Column

Aan Bart Tommelein, minister van brandende lichten

Dikke Freddy Zomerspecial!

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Bart Tommelein

Bart Tommelein

© ID/ Bob Van Mol

Geachte heer, beste Bart,Dikke Freddy schrijft op Theater aan Zee in Oostende elke dag een brief. Als vaste plek waar de brieven van Dikke Freddy zes keer per jaar verschijnen, mag Sociaal.Net deze reeks nieuwe brieven publiceren. Een zomerspecial.

Omdat de socialisten vroeger te veel beloofd hebben aan de villamensen en de fabrieksdirecteurs die zonnepanelen op het dak van hun villa en hun fabriek hebben gezet, en omdat de liberalen de beloftes van socialisten altijd uitvoeren, zeker als het beloftes aan villamensen en fabrieksdirecteurs zijn, moeten alle gewone mensen Turteltaks betalen om hun licht te laten branden.

‘U moet van de Turteltaks de Tommeleintol maken.’

Omdat de gazetten dat goed werk in een verkeerd daglicht stelden heeft uw directrice, Gwendolyn Rutten, u aangesteld om van de Turteltaks Tommeleintol te maken. Die Tommeleintol zou een pak lager moeten liggen dan de Turteltaks. In de gazetten beweert men dat het u niet zal lukken en dus wil ik u graag een voorstel aan de hand doen om het toch te laten lukken.

Het idee is bij mij ontstaan toen ik gebruik maakte van de plascenseur op het Marie-Joséplein; u weet wel, één van de vijf bewegende pissijnen van Oostende. Die installaties zouden overdag -om de winkelende madammen niet op slechte gedachten te brengen- in de grond moeten verdwijnen en er alleen ’s nachts uit moeten oprijzen. Elk van die plascenseurs heeft honderdduizend euro gekost en nu ze drie jaar oud zijn, en de garantie verstreken is, zijn ze alle vijf kapot. Ze zinken niet meer in de grond, ze belemmeren net zoals de geblutste containers op het Zeeheldenplein heel de dag het zicht van de mensen.

Maar omdat ik het een onbeschrijflijk genot vind om te wateren op iets dat honderdduizend euro heeft gekost, maak ik dagelijks met plezier gebruik van de plascenseurs. Het is op zo’n moment dat ik het lumineuze idee kreeg dat uw Tommeleintolprobleem kan oplossen.

Beste Bart Tommelein, laat in alle pissijnen van België -zowel de openbare, als die in de Horeca-instellingen, als die in ministeries en fabrieken, als die in scholen, ziekenhuizen, gevangenissen en asielcentra, als die in villa’s, huizen en appartementen- molentjes plaatsen. De hele bevolking laat klaterend zijn water over die molentjes stromen en fabriceert op die manier gratis groene stroom. 11,5 miljoen Belgen die elke dag 5 tot 10 minuten waterend molentjes laten draaien; weet u hoeveel energie dat is? Dan zwijgen we nog over de asielzoekers en de toeristen die hier ook allemaal wateren.

‘Laat 11,5 miljoen Belgen waterend molentjes draaien.’

Zonnepanelen of windmolens vallen stil als het weer niet meewil maar die urinemolentjes zullen altijd dag en nacht draaien. De stroomvoorziening is absoluut verzekerd. En laat op die molentjes reclame zetten en de molentjes betalen zichzelf en worden gratis. Ga voor die reclame langs bij de originele en echte grondstofleveranciers die voor het water op de molentjes zorgen: bij Coca-cola, bij Jupiler, bij Cécémel, en zeker bij Duvel.

Is het mogelijk dat u, in ruil voor het innovatieve idee dat ik u bezorg, kunt bemiddelen om mijn vastgelopen dossiers bij De Lijn, bij Proximus en bij Electrabel te laten klasseren?

Ik groet u met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.