Verhaal

Samenhuizen met een vluchteling

Elkaars zorgen leren verstaan

Nils Luyten

Sinds eind 2016 mag je erkende vluchtelingen huisvesten in vrije ruimtes in je woning. Lieve en Marcel uit Herent twijfelden niet lang en vonden in Rochehate uit Syrië een nieuwe huisgenoot.

De Syrische Rochehate woont bij Lieve en Marcel © ORBIT vzw / Nils Luyten

melding tijdelijk wonen

De Syrische Rochehate woont bij Lieve en Marcel © ORBIT vzw / Nils Luyten

Verhuren of kosteloos aanbieden

Twee jaar geleden maakte Vlaanderen het mogelijk om vrije ruimtes in je eigen woning te gebruiken om erkende vluchtelingen te huisvesten. Je moet enkel een melding maken bij je gemeente.

Je kan ervoor kiezen om deze ruimtes te verhuren of gewoon kosteloos aan te bieden. Meer nog, wie samenhuist door middel van een Melding Tijdelijk Wonen, wordt beschouwd als alleenstaande. Jij en je inwoner verliezen dus geen eventuele uitkeringen of vervangingsinkomens. Een privékamer is overigens al voldoende, de keuken en badkamer kan je delen.

‘Wie samenhuist wordt beschouwd als alleenstaande.’

ORBIT vzw ontwikkelde een handleiding voor de Melding Tijdelijk Wonen. Hierin vind je alle nodige formulieren, waar mogelijk al ingevuld.

Samen onder één dak

Benieuwd hoe samenhuizen met een erkende vluchteling er kan uitzien? ORBIT hielp Lieve en Marcel uit Herent vorig jaar met het maken van een Melding Tijdelijk Wonen. Ondertussen huizen zij al een tijdje samen met Rochehate uit Syrië.

Ik ga bij hen op bezoek.

Nog voor ik het huisnummer zie, weet ik dat ik aan het juiste adres ben. Solidaire huizen herken je namelijk al van op straat. De gevelramen bij Lieve en Marcel zijn bezaaid met affiches voor culturele evenementen en ‘Gastvrije gemeente’ posters. Naast de bel hangt een blaadje met instructies: één keer rinkelen voor Lieve & Marcel, twee keer rinkelen voor Rochehate.

Naast de bel hangt een blaadje met instructies © ORBIT vzw / Nils Luyten

Zodra de deur opengaat prikkelt de geur van oer-Vlaamse kost mijn honger. Marcel en Lieve hebben voor de gelegenheid gekookt en nodigen me uit om samen met Rochehate mee aan tafel te schuiven.

Varkenskoteletten met spruitjes

Terwijl Rochehate zich behelpt aan een portie varkenskoteletten met spruitjes, vraag ik Lieve en Marcel of ze het al gewend zijn om met elkaar samen te huizen. “Ja hoor”, lacht Marcel. “We hebben eigenlijk altijd al een woning met anderen gedeeld, nog van toen we studenten waren. Voor ons is er dus niet veel nieuws aan.”

Toen ze hoorden over de mogelijkheid om via een melding samen te huizen met een erkende vluchteling, twijfelden ze niet. “De kamers stonden al een tijdje vrij omdat een koppel dat er vroeger woonde verhuisde. De ruimte was voor hen en hun twee kinderen te klein geworden,” vertelt Marcel.

‘Voor ons was er niet veel nieuws aan.’

“Ik leerde Rochehate kennen via een gemeenschappelijke Syrisch-Koerdische vriend. We ontmoetten elkaar voor het eerst op een muziekconcert en het klikte meteen. Rochehate vertelde me dat hij dringend woninggelegenheid zocht om te huren. We waren blij dat we hem een eigen plekje konden geven bij ons thuis.”

Rochehate is apart ‘gezin’

Lieve en Marcel vonden het meldingsformulier ‘Tijdelijk Wonen’ op de website van Ruimte Vlaanderen en leverden het ingevuld af bij de dienst Ruimtelijke Ordening van Herent. De gemeente vroeg daarbij nog een vergoeding van 50 euro en een schets van de woonstindeling.

Zodra de nodige documenten binnen waren, nam de gemeente binnen de 30 dagen akte van de melding. Vanaf dan konden Lieve en Marcel een deel van hun woning gebruiken om een erkende vluchteling te huisvesten.

‘Het gaat om samenhuizen als alleenstaande.’

Ook niet onbelangrijk: Rochehate werkt deeltijds. Mocht hij een leefloon of een werkloosheidsuitkering ontvangen, dan zou hij alsnog het bedrag voor een alleenstaande krijgen. Dankzij het maken van de Melding Tijdelijk Wonen werd Rochehate namelijk als apart ‘gezin’ op hetzelfde adres als Lieve en Marcel gedomicilieerd.

Dit tijdelijke karakter en het feit dat hij grotendeels instaat voor zijn eigen kosten, bepaalt dat het in dit geval niet gaat om samenwonen, maar louter om samenhuizen als alleenstaande.

Privacy

Rochehate geniet bij Marcel en Lieve van heel wat privacy. Lieve en Marcel wonen op het gelijkvloers en de benedenverdieping, Rochehate verblijft op de bovenverdieping waar hij een eigen keukentje en douche heeft, een kleine woonruimte en een slaapkamer.

“Daardoor hebben we de vrijheid om elk ons eigen leven te leiden, maar af en toe eten we ook samen en gaan we op uitstap. Als hij hulp wil, weet hij ons te vinden. Met de Belgische administratiemolen is dat soms wel eens nodig. Zo sloeg hij even in paniek omdat hij dacht dat hij zijn vakantiegeld moest betalen in plaats van ontvangen”, lacht Marcel.

‘We hebben de vrijheid om ons eigen leven te leiden.’

Terwijl Marcel en Lieve de tafel afruimen, neemt Rochehate me mee naar zijn leefruimte op de bovenverdieping. In de hoek staat een gitaar, op de muur hangt een poster van de Amerikaanse serie Breaking Bad en een grote reisfoto van Cuba. Rochehate moet lachen als ik zeg dat ik precies mijn oude studentenkamer binnenwandel.

Rochehate heeft een eigen slaapkamer, badkamer en leefruimte met keuken © ORBIT vzw / Nils Luyten

Samenhuizen is evidentie

Tussen de thee en chocoladecake begint Rochehate te praten over zijn leven in Syrië en nu in Vlaanderen. “Ik woonde in Aleppo, waar ik werkte als grafisch ontwerper. Ik maakte  labels en visitekaartjes. Toen de oorlog uitbrak, heb ik dat allemaal achter mij moeten laten”, vertelt hij.

“Nu ik in België woon, is samenhuizen met Vlamingen voor mij een evidentie. Ik wilde zo snel mogelijk Nederlands leren en me integreren. Daarnaast is het ook fijn iemand in de buurt te hebben voor als je snel eens iets wil laten vertalen.”

‘Het samenhuizen verloopt vrij ontspannen.’

Het samenhuizen verloopt ook volgens hem vrij ontspannen. “Samen eten doen we eigenlijk maar zelden, maar we gaan wel af en toe zwemmen en op uitstap naar festivals, naar de cinema of naar een museum. Ik en Marcel houden allebei van culturele evenementen, dus dat komt goed uit”, zegt Rochehate enthousiast. 

Goed voor Vlamingen

Als de oorlog voorbij is, sluit Rochehate niet uit dat hij naar Syrië zou terugkeren. “Maar nu wil ik me concentreren op mijn studies. Ik werk als tuinman en poetshulp in een kleuterschool hier in Leuven, maar ik wil graag loodgieter worden. Daarom volg ik bij de VDAB een opleiding en combineer ik dit ook nog met lessen Nederlands.”

‘We gaan elkaars zorgen beter verstaan.’

Het wordt stilaan tijd om naar huis te gaan. Als afsluiter vraag ik Rochehate of hij een boodschap heeft voor Vlamingen die eraan twijfelen om met erkende vluchtelingen samen te huizen.

“Samenhuizen is niet alleen goed voor erkende vluchtelingen, maar ook voor Vlamingen. Ik merk dat veel mensen niet begrijpen wat wij hier komen doen. Wie met vooroordelen leeft of racistische uitspraken doet, beseft vaak niet hoe kwetsend dat kan zijn. Door met elkaar samen te huizen, kunnen we elkaars land beter leren kennen, kunnen we onze culturen delen en gaan we elkaars zorgen beter verstaan.”

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.