Boek

Time to ACT!

Het basisboek voor professionals

Marieke Peere

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie en vooral doeltreffend bij psychische klachten of bij personen die op zoek zijn naar hun eigen identiteit. ACT is een verzameling van moderne technieken die tot doel heeft om bewust te worden van de eigen ervaringen en om ruimte te maken voor vervelende gedachten en gevoelens.

De auteurs van dit boek reiken een aantal praktische tools aan die hulpverleners kunnen toepassen tijdens individuele en/of groepssessies. De ACT methodiek onderscheidt zich van andere methodieken door het feit dat de focus niet ligt op het bestrijden van klachten, maar eerder om te leren anders naar jezelf te kijken en de echte waarden te ontdekken waar je als persoon belang aan hecht. ACT kan in de praktijk vertaald worden via zes hoekstenen.

Zes hoekstenen

– Acceptatie of ‘Iets nemen zoals het is’, door je gedachten, gevoelens of emoties die je liever niet zou willen hebben of ervaren én waar je met je gedrag geen invloed op kunt uitoefenen, te accepteren.
– Defusie: leren afstand nemen van je denken.
– Contact met het hier en nu. De meeste mensen spenderen veel tijd in hun hoofd en handelen vaak op automatische piloot. Door korte mindfulness-oefeningen toe te passen kom je in contact met het hier en nu.
– Observerend zelf: observeren wat je werkelijk doet.
– Waarden: Wat is voor mij de moeite waard in het leven?
– Toegewijde actie: bereid zijn om het gedrag stap voor stap te veranderen in de richting van de waarden die voor jou belangrijk zijn.

Deze zes hoekstenen zijn verwerkt in een model waarin de psychologische flexibiliteit vergroot wordt. Wanneer mensen onvoldoende psychologisch flexibel zijn, krijgen ze psychische klachten. Het boek vormt samen met een voorbeeldvideo en de website www.timetoact.nl één geheel.

Toepassingsmogelijkheden

Na een wetenschappelijk onderbouwde inleiding, worden de verschillende hoekstenen uitvoerig besproken. Ieder hoofdstuk beschrijft de agenda van de therapeut, introductie van het thema, oefeningen en metaforen, relevante vragen om te stellen, thuiswerk, analyse van de voorbeeldvideo, tips en valkuilen en de sessie samengevat. Er wordt ook aandacht besteed aan het behandelprogramma, de toepassingsmogelijkheden en de functionele diagnostiek, die essentieel is om een beeld van de cliënt te krijgen en om aanknopingspunten te vinden voor de verdere begeleiding.

Het boek is zeer vlot geschreven en inhoudelijk sterk. De auteurs zorgen voor voldoende afwisseling van praktische oefeningen en theorie. Alhoewel het boek in eerste instantie is gericht naar de professionele hulpverlener, is dit ongelofelijk bruikbaar voor anderen. Door de oefeningen toe te passen op mijn eigen leven, helpt mij dit om te groeien als persoon en een andere kijk te krijgen op bepaalde zaken. Mijn enthousiasme is in ieder geval opgewekt om mij in deze methodiek verder te verdiepen en ermee aan de slag te gaan. Ik zou zeggen: Time to Act.

Reacties [1]

  • Marja

    Dank je wel voor deze mooie toelichting. Ik volg een ACT therapy cursus bij Civas en ben er heel enthousiast over en blij mee. Deze uitleg is een heel waardevolle aanvulling.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.