Webinar: Welke invloed heeft artificiële intelligentie op kwetsbare groepen?

Donna Kerseboom

De komst van artificiële intelligentie roept vragen op: Zijn de huidige evoluties wel zo revolutionair? Welke kansen en risico’s houden ze in? En wanneer zal artificiële intelligentie de rol van de mens overnemen?

Voor sociale professionals biedt meer automatisering kansen. Sociale professionals zouden repetitieve taken aan de technologie kunnen overlaten en zich richten op de kern van hun sociaal werk. Toch moeten we ons ook ernstige vragen stellen over privacy, het verlies van menselijke interactie en de vooringenomenheid van algoritmes.

Artificiële intelligentie

© ID / Mies Cosemans

Op donderdag 7 september (10u – 12u) gaat Katleen Gabriels tijdens een webinar dieper in op deze vragen. Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze doceert aan de universiteit van Maastricht. In 2019 publiceerde ze het boek Regels voor robots waarin ze een bevlogen pleidooi houdt voor een kritische en bewustere omgang met nieuwe technologieën. Sinds 2020 is ze ook opleidingsdirecteur van de interdisciplinaire bacheloropleiding Digital Society.

In het webinar zal ze een stand van zaken geven van de huidige technologie en ingaan op evoluties die nog op de plank liggen. Daarbij heeft ze bijzonder aandacht voor de invloed van artificiële intelligentie op mensen die leven in een kwetsbare positie

Dit webinar is een initiatief van SAM, steunpunt Mens en Samenleving i.s.m. Sociaal.Net.

Inschrijven

Het webinar vindt plaats op 7 september, van 10.00 tot 12.00 uur.

Deelname kost 10 euro. Schrijf je in via de website van SAM vzw.

Meer lezen?

Ben je geprikkeld door artificiële intelligentie en de automatisering van het sociale werkveld? Dan vind je deze artikels die eerder op Sociaal.Net verschenen zeker interessant:

‘Als je perfect weet wie in aanmerking komt voor een tegemoetkoming, waarom val je mensen dan lastig met administratieve hindernissen?’

‘In een ideale wereld vallen alle gegevens van scholen, mutualiteiten en zorginstellingen netjes in onze computer.’

Toegankelijke hulp in digitale tijden: ‘Eerst een klik, dan een click’

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.