Column

Dikke Freddy stelt zich vragen bij ‘Project Axel’

Aan Wouter Vandenhaute, eigenaar van televisiepost Vier

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Project Axel

Project Axel

© ID/ Lieven Van Assche

Geachte heer,

Vanwege dakloos ben ik niet in de mogelijkheid om uw televisieprogramma’s te bekijken. Maar uit een gazet die ik op straat vond leer ik dat ik niet moet wanhopen. Binnenkort gaat u de dakloosheid immers oplossen. Ik dank u al bij voorbaat en ik ben niet de enige.

Volgens de gazet gaat uw televisiepost zich niet langer bezighouden met komische kluchten, kijkcijfers en aandelenkoersen maar gaat hij zich volop richten op het definitief wegwerken van echte problemen. Daarom hebt u een straf experiment opgezet. Vijf willekeurig uitgekozen daklozen krijgen, alstublieft, zomaar 10.000 euro cadeau om zich vanuit de goot op te richten.

‘U hebt een straf experiment opgezet.’

Het verdient alle lof dat u hen daarbij niet gaat filmen en dat u hun miserie en private toestanden niet in alle huiskamers gaat tonen. Het zou anders snel gaan lijken op programma’s die in natuurreservaten en in dierentuinen gemaakt worden. En u zou ook van omkoping beschuldigd kunnen worden.

Ik ga ervan uit dat u met minister Homans tussen pot en pint een regeling getroffen heeft opdat de sukkelaars die u 10.000 euro geeft tegelijkertijd hun leefloon mogen behouden, zo niet gaan ze van een kale reis thuiskomen. Want een politieker of een gepensioneerde mag bijverdienen maar bij een leefloontrekker ligt dat anders en naar het schijnt is minister Homans nogal streng in die zaken. Maar wellicht hebt u haar met een paar televisie-optredens in het vooruitzicht wel op de juiste gedachten kunnen brengen.

Het is uw stelling dat daklozen die 10.000 euro cadeau krijgen de propere Vlaamse winkelstraten niet langer zullen bezoedelen. U bent geen mens die dwaasheden uitslaat. Waarschijnlijk zal uw experiment dan ook slagen. En waarschijnlijk zal u dan ook verder in gesprek gaan met minister Homans om alle daklozen 10.000 euro cadeau te doen zodat ze zich allemaal vanuit de goot kunnen oprichten.

Iedereen zou er op vooruitgaan. De daklozen zouden in echte huizen wonen en hun eigen kost verdienen. Minister Homans zou na een eenmalige kost geen uitkeringen meer moeten betalen en ze zou cijfers kunnen voorleggen waar de socialisten jaloers van achterover zouden vallen. Uw televisiepost tenslotte, zou duizenden nieuwe kijkers winnen want al die daklozen gaan dan eindelijk kabeltelevisie hebben. Ikzelf beloof u alvast om een trouwe kijker van ‘Komen eten’ en van ‘De idioten’ te worden.

Met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy.

Reacties [1]

  • Jan M.

    Een mooie mix van satire, bijtende kritiek én een interessant idee. Want stel nu eens dat men met dergelijk bedrag echt iemand uit de miserie helpt?

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.