Webinar: buurtgericht ruimte delen, hoe doe je dat?

Donna Kerseboom

Ruimte in wijken en buurten wordt schaarser en schaarser. Dat probleem kan je oplossen door binnen- en buitenruimtes op een vernieuwende manier met elkaar te delen. Het gebeurt al vaak bij onderwijs, zorginstellingen en vrijetijdsinitiatieven. Dit webinar van Cera op 5 mei geeft je inspiratie en inzichten voor ruimte-deel-initiatieven in jouw buurt.

© Unsplash / Daniel Funes Fuentes

Buurtgericht ruimte delen heeft veel voordelen

 • Het creëert extra ruimte voor buurtgerichte activiteiten die kampen met plaatsgebrek
 • Het brengt de buurt dichter bij elkaar, zorgt voor ontmoeting en versterkt de sociale cohesie
 • Het gaat leegstand en verkrotting tegen
 • Het geeft een identiteit aan de buurt
 • Het biedt kansen voor (sociale) tewerkstelling of vrijwillig engagement in de buurt

Verschillende uitdagingen

Hoewel er veel potentieel is, vraagt buurtgericht ruimte delen een specifieke aanpak. Enerzijds hebben organisaties en verenigingen nood aan ruimte, anderzijds vinden de aanbieders van zulke ruimtes niet automatisch een publiek. Een andere uitdaging is om de buurt in al haar diversiteit te bereiken.

Deze sessie geeft meer inzicht in het concept buurtgericht delen. Hierna kan jij met een hoofd (en handen) vol inspiratie het experiment van buurtgericht ruimte delen aangaan.

Programma

 • 10 uur: Verwelkoming door Stéphanie De Smet, coördinator maatschappelijke werking bij Cera.
 • 10.10 uur: Ruimte delen in je buurt, hoe gebeurt dat vandaag? Hoe geef je ruimte aan een experiment ten dienste van buurt? Hoe vertrek je vanuit een bepaalde plek en de mensen die deze plek gebruiken? Hoe geef je die samen buurtgericht vorm? Door Tine Vanthuyne, lector Sociaal Werk & Medewerker eCO-CITY van de HoGent.
 • 10.30 uur: Hoe de Woonbox ook de buurt betrekt. Met WoonBox wil SAAMO Brussel aantonen dat het mogelijk is om leegstaande gebouwen te gebruiken om de meest acute woningnood minstens tijdelijk te verhelpen. Het WoonBox-model creëert een tijdelijke woonoplossing voor mensen die geen toegang hebben tot de sociale of private huisvestingsmarkt. Daarnast herbestemt het leegstaande gebouwen in de hoofdstad, met nieuwe dynamiek van de stedelijke omgeving. Door Hanna Clarys, opbouwwerker bij SAAMO Brussel.
 • 10.55 uur: Pauze
 • 11.05 uur: Warme Tuinen veroveren Vlaanderen door buurten te betrekken. In een warme tuin leggen bewoners van een zorgvoorziening op een spontane manier contacten met vrijwilligers om samen een gedeelde interesse te beleven: tuinieren. Noem het een knusse volkstuin, maar dan binnen de muren van een zorgvoorziening. Door Marleen Van der Velden, stafmedewerker GIS en Tuinwerking bij Landelijke Gilden.
 • 11.30 uur: Buurtgerichte zorg, een model met toekomst voor iedereen. Buurtgerichte zorg is een organisatiemodel voor een straat, buurt, wijk of gemeente om geïntegreerde zorg aan te bieden in die straat/ buurt/wijk/ gemeente. In dit organisatiemodel staat de buurtzorgregie centraal. Door Jan Vanwezer, directeur van De Wingerd.
 • 11.55 uur: Korte nabespreking met de deelnemers. Door Tomas De Groote, impact coach van de Sociale InnovatieFabriek

Inschrijven

Het webinar vindt plaats op vrijdag 5 mei om 10 uur.

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht. Schrijf je in op de website van Cera.

Reacties [1]

 • Jo Van Grunderbeeck

  Fijn initiatief! Kunnen we de opname nadien herbekijken?

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.