Dakloos op het Schoonselhof

Dikke Freddy neemt afscheid van Willy Goeyvaerts

Dag Willy,Willy Goeyvaerts overleed vorige week in Antwerpen. Hij was dakloos. Zijn neef Gerard Van Menxel schreef over Willy een opinie op Sociaal.Net.

Toen wij in café De Nieuwe Nachtegael het bericht kregen dat gij vertrokken waart is er naar aloude gewoonte een tournée générale op kosten van het huis gedronken. Rappe Gène is op een tafel gaan staan en hij heeft een toespraak gehouden.

Van hem hebben we vernomen dat gij niet alleen Willy maar ook Goeyvaerts heette. Het is raar dat wij van zo weinig van onze kameraden de achternaam kennen. Tegelijk is het een geruststelling. Om vele redenen. Ik moet u dat niet uitleggen want gij begrijpt dat.

“Voor straatmannen is er een aparte afdeling in de hemel.”

Ge zoudt het van hem niet verwachten, maar Rappe Gène heeft schoon gesproken. Hij heeft gezegd dat er voor straatmannen zoals wij een aparte afdeling in de hemel is, een soort zijbeuk. Er wordt daar de hele dag muziek gespeeld door een orkest dat bestaat uit flikken, deurwaarders, eigenaars van incassobureau’s en trajectbegeleiders. Aan alle lavabo’s zijn er drie kranen: één met koud water, één met warm water en één met Cara-pils. Elke morgen worden er aan iedereen propere nieuwe sokken uitgedeeld en elke avond liggen er op alle bedden krakend schone lakens. Niemand moet er voedselbankmacaroni eten want er is keuze uit verschillende frituren, Chinese restaurants, smoutebollenkramen en patisseriezaken. Er is alleen een rookverbod voor de muzikanten die in het orkest spelen. En niemand ontvangt daar ooit brieven in enveloppen met raampjes.

© Turhan Akyazily

Toen hij over die enveloppen met raampjes bezig was, is Rappe Gène met zijn klikken en zijn klakken van de tafel gestuikt. Hij moet met zijn achterwerk op een paar glazen gevallen zijn want hij bloedde als een rund. Enfin, hij is naar het Stuyvenbergziekenhuis gebracht en hij moet daar drie dagen op zijn buik blijven liggen. Ik vrees dat hij daarna verschillende brieven in enveloppen met raampjes zal ontvangen.

Rappe Gène zal er dus niet bij zijn wanneer uw as verstrooid wordt op het Schoonselhof. En ondergetekende ook niet want mijn schuldbemiddelaar wil mijn afspraak niet verplaatsen en wanneer ik daar niet verschijn moet ik de week doorkomen met 0 euro in plaats van met 43 euro. Ik weet dat gij weet wat voor miserie dat is.

Ik moest u groeten namens velen. Met hoogachting,

 

Dikke Freddy.

Thema's

armoede, diversiteit, ethiek, gebruiker, geestelijke gezondheid, gezin, gezondheid, handicap, jong, justitie, management, methodiek, onderzoek, opleiding, organisatie van zorg, ouderen, overheid, preventie, sociale professional, vermaatschappelijking, werken, wonen