Column

Dakloos op het Schoonselhof

Dikke Freddy neemt afscheid van Willy Goeyvaerts

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Dag Willy,Willy Goeyvaerts overleed vorige week in Antwerpen. Hij was dakloos. Zijn neef Gerard Van Menxel schreef over Willy een opinie op Sociaal.Net.

Toen wij in café De Nieuwe Nachtegael het bericht kregen dat gij vertrokken waart is er naar aloude gewoonte een tournée générale op kosten van het huis gedronken. Rappe Gène is op een tafel gaan staan en hij heeft een toespraak gehouden.

Van hem hebben we vernomen dat gij niet alleen Willy maar ook Goeyvaerts heette. Het is raar dat wij van zo weinig van onze kameraden de achternaam kennen. Tegelijk is het een geruststelling. Om vele redenen. Ik moet u dat niet uitleggen want gij begrijpt dat.

‘Voor straatmannen is er een aparte afdeling in de hemel.’

Ge zoudt het van hem niet verwachten, maar Rappe Gène heeft schoon gesproken. Hij heeft gezegd dat er voor straatmannen zoals wij een aparte afdeling in de hemel is, een soort zijbeuk. Er wordt daar de hele dag muziek gespeeld door een orkest dat bestaat uit flikken, deurwaarders, eigenaars van incassobureau’s en trajectbegeleiders. Aan alle lavabo’s zijn er drie kranen: één met koud water, één met warm water en één met Cara-pils. Elke morgen worden er aan iedereen propere nieuwe sokken uitgedeeld en elke avond liggen er op alle bedden krakend schone lakens. Niemand moet er voedselbankmacaroni eten want er is keuze uit verschillende frituren, Chinese restaurants, smoutebollenkramen en patisseriezaken. Er is alleen een rookverbod voor de muzikanten die in het orkest spelen. En niemand ontvangt daar ooit brieven in enveloppen met raampjes.

Toen hij over die enveloppen met raampjes bezig was, is Rappe Gène met zijn klikken en zijn klakken van de tafel gestuikt. Hij moet met zijn achterwerk op een paar glazen gevallen zijn want hij bloedde als een rund. Enfin, hij is naar het Stuyvenbergziekenhuis gebracht en hij moet daar drie dagen op zijn buik blijven liggen. Ik vrees dat hij daarna verschillende brieven in enveloppen met raampjes zal ontvangen.

Rappe Gène zal er dus niet bij zijn wanneer uw as verstrooid wordt op het Schoonselhof. En ondergetekende ook niet want mijn schuldbemiddelaar wil mijn afspraak niet verplaatsen en wanneer ik daar niet verschijn moet ik de week doorkomen met 0 euro in plaats van met 43 euro. Ik weet dat gij weet wat voor miserie dat is.

Ik moest u groeten namens velen. Met hoogachting,

 

Dikke Freddy.

Reacties [6]

 • bormans jeanine

  Ik heb met u gepraat in den trol in schoten, u kende mijn broer jenne. U zei me dat u er ooit eens had gelogeerd, bij hem in de Solvijnstraat. Als julie elkaar nu tegen komen in die aparte afdeling voor straatmannen neem het er maar eens goed van want dat was hier op aarde spijtig genoeg voor beiden niet weg gelegd. Jeanine bormans

 • Christel

  Ach Willy, je zal ons nooi meer iets kunnen vertellen en we zullen je zeker missen. Je typische manier van doen. Het ga je goed daarboven makker. Daar is niet langer onderscheid en on-gerechtigheid!

 • Bormans Jacqueline

  Ik hoop dat Willy mijn broer kende van op de Groenplaats Jenne Bormans ofte Rosse Jenne,die enkele jaren geleden ook naar boven is vertrokken,zo zien de mannen van de Groenplaats elkaar terug!!want deze mannen waren al bij al toch eenzaam en hadden enkel elkaar!

 • Lode Goukens

  weer magistraal

 • Magda Ooms

  Zelfs de kleinste vonk in het bangste hart op de donkerste plek
  blijft een vonk van het grote Licht. (K.G.)
  Ik brand een kaars voor jou, Willy én voor al je straatmaten.
  Het ga je goed waarheen je weg ook gaat!

 • renaat lauriks

  Willy ..de sasenier…Je leren kennen in Schoten den trol….
  Samen veel periodes gedeeld,ook de geboorte van Jullie zoon Owen…
  Aan de zij lijn,ook dicht bij…de levensloop volgend….
  Een rustig gemoedsvol,met nieuwe levenskracht leven , wens Ik Jou,daar aan de overkant! :-) dikke knufx
  Renaat,de Prutsx
  I

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.