Column

Dikke Freddy aan Hilde Crevits, minister van ieders welzijn

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

handicap

© ID / Kris Van Exel

Geachte mevrouw, beste Hilde,

Wij voerden reeds eerder een hartelijke briefwisseling, maar deze keer schrijf ik u namens mijn kameraad Wilfried Cnaps.

Om met de deur in huis te vallen: Wilfried Cnaps heeft de tegenslag gehad een hersenbloeding te krijgen. Toen het malheur zich voordeed stond Wilfried bij de kassa in de Aldi en daardoor waren de hulpdiensten snel ter plaatse.

Desalniettemin houdt hij er voor de rest van zijn dagen blijvende miserie aan over. Spreken is kolossaal moeilijk geworden en zijn linkerkant wil niet meer mee. Aangezien hij linkshandig geboren is, kan hij niet meer schrijven. Daarom schrijf ik u deze brief om u zijn probleem voor te leggen.

‘Heeft het zin om een proces aan te spannen bij het Grondwettelijk Hof omdat niet alle Belgen die een hersenbloeding krijgen gelijk voor de wet zijn?’

Wilfried Cnaps heeft een dubbel slecht lot getrokken omdat hij zijn hersenbloeding de dag na zijn 65ste verjaardag heeft gekregen. Indien hij twee dagen eerder was neergezegen, had hij tot het einde van zijn dagen een dossier bij uw Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap gehad. Nu is hij gewoon een bejaarde die niet meer mee kan.

Een en ander heeft voor gevolg dat Wilfried Cnaps alle dagen onder ogen moet zien dat Frans Verboven, zijn buurman die een gelijkaardige hersenbloeding heeft gehad toen hij 64 jaar was, naar de Aldi kan rijden in een elektrische rolstoel en naar zijn slaapkamer op de eerste verdieping kan met een traplift terwijl Cnaps in zijn keuken moet slapen en altijd iemand moet zoeken om winkelwaar van de Aldi mee te brengen.

Wetend dat de andere partijen die uw regering bevolken het u – nu er verkiezingen in aantocht zijn – niet zullen gunnen om iets aan de wetten en de reglementen te veranderen, wil ik u beleefd om advies vragen met betrekking tot de weg die Wilfried Cnaps best kan volgen om zijn dossier een andere invulling te geven.

Denkt u dat het zin heeft om een proces aan te spannen bij het Grondwettelijk Hof op basis van het feit dat niet alle Belgen die een hersenbloeding krijgen gelijk voor de wet zijn? Of kan Wilfried Cnaps beter bij de burgerlijke stand een aanvraag indienen om zijn geboortedatum te wijzigen? Vermits het ook mogelijk is om van naam of van geslacht te veranderen moet het toch ook mogelijk zijn om een verjaardag enkele dagen te verschuiven, zou ik denken.

In afwachting van uw antwoord, groet ik u – mede namens Wilfried Cnaps – met de meeste Hoogachting,

Frederik De Meester,
U kent mij uit eerdere briefwisseling als Dikke Freddy.

Reacties [9]

  • An

    Ik moet eerlijk zeggen: ik ben begin 2023 begonnen om een electrische scootmobiel aan te vragen omdat ik minder mobiel ben na 5 rugoperaties. Het heeft lang geduurd: meer dan 1 jaar. Maar ik heb er nu wel 1. En is was toen 66 jaar. Waar ligt het verschil dan?

  • GEUDENS JEF

    Hoog tijd dat er een politieke partij voor de senioren opkomt. Die bevolkingsgroep groeit enorm maar komt al zolang onvoldoende aan bod. Ze worden gediscrimineerd dat ‘t klettert! Ik wil ze niet tellen: de bejaarden in de WZC die met hun pensioen de maandfactuur al lang niet meer kunnen betalen. En toch is de zorg gratis volgens de minister.

    De bestaande politieke partijen ‘gebruiken’ bejaarden in hun mooie slogans (‘we laten niemand achter’) , maar in praktijk zijn de ouderen altijd de dupe. Bij politieke beslissingen zijn geen bejaarden betrokken. Vroeger werden ouderen als ‘wijs’ aanzien, en werd er met hun mening rekening gehouden. Die tijd is al lang voorbij. In onze digitale en drukke
    samenleving tellen ze niet meer mee. Wel bij de verkiezingen, maar op wie moeten ze stemmen? Uit wanhoop ongeldig of op of extreem rechts ?

  • Dirk

    In Belgie spaart men nu vooral op de hulpbehoevenden en de zwakste van de samenleving. ik heb ook zoiets voor maar dan krijg je de raad als je niet akkoord gaat met hun uitspraken je dan maar naar de rechtbank moet stappen, ik zou graag van hen eerst eens horen waar ik dat geld dan vandaan moet gaan halen en dit zonder garantie op een goed resultaat. Triestige zaak Belgie.

  • Pierre Gyselinck

    Kando (ex-KVG) heeft deze situatie reeds eerder aangekaart met betrokken voorgaande ministers, stellende dat deze werkwijze in strijd is met de CRPD, (UNO conventie ter bescherming van de rechten van personen met een handicap), Conventie die door BE en alle regio’s van dit land geratificeerd is…., zonder resultaat…
    De limiet van 65 jaar dateert nog uit de tijd van het Rijksfonds en was gebaseerd op de reklasserbaarheid, die verviel als iedereen op 65 op pensioen ging….

  • Stefan Van Eeckhout

    De leeftijdsgrens van 65j als criterium gebruiken voor het al of niet toekennen van zorg en ondersteuning (lees: VAPH-persoonsvolgend budget waarmee de persoon zijn/haar zorg zelf kan inkopen) “voelt” op zijn minst discriminerend aan. De zorg- en ondersteuningsbehoefte zou het criterium moeten zijn en niet leeftijd. De leeftijdsgrens van 65j is historisch bepaald, al lang in gebruik en in feite al lang achterhaald (levensverwachting neemt toe), m.a.w. ’65j’ als referentiepunt hanteren. Maar de leeftijdsgrens van 65 jaar die het VAPH aan de inschrijfbaarheid stelt, is niet in strijd met het grondwettelijk gelijkheids- en niet–discriminatiebeginsel. Dat is bevestigd door een arrest van het Arbitragehof. Tja, een “leeftijdsonafhankelijk woonzorgbeleid” is nog niet voor morgen. Binnen de Vlaamse Sociale bescherming kan dit zeker worden gerealiseerd, maar dit vraagt nog heel wat voorbereidend beleidswerk, (politieke!) moed en doorzettingsvermogen. We blijven toch niet “Wachten op Godot”?

  • Ann

    Beste Freddy
    Wat ben ik blij dat deze problematiek eens onder de aandacht komt en dat u uw hand in het vuur wil steken voor een vriend. Gelukkig mocht ik ook rekenen op enkele echte vriend(innen) na mijn hersenbloeding, zo’n zeven jaar geleden. Een keerpunt in je leven; er is een leven voor en een leven na… Ik kwam er nog goed vanaf en leerde weer spreken en lopen. Ik ging weer aan het werk. Maar ik kan u vertellen dat ook werken niet meer hetzelfde aanvoelt en veel moeizamer is, meer energie vraagt. Ook ik zit vast in een situatie die ik niet opgelost krijg. De verlofstelsels die als laatste deel “om medische redenen” hebben , kan je enkel nemen als je nog 50% van je uren kan presteren, wat ik momenteel niet meer kan. Dan neem ik maar een ongunstig verlofstelsel (ongunstig qua verloning en later voor mijn pensioen). Ik hoop dat er voor uw vriend een oplossing gevonden wordt. Ik ploeter vooralsnog wat verder naar mijn pensioen.

  • Wivine Van Holme

    Beste,
    Ik kan hier nog wel een en ander aanvullen over hoeveel pech een mens kan hebben, ik zit namelijk in hetzelfde schuitje als uw kameraad Wilfried: ik was 65 jaar en vier dagen toen ik geopereerd werd en die operatie is niet goed afgelopen: mijn benen zullen nooit meer “wakker worden” verlamd vanaf de navellijn en dus veroordeeld tot een leven in de rolstoel. Ik heb 40 jaar hard gewerkt en al die tijd netjes al mijn bijdragen en belastingen betaald. Een beetje korting op je kadastraal inkomen? Op je personenbelasting? “Sorry mevrouw, je moest die code aanvragen voor je 65ste!” Op mijn 65ste liep ik nog vrolijk fluitend rond… We hebben een andere auto gekocht, een waar de rolstoel beter in past. Ik ben een halve dag zoet geweest met het zoeken naar aanvraagformulieren om een lager btw tarief te krijgen. Ik probeer niet te veel stil te staan bij al die dingen, je zou je courage helemaal verliezen en ik wil mijn tijd en energie liever gebruiken voor andere dingen…
    Groet

  • Marie-Rose terryn

    Bij het FOD kan hij een aanvraag doen als bejaarde met handicap

    • Erik Vlaminck

      Terechte aanvulling, Marie-Rose, waarvoor dank. De steunmogelijkheden zijn bij het FOD wel veel beperkter dan bij het VAPH. Het blijft een delicaat ethisch beleidsvraagstuk of steun afhankelijk van leeftijd kan/mag zijn… E.V.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.