voel me wel bevrijd als ik muziek speel of acteer. Het geeft me het gevoel dat ik veel andere dingen vergeet. Een andere wereld. Je mag iemand anders zijn, dat is de max! Ik kan daar echt mijn ei in kwijt. Ik ben nooit boos op mijn zoon of mijn vriendin, maar als acteur kan ik wel boos worden. Ook al die andere heftige emoties zijn mogelijk: ik kan al die vakjes aantikken als acteur. Door naar de psycholoog te gaan weet ik welke kleuren er allemaal in mij zitten. Dat heeft me professioneel erg geholpen.”

De muziekvoorstelling voor Te Gek?! doe je samen met Manu, je gitarist en manager. Jullie zijn erg close.

“Hij is mijn jeugdvriend. Ik kan hem altijd bellen, ook’s nachts. En omgekeerd ook. We houden elkaar heel erg in balans. Hij is heel erg technisch, rationeel en rechtdoorzee. Ik ben eigenlijk totaal tegenovergesteld, naar het schijnt.” (lacht luid)

Jullie treden niet alleen op in de klassieke culturele centra, maar spelen ook in heel wat psychiatrische ziekenhuizen. Ook in het centrum waar jij bent opgenomen.

“Ja, dat zal speciaal zijn. Die voorstelling hebben we bewust ook redelijk op het einde van de tournee ingepland. Mijn moeder komt naar één van de voorstellingen in het begin van de toer, dat is zeker. Maar naar die voorziening: neen, dat komt voor haar te dicht. Ze zal wel vragen hoe het geweest is daar. Zeker wel.” (stil)

Reacties [5]

  • Carina Tas

    Dit is enkel een suggestie om misschien iets aan jullie artikel toe te voegen: Namelijk dat,als mensen na ‘t lezen van dit arikel overwegen om met hun medicatie te stoppen, ze daarover eerst in gesprek gaan.

  • Faes Debora

    Bedankt voor je eerlijkheid en door je verhaal te delen voel ik mezelf gesteund in het bipolair zijn ik lees dat je zonder medicatie kan leven en dit heeft me moed om het ook te proberen alleen weet ik nog niet hoe

  • Greet Vastershaeghe

    Matthias wat doet het goed dat jij zo open jouw verhaal vertelt. Ik besef heel goed hoe moeilijk dit voor jou moet zijn. Jouw verhaal zal voor velen heel herkenbaar zijn. Praten over psychisch lijden is niet evident, evenmin om als ouder toe te geven dat je kind psychisch kwetsbaar is of opgenomen werd in psychiatrie. Mensen kunnen dit niet vatten omdat de ziekte niet zichtbaar is. Als naastbestaande ben je bang voor de reacties en het onbegrip. Dus zwijg je in alle talen om je kind te beschermen. Als moeder van een zoon, die uit het leven is gestapt, hoor je mensen heel vaak zeggen: ‘het was zijn beslissing’. Alsof dit het aanvaarden van de zelfdoding makkelijker maakt. Alsof men verdriet tegen elkaar kan afwegen.
    Ik ben zo blij dat jij jouw ervaringen met psychisch lijden zo duidelijk uitlegt. Ik hoop dat de mensen hier beter leren mee omgaan. Dat jij dit ook nog eens doet via een voorstelling… chapeau. Tot in het Leietheater in Deinze. Greet Vastershaege, één van de drie mama’s.

  • Patricia Kestens

    Zo belangrijk en hartverwarmend dat je dit deelt…dankjewel!!

  • Laurent Christiane

    Bedankt voor je getuigenis Mathias….sterk…!

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.