Ouderschap in een wereld van verandering

De eerste Opgroeien congresweek powered by EXPOO gaat over ‘Ouderschap in een wereld van verandering’. Sociaal.Net is mediapartner van deze congresweek. We verzamelen in dit dossier interessante bijdragen over ouderschap in al zijn facetten.

Onze superdiverse maatschappij kent heel wat verschillende gezinssamenstellingen en contexten.

Gezinnen waar beide ouders onder hetzelfde dak opvoeden. Mama en papa, twee mama’s, twee papa’s. Ouders die, heel bewust of door omstandigheden, alleen opvoeden. Co-ouders na een scheiding. Opvoeden in een nieuw samengesteld gezin. Adoptieouders en pleegouders. Ouders met een migratieachtergrond die hun kinderen opvoeden, soms balancerend tussen verschillende culturen. Ouders in armoede. Ouders van kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Ouders en kinderen die, voor korte of langere tijd, een traject afleggen samen met de jeugdhulp.

Welke uitdagingen spelen bij deze ouders, en hoe kunnen sociale professionals hen daarbij op de beste manier ondersteunen?  Op dit congres leggen Opgroeien en EXPOO wetenschappelijke inzichten naast de praktijk. Ze laten ook uitgebreid de stem van ouders aan bod komen.

De congresdag vindt plaats op vrijdag 3 december. Door het stijgend aantal besmettingen en de nieuwe coronamaatregelen zal het Opgroeien festival volledig online zijn, waaronder een keynote van Bruno Vanobbergen (directeur Opgroeien) en een wetenschapscafé waarin wetenschappers reflecteren over het belevingsonderzoek bij ouders dat EXPOO samen met onderzoeker Charlotte Schrooyen (UGent) opzette. Alle tickets voor de fysieke congresdag in Brussel op vrijdag 3 december, worden automatisch omgeboekt naar een online ticket.

Maar daar stopt het niet. Op maandag 6 december is er een online Gluren-bij-de-buren-dag. Dinsdag 7 december kan je deelnemen aan een online werktafel over ondersteuning van moslimgezinnen. In de namiddag krijgen deelnemers inzichten over geïntegreerde en laagdrempelige basisvoorzieningen in binnen- en buitenland, gebaseerd op het IAS-project. Donderdag 9 december sluiten we de congresweek af met een online sessie over de ondersteuning aan Roma en woonwagenbewoners.

Deelnemen aan de congresweek kost €55. Inschrijven kan hier.