Column

Aan Bart De Wever, de leider van het land

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

© ID / Maarten De Bouw

Geachte heer De Wever, beste Bart,

Ik ben trots dat mijn partij als grote overwinnaar uit de verkiezingen van het voorbije weekend is gekomen. Het is ongezien dat een partij die voor het eerst aan de verkiezingen deelneemt met de klap meer dan een derde van de stemmen binnenrijft. Overal in Vlaanderen zijn we de grootste of de op één na grootste. Het is duidelijk dat de Partij van de Mensen die Niet Gaan Kiezen voortaan niet meer over het hoofd kan worden gezien.

‘Het is duidelijk dat de Partij van de Mensen die Niet Gaan Kiezen voortaan niet meer over het hoofd kan worden gezien.’

Het is dan ook onontkoombaar dat wij mee rond de tafel zullen zitten om een nieuwe federale regering op poten te zetten. Ik wil u, bij dezen, onze delegatie voorstellen. Naast ondergetekende, u welbekend, zou zij bestaan uit:

  • Marie-Rose (72 jaar) woont in een dorp waar geen bushaltes, geen bankautomaten, geen winkels en geen dokters meer zijn.
  • Debby (36 jaar) is alleenstaande moeder met drie kinderen die niet echt gemakkelijk te noemen zijn. Daardoor vindt zij geen gepast werk en komt zij bijgevolg niet in aanmerking voor een sociale woning.
  • Florejan (34 jaar) verloor zijn beide benen. Het persoonsvolgend budget waar hij gezien zijn handicap recht op heeft, wordt vanwege een ‘middelentekort’ niet uitbetaald.
  • Frits (64 jaar) kan niet uit de voeten met computers en wordt zot van eindeloze wachtmuziekjes bij telefooncentrales. Daardoor zijn er een paar dingen misgelopen bij zijn ziekenkas, zijn aanvraag voor een nieuwe identiteitskaart en zijn tramabonnement.
  • Anita (56 jaar) heeft longkanker en vindt het lastig dat ze het raam van haar slaapkamer niet kan openzetten vanwege de altijd voorbij denderende vrachtwagens die onze economie doen draaien, maar die haar pijnlijke hoestbuien bezorgen.
  • Louise (18 jaar) zit voorlopig thuis. Vanwege pesterijen heeft ze haar school moeten verlaten en er is in de stad waar ze woont geen enkele andere school waar ze terecht kan.

Ook Jean-Pierre, Dieumerci, Fatima, Willy en Dialo kwamen graag meepraten, maar we dachten dat zo’n groep onderhandelaars best niet te groot is.

We gaan ervan uit dat onze delegatieleden, ten einde de vergaderingen te kunnen bijwonen, kunnen worden opgehaald (eventueel met een belbus van De Lijn, maar we zouden het op prijs stellen indien u of uw secretaresse dat kan regelen want ons lukt het niet om de belbus aan de lijn te krijgen).

‘We gaan ervan uit dat we drie à vier ministerposten kunnen opeisen.’

Uiteraard zullen wij constructief meewerken om zo spoedig mogelijk een regering te vormen die van ons landje de hemel op aarde zal maken. We gaan ervan uit dat we drie à vier ministerposten kunnen opeisen. U zal begrijpen dat het altijd mogelijk is dat een van ons zijn/haar ministerpost eventueel in de steek zal moeten laten indien zich een opportuniteit voordoet (bvb. het voorzitterschap van de Partij van de Mensen Die niet Gaan Kiezen).

Wij kijken uit naar datumvoorstellen voor de vergaderingen en verblijven inmiddels met de meeste Hoogachting,

Frederik De Meester, ook gekend als Dikke Freddy.

Woordvoerder ad interim van de Partij van de Mensen die Niet Gaan Kiezen.

Reacties [5]

  • Marijke Elst

    Dank u Erik en dank u Freddy.

  • Marie-Christine

    Meesterlijke brief. Ik heb goed gelachen. En dan eens geweend.
    Wanneer komt er een School voor Ethische Politiek ?
    Waar dan politiekers kunnen verkozen worden om eerst een jaartje opleiding te krijgen alvorens ze aan de echte verkiezingen mogen deelnemen ?
    Het is makkelijker om politic-a-us te worden dan om je rijbewijs te halen.
    Locutus sum.

  • huguette

    In de hoop dat deze brief bij de juiste instanties terecht komt én dat deze brief met aandacht en welwillendheid gelezen wordt én dat er dan ook de noodzakelijke samenwerking zal zijn met mensen-op-het-werkveld en mensen die er vroeger werkten en op een zeker moment met pijn in het hart hun job niet meer mochten uitoefenen .
    Dat zal onze maatschappij zoooo ten goede komen.
    Veel alvast dankbare groeten

    • Luc Sluyts

      Bedankt om het zo concreet in de aandacht te houden. Je hebt mijn stem

  • Koenraad Lefebvre

    Beste Freddy, je vergeet Jean-Marie, die in zijn rolstoel op het 7e verdiep van zijn sociaal appartement door de kapotte lift niet kan deelnemen aan de onderhandelingen, maar ook minister wil worden

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.