Verhaal

Vakantie die als een geschenk uit de hemel valt

Els Meersschaert

Fanny, Siggy en Yliana uit Ninove, en Colinda, Danny en hun drie kinderen uit Grembergen gingen er een weekje tussenuit via Iedereen Verdient Vakantie. “Het is jaren geleden dat wij nog op vakantie geweest zijn. Wat wij hier gekregen hebben, dat hadden wij nooit verwacht.”

© Els Meersschaert

Zorgeloze week

Rust. Die je op een aangename manier overvalt, wandelend van de parking naar de gebouwen van Casa Ametza. De vrolijke vakantiehuisjes gelegen in het groen, het aanpalende machtige bos, een prachtige retrowoonwagen in sober hout en enkele spelende kinderen. Mijmerende ouders zitten op de picknickbanken onder de shelter. Organisatoren bereiden op hun gemak de barbecue voor.

‘Het is de laatste avond van de vakantieweek voor gezinnen in armoede.’

Het is de laatste avond van de door Casa Ametza georganiseerde vakantieweek voor gezinnen in armoede. De organisatoren haalden alles uit de kast om vakantiegangers een zorgeloze week te bieden: telefoontjes vooraf om het programma toe te lichten en de praktische of bezorgde vragen te beantwoorden, vervoer regelen van het station naar de vakantieplek, tickets voor het zwembad, een uitstap naar de zoo, kinderanimatie… En vanavond een veilig georganiseerde barbecue. Voor elk gezin een eigen picknicktafel, vleesjes, een pakket verse groenten en lekkere sausjes.

Iedereen Verdient Vakantie zet deze zomer volop in op #ontdekkingtroef. In partnerschap met vakantiemakers uit het netwerk worden meerdaagse betaalbare vakanties aangeboden. Vakantiegangers ontdekken nieuwe, minder bekende plekken in Vlaanderen en kunnen deze voluit beleven door het activiteitenaanbod ter plaatse. Ideaal in deze tijd, om op een rustige, veilige manier vakantie mee te maken.

Ontspannen vakantiegangers

We schuiven aan bij enkele picknicktafeltjes en luisteren naar de enthousiaste verhalen van vakantiegangers en vakantiemakers.

“Voor ons was het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie totaal onbekend. In Ninove, waar wij wonen, is geen Rap op Stap kantoor. Je mag me alvast noteren als vrijwilliger wanneer daar een kantoor komt”, valt Fanny, breed glimlachend, met de deur in huis.”

“Als kind ben ik nooit op vakantie geweest. En met ons gezin lukt het normaal ook niet om er even tussenuit te zijn. Bij elke uitstap moeten we rekenen voor ticketprijzen en vervoerkosten. Via het Rap op Stap kantoor van Aalst hoorden we over deze gezinsvakantie. We konden het eerst niet echt geloven dat dit mogelijk was.”

“Holderdebolder beslisten we toch om in te schrijven. Deze week is voor ons een onverwacht geschenk dat uit de hemel is gevallen. Als een oneindig verhaal, zo voelt deze vakantie aan. Het zijn maar vier dagen, maar de ervaring gaat nog zeker vier jaar meegaan.”

‘Deze week is voor ons een onverwacht geschenk dat uit de hemel is gevallen. Als een oneindig verhaal, zo voelt deze vakantie aan.’

Siggy, de partner van Fanny vult aan: “Het is pure luxe. Alles is voor ons tot in de puntjes geregeld. Toen we aankwamen dachten we dat er al iemand in ons huisje zat. De handdoeken lagen klaar op ons bed, en het was zó gezellig ingericht om ons welkom te heten.”

“In ons dagelijks leven staat alles in het teken van Yliane, onze dochter. We cijferen onszelf weg, zodat zij de dingen kan doen die andere kinderen ook kunnen. Als je kind gelukkig is, ben je zelf gelukkig. Dankzij deze vakantie kunnen wij als ouders nu volop mee genieten. Ik kom volledig tot rust. Onze maatschappij is zo stressvol. Het is heerlijk om daar even uit te kunnen stappen. Ik hoop dit rustgevoel ook mee naar huis te nemen.”

Yliana vertelt dat ze zich super amuseert, vooral tijdens de kinderanimatie. “Ik heb geknutseld en meegedaan aan een reuzeganzenspel. De animatoren zijn wel grappig. Het is fijn om ook andere kinderen te leren kennen en samen te spelen.”

© Els Meersschaert

Gsm-vrije kinderen

“Het is jaren geleden dat wij nog op vakantie geweest zijn. Wat wij hier gekregen hebben, dat hadden wij nooit verwacht.” Danny, papa vier en pluspapa van de drie kinderen van Colinda praat honderduit. “Je wordt met alles geholpen. Dat heeft me écht geraakt.”

“Het is al een grote stap om iets te durven vragen, en we zijn ook wel gewend om regelmatig een ‘nee’ te krijgen. Dat is zo een verademing op deze plek, dat geen vraag te veel is voor de animatoren. Wanneer we terug thuis zijn ga ik aan iedereen vertellen wat een fantastische week dit geweest is. Voor ons en voor de kinderen.”

‘We ontdekten dat onze kinderen graag wandelen.’

Colinda neemt over: “Onze drie kinderen die mee zijn, beseffen nu dat er nog iets anders bestaat dan de gsm. We ontdekten bijvoorbeeld dat onze kinderen graag wandelen. Ze komen ondertussen zelf al vragen om nog eens een wandeling te maken.”

“Op uitstap naar de zoo, vroegen we hen de gsm niet mee te nemen. Ze hebben dat mobieltje geen seconde gemist! Kinderen kunnen terug kinderen zijn. We genieten van de natuur en de rust. Van de tijd om zelf met onze kinderen bezig te zijn. En van de supervriendelijkheid van de gastheren en gastvrouwen. Ik voel me helemaal thuis.”

© Els Meersschaert

Iedereen heeft recht op vakantie

Tine Booij van Casa Ametza vertelt dat ze met deze gezinsvakanties verder bouwen op de missie van hun vzw Bielebale. “We bieden al jaren integraal toegankelijke vakantiehuisjes en groepsverblijven aan, met zorgondersteuning voor wie dat nodig heeft. De gezinsvakanties van Iedereen Verdient Vakantie passen perfect in ons verhaal. Omdat iedereen recht heeft op vakantie: mensen die zorg nodig hebben, en ook mensen in armoede.”

‘Deze gezinnen zo gelukkig en ontspannen zien, is voor ons het mooiste geschenk.’

“We kunnen deze vakanties waarmaken met de extra steun van Iedereen Verdient Vakantie en Toerisme Provincie Antwerpen. Samen met Yves Bisschops, onze eventplanner, stelden we een weekprogramma samen waarin voor elk wat wils zit. We belden alle Rap Op Stap kantoren om het aanbod bekend te maken, en dat heeft gewerkt: op vijf dagen tijd waren alle huisjes geboekt.”

Yves: “Onze vakantiegangers wonen veelal op appartementen, dicht bij elkaar. Je ziet hen nu volop genieten van simpel op het terras te kunnen zitten, midden in het groen en de open ruimte. En wij genieten mee. Soms vragen de mensen wat ze kunnen geven om ons te bedanken. Ze willen iets materieels bieden. Van Yliana kreeg ik een prachtige tekening. Maar deze gezinnen zo gelukkig en ontspannen zien is voor ons het mooiste geschenk.”

Reacties [2]

 • An Meert

  Ik ben mee kunnen gaan op vakantie met Sant-Egidio met als thema: leve de ouderen! Eens 4 dagen kunnen vluchten uit de eenzaamheid, het alleen zijn, om samen te kunnen eten, gaan wandelen, gezellig samen zijn, gewone kleine simpele dingen, een kleine traktatie, … . Een plek waar rekening gehouden wordt met ons en voor ons, enz. . Daar helpt geen stadspark aan als we toch alleen niet buiten kunnen en het geld niet hebben. Ik kijk er ieder jaar naar uit. Ook tijdens de weekends en de Corona zorgt die organisatie voor ons: ouderen, kinderen en zoveel andere mensen!

 • Juf Josephine

  Ik lees tussen de regels door dat de ouders graag gaan rondvertellen wat een fijne reis ze mochten ervaren.
  Maar net de verwachting dat men jaarlijks moèt op reis gaan om er naar bun gevoel bij te horen stoot mij tegen de borst.
  Het zal deze ouders komend jaar verdriet bezorgen als er dan geen reis plaatsvindt.

  Beter zou zijn te investeren in de stadsparkjes. Kleine groene pleintjes in de stad – 50m² volstaat.
  Daarop een barbecue, twee picknicktafels, een bank en een schommel.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.