Column

Dikke Freddy aan Jo Vandeurzen, consultancy-specialist

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Jo Vandeurzen

© ID / Jonas Lampens

Geachte heer Vandeurzen, beste Jo,

Ik verneem dat u tegenwoordig de kost verdient met consultancy. Ik wist eerst niet wat dat dure woord betekende, maar er is mij uitgelegd dat het gewoon wil zeggen dat u mensen raad geeft. Laat dat nu zijn wat ikzelf al jaren doe! Toen u nog minister was, heb ik u trouwens diverse adviezen per post laten bezorgen.

‘De gazetten beweren dat u voor één dag 1.300 euro factureert. Dat komt min of meer overeen met wat ik op een maand aan leefloon ontvang.’

Blijkbaar geeft u onder andere raad aan Hilde Crevits, de wakkere dame die u als minister heeft opgevolgd. Zij wil waarschijnlijk voorkomen dat haar hetzelfde overkomt als Wouter Beke die voor haar op uw ministerstoel heeft gezeten. Wouter Beke is moeten aftreden omdat onder zijn bewind de wachtlijsten voor van alles en nog wat alsmaar langer in plaats van korter werden. Onbegrijpelijk natuurlijk, want bijvoorbeeld het broodje van Matthias Diependaele lijkt helemaal gebakken, net omdat hij zijn wachtlijsten doelbewust langer maakt in plaats van korter. Het maakt duidelijk hoe ingewikkeld de politiek in elkaar zit en hoeveel nood er is aan ervaren raadgevers.

Het geval wil dat ik alle voormelde personen eerder al heb aangeschreven met diverse raadgevingen. Wat ik echter verzuimd heb te doen, is ze ook een factuur te sturen voor de wijze raad die ik ze heb gegeven. Wellicht is dat de reden waarom ze mijn raad in de wind hebben geslagen.

Ik verneem dat u wel zo snugger bent om bij elke raadgeving een factuur te sturen. De gazetten beweren dat u voor één dag raadgeven 1.300 euro factureert. Dat komt min of meer overeen met wat ik op een maand aan leefloon ontvang.

Kunt u mij a.u.b. laten weten hoe ik zo’n factuur moet opstellen. Moet er al dan niet nog BTW worden bijgeteld? Denkt u dat ik mijn facturen met terugwerkende kracht kan bezorgen? Zo ja, dan zal ik dat meteen doen. Als dank voor uw antwoord op mijn vragen zal ik dan geen factuur op uw adres laten geworden.

Met collegiale Hoogachting,

Fr. De Meester,
Maar u hebt mij altijd genoegzaam ‘Dikke Freddy’ genoemd.

Reacties [6]

 • Arnold Schaek

  De 1.5 miljard euro aan consultancy blijkt nu ‘maar’ een goede 600 miljoen euro te zijn…
  Gelukkig hebben we dikke Freddy om hier eens mee te lachten, maar eigenlijk is dit schrijnend- shockerend, ondanks het feit dat ik niettemin vaak respect blijf voelen voor het gedreven werk van meerdere politici. Het is niet allemaal kommer en kwel. Maar te vaak is het duidelijk dat hun realiteit niet die is van mensen in armoede. Nochtans vertegenwoordigen ze alle mensen…

 • de Bie Ingrid

  Het gaat van kwaad naar erger in de Belgische politiek. het is een schande. Zakkenvullers zijn het allemaal. vandaag weer maar eens gehoord op het nieuws dat er vele nieuwe ambtenaren bij komen. Ik ga ook maar eens solliciteren naar een baantje in de politiek, kwestie van zekerheid te hebben voor mijn pensioen.

 • Stef Steyaert

  Beste Dikke Freddy,

  ik krijg helaas niet zoveel woorden en regels ter beschikking als u ter beschikking krijgt van Sociaal.Net. Bijzonder jammer want zoals je weet valt of staat de kwaliteit van onze beminde democratie met woord en tegenwoord en hoop ik dat iedereen beide hoog in het vaandel draagt. Ik heb mijn reactie dus noodgedwongen op LinkedIn geplaatst. Hopelijk vinden uw lezers ook de weg naar mijn bijdrage: https://www.linkedin.com/pulse/beste-dikke-freddy-stef-steyaert%3FtrackingId=wzNOiG1pS5Wgy7FOreCjsA%253D%253D/?trackingId=wzNOiG1pS5Wgy7FOreCjsA%3D%3D

  Warme groet
  Stef Steyaert

 • Christiane Devriese/Bussche Kris Devriese

  Goed dat er mensen zijn zoals dikke Freddy, die gezond , humorvol kritisch zijn.

 • Simone Sergeant

  Leuk EN raak!

 • Marie-Rose terryn

  Ook ik heb al contact opgenomen met Van Diependaele, twee jaar heb ik zonder verwarming gezeten omdat er problemen waren en de soc won .het niet wilden oplossen. Het antwoord. Hier liggen miljarden maar ze komen het niet ophalen. Op mijn vraag of ik dan een piepklein deeltje mocht ophalen om een technieker te laten komen was het antwoord. Das niet de bedoeling. Nu ben ik verhuist naar piepklein appartementje met alleen accumulatie verwerking. Maar zelfs dat is niet ok. ‘s nachts tot 25 graden, ook bij de buren (70+/80+) advies, zet gewoon de ketel af dan is het frisser!!!

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.