Column

Dikke Freddy aan Fons Duchateau

Stafchef van de inlichtingendienst van het OCMW

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

fons duchateau

fons duchateau

© ID/ Frederik Beyens

Geachte heer,

Zoals u weet heb ik geen nagel om mijn gat te krabben en met de vijfenveertig euro die ik elke week van mijn budgetbeheerder krijg lukt het mij niet om gereglementeerde vuilniszakken te kopen. Daarom probeer ik mijn afval altijd door het kleine gaatje in het vuilbakje bij de bushalte te wurmen, maar vorige week was dat vuilbakje overvol. Dus heb ik mijn Aldizakje netjes naast het vuilbakje gezet. Helaas gebeurde dat net in de week tegen het zwerfvuil. Het gevolg is dat ik nu een GAS-boete van negentig euro (twee weken leefgeld!) heb ontvangen.

Nu lees ik in de gazet dat de boetes die ze bij Volkswagen moeten betalen omdat ze de mensen jarenlang wetens en willens bedrogen hebben fiscaal aftrekbaar zijn, want anders zouden ze bij Volkswagen te weinig winst maken. Is het op dezelfde manier niet mogelijk, meneer Duchateau, om mijn GAS-boete om te zetten in winst? Op die manier kan ik voortaan misschien genoeg weekgeld krijgen om ook gereglementeerde vuilniszakken te kopen. Meer ben ik met die winst echt niet van plan.

‘Is het niet mogelijk om mij aan te werven in uw detectivekorps?’

In de dezelfde gazet lees ik ook dat u van plan bent om detectives in te schakelen om zo veel mogelijk valsspelers te betrappen. Ik vind dat een goed plan. Ik raad u aan om uw detectives direct naar de Maagdeneilanden, naar Dubai, naar Monaco en naar het eiland Mann te sturen. U zult zó veel boetes kunnen uitdelen dat uw naam in grote letters in het Guiness Book of Records zal verschijnen. En de mensen die boetes krijgen, gaan die boetes allemaal fiscaal kunnen aftrekken om op die manier hun winst te kunnen Optimaliseren.

Heet zoiets niet een win-win situatie?

Is het trouwens niet mogelijk om mij aan te werven in uw detectivekorps? Ook dat zou een win-win situatie zijn. Ik ben, echt waar, zeer straf in het snel ontdekken van valsspelers. U zou mij bovendien geen uitkering meer moeten betalen. U zou zelfs geld ontvangen want ik zou direct mijn GAS-boete betalen. Maar bovenal: ik zou eindelijk de Maagdeneilanden eens kunnen bezoeken. Het schijnt daar zo schoon en rustig te zijn. U mag er op rekenen dat ik u van daar een schone ansichtkaart zal sturen.

Met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties [2]

  • Achim Steigert

    Gevat!

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.