Column

Aan Bart De Wever en Gwendolyn Rutten, bevriende collega’s met voortschrijdend inzicht

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Rutten en De Wever

© ID / Bart Dewaele

Geachte Bart en Gwendolyn

Dat ik op mijn twee oren mocht slapen, dat had mijn sociaal assistente me gezegd. Zij heeft het dikwijls over dingen die onuitvoerbaar zijn, zoals bijvoorbeeld rondkomen met 43 euro per week. Enfin, nu dus over op mijn twee oren slapen…

Ze legde me uit dat er een nieuwe wet in de maak zou zijn die het voortaan onmogelijk zou maken dat een ziekenhuisschuld van 82 euro een half jaar later, op het ritme van de aangroei van het aantal corona-zieken, is uitgegroeid tot een schuld van 674 euro. De nieuwe wet zou een en ander veranderen aan de betalingstermijnen, aan de kosten van herinneringsbrieven, aan de fenomenale facturen van incassobureau’s en aan de gepeperde rekeningen van advocaten die schuldbemiddelaar zijn.

Maar nu kreeg ik per toeval de Standaard van maandag 9 maart in handen en daar viel mijn oog op een, vermoedelijk opzettelijk ingewikkeld geschreven, artikel met als titel ‘Lobbywerk Unizo stuurt wet op spookkosten terug naar af’. In mensentaal begrijp ik dat de nieuwe wet waarover mijn sociaal assistente sprak van het kastje naar de muur is gestuurd en dat ze daartegen dreigt te blijven plakken. Dat zou allemaal te maken hebben met ‘voortschrijdend inzicht’ bij de politici van uw N-VA en uw VLD die gratis en op het laatste nippertje uitgebreide toelichting hebben gekregen van de bonden van de middenstanders en de ondernemers die zich oprecht zorgen maken.

‘Vele van mijn kennissen hebben voor hun schulden afbetalingsplannen die tot lang na de kernuitstap doorlopen.’

Ik zou u bij dezen ook nog enige bijkomende toelichting willen geven. De bonden van de middenstanders en de ondernemers hebben immers groot gelijk. Vele van mijn kennissen hebben voor hun schulden afbetalingsplannen die tot lang na de kernuitstap doorlopen. Daardoor hebben zij geen zorgen met reizen naar Venetië die worden afgeschaft. Daardoor hebben zij geen zorgen met de brandstofkeuze voor een nieuwe auto. Daardoor hebben zij geen zorgen met kinderen die klagen over tandbeugels of die hun boterhammendozen niet leeg eten. Daardoor hebben zij geen zorgen met laptops, keukenrobots, speed pedelecs en andere elektrische apparaten die voortdurend dreigen stuk te gaan. Ontneem hen dat zorgenvrije leven alstublieft niet door hun schuldenbergen overzichtelijker te maken! Het zou geen leven zijn wanneer iedereen op twee oren zou kunnen slapen.

Gelukkig zijn er politici met voortschrijdend inzicht die ik met Hoogachting kan groeten,

Frederik Demeester,

Ook gekend als ‘Dikke Freddy’.

Reacties [1]

  • tony

    Wisten jullie en dikke Freddy zelf dat hij een stiefzoon heeft? Hij studeert in Juni af als ervaringsdeskundige in armoede, maakt gedichten en kunst over armoede, hij noemt zichzelf toboke , hij heeft het Dna van dikke Freddy zeker geerfd, na zijn studie de klokkenluider van de armoede … willen jullie en Freddy hem ontmoeten?

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.