Boek

Sanne

Over mishandeling en het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld

Freya Schoenmakers

‘Sanne’ gaat over mishandeling en ontwikkelen van een negatief zelfbeeld. Het is in de eerste plaats een voorleesboek voor kinderen, maar is ook bruikbaar voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

Gevoelige thema’s

Psychologe Martine Delfos, gekend voor haar werk met meervoudig getraumatiseerde kinderen en volwassenen, schreef al verschillende therapeutische kinderboeken over thema’s zoals angst, adoptie, echtscheiding, autisme, ADHD, verslaving of seksueel misbruik. Martine Delfos maakt gevoelige thema’s bespreekbaar.

In het verhaal van Sanne worden zowel mishandeling en huiselijk geweld als de gevolgen op de zelfbeeldontwikkeling van een kind helder uitgelegd. In eerste instantie is ‘Sanne’ een voorleesverhaal voor kinderen van zes tot tien jaar.

‘Het is een voorleesverhaal.’

Toch heeft de vierde druk een extra aanvulling om ook ouders, leerkrachten en hulpverleners inzicht te geven. Dit maakt het boek bruikbaar binnen bijvoorbeeld een ouder-kindwerking. Het is belangrijk het boek op voorhand goed door te nemen. In de inleiding staan namelijk duidelijke tips over het gebruik van het verhaal Sanne.

Wie is Sanne?

Sanne is een meisje. Ze woont in een huis met een tuintje. Ze heeft een mama en een papa. En Sanne houdt van haar poes, zich verkleden en doet graag mooie kleren aan. Op eerste zicht niks bijzonders dus. Toch laat Sanne in haar spel en haar gedrag zien dat er iets aan de hand is.

Ze doet elke dag opnieuw haar best en heeft veel leuke spelideeën. Maar ze begrijpt niet waarom ze zoveel ruzie heeft met haar moeder, die plotseling vreselijk boos kan worden en Sanne slaat. Sanne heeft het gevoel dat dit haar schuld is. Ook de ruzies tussen mama en papa gaan vaak over haar. Tot Sanne beslist om voor zichzelf op te komen.

Prachtexemplaar

Martine Delfos voegt met dit voorleesboek een nieuw prachtexemplaar toe aan haar unieke kinderboekenreeks. Het verhaal kan je inzetten bij gezinnen waar de focus blijft liggen op het negatief gedrag van het kind. En waar de ouders geen of beperkt inzicht hebben in de gevolgen van hun eigen negatief gedrag op de ontwikkeling van hun kind.

‘Het boek biedt aanwijzingen voor hulpverleners.’

Het boek is op niveau van een kind geschreven, maar biedt ook voldoende aanwijzingen voor ouders en hulpverleners. De verschillende situaties uit het boek, zullen voor elk kind herkenbaar zijn. Kinderen binnen een situatie van mishandeling en huiselijk geweld kunnen zich gemakkelijk inleven in Sanne.

Tegenstrijdig

De aanvullende illustraties geven mooi weer hoe tegenstrijdig de leuke momenten en harde realiteit van de ruzie en agressie zijn. Voor ouders zal het confronterend zijn, maar belangrijk is dat er ook verklaard wordt hoe het komt dat de ouders van Sanne zo reageren.

‘Het verhaal is niet aanvallend.’

Het kind en ouders leren op deze manier begrijpen hoe het zo ver is kunnen komen. Ze leren ook de focus te weerleggen van het moeilijk gedrag van het kind naar het moeilijk functioneren van het gezin.

Het verhaal van Sanne is niet aanvallend, waardoor het perfect gebruikt kan worden om het thema huiselijk geweld en de gevolgen op het kind bespreekbaar te maken met kinderen en ouders. Een echte aanrader voor elke gezins- en ouderbegeleider.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sanne

Over mishandeling en het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld

Martine Delfos

Amsterdam | SWP | (Vierde herziene druk) 2017 | 37 p