Column

Aan mevrouw Liesbeth Homans

Minister van inburgering

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Geachte Mevrouw,

Mijn eigen dossier zult u onderhand wel kennen uit eerdere briefwisseling. Ik kom u nu te schrijven over de problemen die ik ondervind met een buitenlander. Ik leerde deze mens kennen toen ik naast hem op een bank op het Sint-Jansplein zat. Ik heb hem een blikje Carapils aangeboden maar hij weigerde dat. Ik begrijp dat hij vanwege zijn godsdienst geen alcohol tot zich mag nemen. Ik begrijp ook dat ik van geluk mag spreken dat mijn eigen moeder katholiek was en mijn vader socialist.

Mijn kameraad (hij heeft mij zijn naam meermaals gezegd maar ik kan hem niet uitspreken, laat staan onthouden) brengt zijn nachten door in een parkeergarage en zijn dagen dolend door de straten. Hij heeft het geluk dat hij nooit schrik moet hebben voor dieven want hij heeft, behalve de kleren die hij aan zijn lijf heeft, absoluut niets. En daarnaast weet hij van toeten of blazen over de gang van zaken hier. Het is daarom (en ook omdat ze mij bij het OCMW gezegd hebben dat ik, indien ik mijn leefloon wil behouden, vrijwilligerswerk moet doen) dat ik begonnen ben om hem een inburgeringscursus te geven.

‘Ik kom u te schrijven over de problemen die ik ondervind met een buitenlander.’

Op die manier ben ik op een aantal kwesties gestoten die ik hem niet uitgelegd krijg. Het is in dat verband dat ik graag uw advies inwin. Kunt u mij bijstaan om op de volgende vragen antwoorden te verschaffen:

1) Waarom bevindt het Antwerpse loket vreemdelingenzaken zich in de uiterwaarden van Deurne en is het niet te voet bereikbaar vanuit het centrum?

2) Bestaat er een openbare computer waar men het computerformulier kan invullen dat vooraf moet ingevuld worden vooraleer men de tocht aanvat om zich naar het loket vreemdelingenzaken te begeven? Kan men, indien men nog nooit in zijn leven een computer gebruikt heeft, voor bijstand de hulp van bijvoorbeeld een politieagent inroepen?

3) Is het absoluut noodzakelijk om bij aanmelding bij het loket vreemdelingenzaken een onbetaalbare pasfoto op zak te hebben? Kunnen vingerafdrukken niet volstaan nu, naar het schijnt, computers ook vingerafdrukken kunnen lezen?

4) Op welke adressen kan een mens die voor 1 euro kopermuntjes bij elkaar gebedeld heeft een warme maaltijd bekomen?

5) Hoe komt het dat een mens die zich in een Antwerps ziekenhuis aanmeldt omdat hij bloed ophoest en omdat er ook af en toe bloed uit zijn oren loopt niet verzorgd wordt, tenzij hij een waarborg betaalt die -op één eurocent na- even groot is als de kost van een vliegticket van Antwerpen naar Barcelona? Weet u of de ziekenhuizen in Barcelona wel zonder het betalen van een waarborg toegankelijk zijn?

6) Hoe legt men aan een vreemdeling uit dat men in België op eenvoudige aanvraag en mits betaling van het ronde bedrag van 1000 euro een nummerplaat voor zijn auto kan bekomen waar gelijk welke onnozelheid (zoals bijvoorbeeld DE-POT-OP) kan opstaan? Klopt het dat de eigenaar van zulke nummerplaat vrijgesteld is van boetes?

7) Ik weet dat het strafbaar is om (ook al zijn er geen openbare toiletten) te wateren tegen een boom op een stadsplein, maar is het ook strafbaar om zich aan de takken van zulke boom op te hangen?

In afwachting van uw advies verblijf ik met de meeste Hoogachting,

Fr. De Meester,

In de volksmond gekend als Dikke Freddy.

Reacties [11]

 • Marie-Rose terryn

  Ik vind Dikke Freddy geweldig, zo herkenbaar, ik zou zo nog vele copies brieven kunnen doorsturen die in het rijtje passen. Nog van dat Mr. Erik Vlaminck

 • Leonce Dekeyser

  En toch ben ik er tamelijk zeker van dat Freddy De Meester heel wat scherpzinniger is dan een aantal van mijn reactiegenoten hierboven. Ik ga absoluut geen namen noemen, maar ik vind dat Freddy DIK gelijk heeft.

 • Rita De Croock

  Deugddoend om midden alle negatieve commentaren en ‘verhalen’ over ‘rechten en plichten’ ook wat warmte te voelen voor mensen die na onvoorstelbaar veel leed op zoek zijn naar veiligheid en een menswaardiger bestaan.

 • Weedywoody

  Haha, zonder hier iets te willen afdoen van het vermeende leed van betrokkene vind ik het toch hilarisch te stellen dat iemand die van Marocco, Syrië, Afghanistan of god weet waar in Antwerpen terechtkomt plots van daaruit onmogelijk nog tot in Deurne geraakt?

 • Schroyen Guido

  Fantastisch Fr.de Meester!!!!!!

 • Godfried

  Beste Stefan-Eugeen,
  Duidelijk is wel dat een grapjas bent, en inderdaad het is niet zooooo ver naar Deurne te voet, als je de weg weet. Ga jij eens van De Ramblas naar Parc Güell als je dan toch in Barcelona geraakt bent met dat waanzinnig goedkope ticket. of neem je toch maar liever het toeristentrammetje, of een taxi?
  De meeste vreemdelingen worden niet op het Sint -Jansplein gedropt maar eerder ergens aan de Kennedy of op het Sint-Anneke dus tel er nog maar wat extra tijd bij. Eerst naar het Centrum om dan doorverwezen te worden. Zelfs al droppen ze die mensen in Wijnegem of aant Rond Punt die gaan altijd eerder naar het Centrum omdat geen kat weet waar die gasten moeten zijn.
  Probeer het eens, met 4-en in zo’n kot, geen geldige pasfoto te maken, gast, onmogelijk. Sommige Belgen slagen er zelfs niet in 1 correcte foto in zoiets te maken. Waarom staat er geen gratis kaske in Deurne, die 5 € zijn toch nie de kost voor ‘t Stad. gewoon een schepen/raadslid 1 dag niet betalen als hij geen zin heeft om te zetelen, Carensdaggeske hé, de arbeiders hebben dat toch ook. Ze maken daar trouwens nog winst op door die cel daar te plaatsen. dus het is zelfs nog minder voor De Stad.
  Trouwens die agent is wel slim genoeg om je effe een verslag aan je been te lappen , opgesteld op de computer, dus “smaad”, ik zou er maar voorzichtig mee zijn.
  Kopergeld en Bakkers, vergeet het, zelfs bij de bank moet je betalen als je muntjes binnenbrengt, dus zij zijn niet geneigd veel koper meer zomaar aan te nemen. Probeer het dan maar liever op de bus en bij het Stad, in principe mogen die zelfs niet weigeren. En toch.
  En trouwens, de heersende partij pest niet alleen Vreemdelingen hoor, er zijn nog tal van slachtoffers genoeg om niet van Rascisme te kunnen beticht worden hoor.

 • Stefan-Eugeen

  1. Vanop het Sint-Jansplein is het een dik half uur stappen naar het loket voor vreemdelingenzaken. Valt dus eigenlijk wel mee. Moest u toch op de Groenplaats verzeild zijn, is het een kwartiertje meer.

  2. Ik zou niet aan een politie-agent vragen een computerscherm in te vullen. De meeste politie-agenten kunnen dat niet. Vraag aan een 12-jarige op het plein zijn voetbalspel even te onderbreken. Het is zo gepiept.

  3. Je kan met 4-en in een cabine voor een pasfoto. Met wat oefenen kan je je zo positioneren dat op elke foto juist 1 persoon staat.

  4. Het klopt, de vliegtuigtickets naar Barcelona zijn schandalig goedkoop. Ze zouden die beter wat opslaan, in verband met het milieu en zo.

  5. Elke bakker is blij met koperen muntjes. Spring gewoon binnen om te wisselen. Veel kans dat hij ze zelfs niet natelt, en je een hele euro krijgt voor pakweg 97 à 98 cent.

  6. Troost u. De meeste mannen met van die nummerplaten zijn erg ziek of minstens gefrustreerd. U loopt tenminste onbezonnen in de buitenlucht.

  7. Opgepast. Wegens de slechte luchtkwaliteit zijn de meeste bomen in het Antwerpse straatbeeld niet sterk genoeg om u aan op te hangen. Wil u geen mal figuur slaan, test dan even de door u gekozen tak op stevigheid.

 • René

  Het zal voor sommigen nooit goed zijn.En, wat is het toch steeds met anderen verantwoordelijk te stellen voor andermans miserie.Ze doen al véél meer dan gedragen kan worden.Voorbeelden om op te kankeren zijn legio.Links rechts, midden.Ik heb zware problemen met andere zaken, en daar wordt ook niets aan gedaan.Ik ben ook niet een bevoorrechte, die artikels in de media krijgt.Veel beters te doen.

 • Danny DS

  Niks nada stemmingmakerij. Een terechte brief van Dikke Freddy aan Mevrouw Homans ! Goed geschreven Eric ;-)

 • Frieda Groffy

  Schitterend dat er ‘gelukkig’ ook nog dit soort auteurs bestaan die hun inspiratie putten uit de maatschappij waarvan we allemaal een klein deeltje zijn! Dit soort ‘engagement’ is zo belangrijk tussen alle oppervlakkigheid, egotripperij en onverdaagzaamheid! Het is fijn Erik dat je gedurende een paar jaar deel uitmaakte van mijn ‘entourage’ in de Groene Waterman Kelder!

 • Rik

  Ik vind het een staaltje stemmingmakerij want iedereen doet ontzettend zijn best om het de vreemdelingen hier naar hun zin te maken. Zulke vragen kun je in verband met iedereen stellen en nu juist een vreemdeling ophoesten doet zijn of haar status meer slecht dan goed.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.