Column

Aan Bart De Wever, die water en vuur moet verzoenen

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Bart De Wever

© ID / Emy Elleboog

Geachte heer De Wever, beste Bart,

Ik ontving een bericht dat ik, omdat mijn broer gestorven is, een erfenis zou ontvangen. Ik zag mezelf al fier rondrijden op een elektrische fiets, met nieuwe schoenen aan mijn voeten, een propere broek, een echte regenjas… Ik droomde van een koffiezet en een televisie… Maar verder dan een occasievelo, een paar gebruikte schoenen en een frak uit de kringloopwinkel ben ik niet geraakt. Wij zijn een familie van armoezaaiers en dus liet mijn broer mij exact 412 euro na. Bovendien moest ik daar direct 1/4e, zijnde 103 euro, van afgeven: erfbelasting.

‘Friet verkopend aan rechters en advocaten had de grootvader geleerd hoe de wereld in elkaar zit.’

Een kameraad van mij heeft ook een erfenis gekregen. Zijn grootvader was eigenaar van een frituur en hij had 3 appartementen die hij verhuurde. Ik ging ervan uit dat mijn kameraad ook 1/4e – dus ofwel die frituur, ofwel één appartement – zou kwijtspelen door erfbelasting, maar hij mag alles houden. De habbekrats aan erfbelasting die hij moet betalen komt overeen met 1 maand huishuur die de huurders van zijn appartementen moeten dokken.

De frituur van de grootvader van mijn kameraad bevindt zich recht tegenover een gerechtshof. Friet verkopend aan rechters en advocaten had de grootvader geleerd hoe de wereld in elkaar zit en had hij zichzelf omgevormd tot een vennootschap: BV De Diepe Zak. Ineens kreeg hij niet alleen de BTW terug als hij een Tesla kocht, maar kreeg hij er een premie bovenop. Hij kon de kosten aan zijn appartementen van zijn belastingen aftrekken en hij leasede, hoewel hij al een auto had, zo goed als gratis een elektrische fiets.

‘Erfgenamen van familiebedrijven betalen zo goed als geen belastingen. Waarom? Daarom.’

Bovendien bleek BV De Diepe Zak, toen de grootvader neerzeeg en naar het hiernamaals vertrok, ineens een familiebedrijf te zijn. En erfgenamen van familiebedrijven betalen zo goed als geen belastingen. Waarom? Daarom.

Doordenkend op deze erfeniskwestie denk ik dat ik u een eenvoudige oplossing aan de hand kan doen om alle partijen, van de glibberalen tot de vakbondssocialen, te laten overeenkomen. Maak van alle Belgen voortaan automatisch en van bij hun geboorte een vennootschap die tevens familiebedrijf is. Dan kunnen de belastingregels verder gewoon blijven zoals ze zijn.

Mijn consultancy-factuur vindt u bijgevoegd. Desgewenst laat ik door bovenvermelde kameraad ook een powerpointpresentatie maken. Hij heeft namelijk een BTW-vrije computer die hij van zijn belastingen aftrekt.

Met de meeste hoogachting,

Frederik De Meester,
U kent mij als Dikke Freddy.

Reacties [6]

  • Eric coppens

    De blauwe dat zegen VLD/ MR. Zijn de partijen voor de rijksten.

  • Marie -Rose

    erg , dat dit kan hier in ons koekelandje van melk en honing. Wie heeft zal krijgen, wie niks heeft zal ook nooit iets krijgen. Ik hoop dat ik toch ooit genoeg bijeen kan scharrelen om mijn boek te kunnen uitgeven. “Stront aan de knikker) Gaat vooral over Krot & Compagnie , verhuurders van de sociale woningen.

    • AS

      schakel “Apache” in :)

  • Marleen ( off.Maria ) Heip

    Zo is het altijd geweest: de rijken zorgen immers goed voor zichzelf! Ik kan niet op FB zetten: waarom niet?

    • Nico Bogaerts

      Bij ons is er geen probleem. Link kan je normaal gezien gewoon delen via FB. (Nico, Sociaal.Net)

  • AS

    herinneringen aan “The animal farm” en Matteus effect !
    literatuur uit de social school … kennis en geld is macht …eeuwenlang.. verandering kan door te stemmen !

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.