Podcast

Hoe voer je een moeilijk gesprek zonder vertrouwen te beschadigen?

Redactie Sociaal.Net

In de laatste aflevering van het eerste seizoen van ‘Hulplijn voor hulpverleners’ stelt host Priscilla zelf een vraag: hoe voer ik een confronterend gesprek met een cliënt zonder de vertrouwensband te beschadigen?

© Foto: ID / Sien Verstraeten

‘Hulplijn voor hulpverleners’ is een podcast voor sociale professionals. Laurens en Priscilla, allebei ook hulpverleners, gaan in elke aflevering aan de slag met een vraag uit het werkveld. Een expert in het thema geeft tips, inzichten en advies.

Vaak is het niet evident om met een kwetsbare persoon een band op te bouwen, hoe kan je vermijden dat deze onder druk komt te staan door je cliënt bijvoorbeeld te wijzen op fout gedrag? Het is een vraag die onze host Priscilla zich stelt. Ze werkt als coach op Brusselse middelbare scholen rond schooluitval en stelt zich bijvoorbeeld soms vragen bij het weedgebruik van de jongeren die ze begeleidt.

‘Hoe voer ik een confronterend gesprek met een cliënt zonder de vertrouwensband te beschadigen?’

Als hulpverlener weet je hoe belangrijk het is om een goede relatie met je cliënten te onderhouden, maar soms is het noodzakelijk om tegenwicht te bieden. Hoe kun je dit doen op een manier die hen niet afschrikt of het vertrouwen dat je hebt opgebouwd verliest?

Onze expert Bob De Vos deelt zijn expertise over het omgaan met jongeren en het balanceren van de rol van vertrouwenspersoon met die van mentor en coach. Bob werkt voor OpStap. Dit is een project van de Dienst Outreachend Werken aan Stad Gent, voor mensen met een drugsverslaving en mensen in herstel. Hij geeft praktische strategieën voor het gesprek aangaan, zonder dat de relatie onder druk komt te staan, en hoe je cliënten op een constructieve manier kunt corrigeren.

Meer ontdekken over het thema van deze aflevering?

Wil je meer lezen over vertrouwen, moeilijke gesprekken voeren en verslaving? Dan vind je deze artikels die eerder op Sociaal.Net verschenen zeker interessant:

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs (VAD) is de plek bij uitstek voor vormingen, achtergrondinfo en vragen rond drugspreventie. Neem dus zeker eens een kijkje op hun website. Advies op maat van jouw sector vind je hier terug. VAD ontwikkelde ook een leidraad en toolbox om je cliënten te motiveren om aan de slag te gaan met hun verslaving. Bob heeft het in deze aflevering ook over een opleiding ‘motiverende gespreksvoering’ van VAD waar hij nog vaak aan moet terugdenken. Meer informatie over die opleiding vind je hier. VAD heeft ook een Druglijn voor het brede publiek.

Slaat de vertwijfeling bij jou soms toe? SAM, steunpunt mens en samenleving helpt sociale professionals met ethische knopen. Zo biedt het steunpunt vormingen rond beroepsethiek, beroepsgeheim en discretieplicht. Op de helpdesk beroepsgeheim@samvzw.be kan je als sociale professional per e-mail vragen stellen over beroepsethiek. Over hoe je net werkt in en met vertrouwen deelt SAM deze tips en inzichten.

Voor professionals in Gent tipt Bob tot slot ook het ‘Lerend netwerk jongeren en drugs’.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.