Column

Het leven in de Anneessenswijk

Digitaal verhaal van Sow

Sow

Sow is een dertiger afkomstig uit Guinee. Zijn digitaal verhaal cirkelt rond een boom in het midden van het Fontainaspark. Die boom staat er echt maar het is tegelijk een betekenisvol symbool: een Baobab, een dikke, immense boom uit Afrika, met diepe wortels. In de boom komen Sow’s diepste verlangens rond Anneessens en zichzelf samen. Een baobab is ‘un arbre à palabres’, het middelpunt, waarrond mensen samen discussiëren en zelf hun problemen oplossen. Sow ziet zichzelf als zo’n palaverboom, als een diep verwortelde referentiefiguur die groepen en mensen met elkaar verbindt, die bemiddelt in conflicten.

De getuigenis van Sow is een verwortelde wijkbeleving. Verwortelde bewoners zijn vaak geboren of opgegroeid in de wijk, of ze wonen er al meer dan twintig jaar. Zij identificeren zich sterk met de buurt, zien zichzelf als referentiefiguren in de wijk, ze zijn gekend en kennen veel mensen in de wijk. Ze zien zichzelf als deel van de wijk (van het wijkdécor), ze ontlenen hun identiteit vaak sterk vanuit de blik van medebewoners. Sow definieert zichzelf als ‘le président des jeunes’.  De wijk is zijn natuurlijke biotoop. De wijk is zijn vrijheid en levensdoel.

‘Digital stories’ zijn kleine, korte filmpjes van twee minuten. De maker confronteert de kijker met een opeenvolging van beelden, foto’s, collages en tekeningen die een krachtig, persoonlijk verhaal ondersteunen of evoceren. De auteur spreekt zelf zijn verhaal in, kiest en monteert ook zelf de beelden.

De digitale verhalen die Sociaal.Net publiceert zijn gemaakt door bewoners van de Brusselse Anneessenswijk. De films zijn onderdeel van een actie-onderzoek van hogeschool Odisee, opleiding sociaal werk.Meer lezen over digital storytelling en Anneessens kan op Sociaal.Net.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.