Boek

Basisboek huiselijk geweld

Signaleren-melden-aanpakken

Serge Tiberghien

Dit boek is duidelijk gericht op Nederlandse hogeschoolstudenten in welzijnsopleidingen. De opbouw en structuur weerspiegelen dit: heel veel onderverdelingen en oefeningen. Hierdoor oogt alles wat fragmentarisch.

Basisinformatie

Het boek bevat alle mogelijke basisinformatie rond huiselijk geweld. Helaas wordt dit uitsluitend vanuit Nederlands perspectief gebracht, waardoor verschillende delen voor de Vlaamse lezer onbruikbaar zijn.

‘Alles oogt wat fragmentarisch.’

Vooral in het deel over de aanpak van huiselijk geweld is dit het geval. Zowel de “keten van hulpverlening” als het justitiedeel handelt louter over Nederland. Ook het gebruikte cijfermateriaal is Nederlands.

Bij het deel met de definitie en begripsafbakening is dit af en toe het geval, wanneer verwezen wordt naar het Nederlands wetboek. De verschillende definities en vormen van huiselijk geweld zijn wel te transfereren naar onze hulpverlening.

Vaardigheden en methodieken

Het deel over vaardigheden en methodieken is het meest bruikbaar voor onze hulpverlening. Een stappenplan belicht zeer duidelijk welke stappen je als hulpverlener kan nemen en in welke volgorde je dat best doet. Achtereenvolgens wordt ingegaan op signaleren en consulteren, huiselijk geweld bespreekbaar maken, risico’s taxeren, melden en hulp organiseren.

Elke stap wordt uitvoerig besproken. Nuttige methodieken en do’s and dont’s bij gesprekken met plegers en slachtoffers komen aan bod. Enkel in de laatste stap, het melden en organiseren van de hulp, worden we weer geconfronteerd met het Nederlands hulpverleningslandschap, waardoor dit deel voor ons minder nuttig is.

Té Nederlands

Dit boek is teveel gericht op een Nederlands publiek, en dan nog vooral op studenten. Het leest als een cursus waar een Vlaamse hulpverlener té weinig aan heeft.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Basisboek huiselijk geweld

Signaleren-melden-aanpakken

Hans Janssen, Wendela Wentzel, Bert Vissers

Bussum | Coutinho (verdeeld door epo) | 2015 | 300 p