‘Hulplijn voor hulpverleners’ is een podcast voor sociale professionals. Laurens en Priscilla, allebei ook hulpverleners, gaan in elke aflevering aan de slag met een vraag uit het werkveld. Een expert in het thema geeft tips, inzichten en advies.
Een uitdaging waar veel sociale professionals mee te maken krijgen luidt: hoe maak je een plek waar iedereen welkom is, maar die tegelijk ook voor iedereen veilig voelt? Want wat als één bezoeker of cliënt moeilijk gedrag vertoont? Hoe kan je als hulpverlener reageren?
De vraag komt van buurthuismedewerker Ada (SAAMO)Deze naam is een pseudoniem.“Het gaat over gedrag dat je moeilijk kan plaatsen”, licht Ada toe. “Het kan ook heel snel evolueren naar een crisismoment waar mensen nog maar één stap van fysiek geweld verwijderd staan.”
‘Elke omgeving heeft bepaalde spelregels. Het is heel veilig als we die begrenzen.’
Hoe kan Ada de juiste tools ontwikkelen om inclusiviteit te waarborgen, terwijl ze tegelijkertijd grenzen stelt voor storend gedrag? Hoe kun je als hulpverlener zowel een open deur zijn voor iedereen, als duidelijke regels handhaven om een veilige en respectvolle omgeving te creëren?
Laurens en Priscilla krijgen in deze aflevering advies van Sylvia Hubar. Zij werkt deeltijds in het wijkgezondheidscentrum Ridderbuurt in Leuven waar zij zich inzet om gezondheidszorg toegankelijker te maken voor bepaalde doelgroepen. Daarnaast geeft ze deeltijds les aan de Hogeschool UCLL binnen sociaal werk.
Sylvia deelt haar visie: “Elke omgeving heeft bepaalde spelregels. Het is heel veilig als we die begrenzen. Daar draait het in essentie om.” Sylvia legt uit hoe je grenzen kunt stellen op een manier die veiligheid en inclusie bevordert, en hoe je deze spelregels kunt communiceren zonder de openheid van je werkruimte in gevaar te brengen.
Meer ontdekken over het thema van deze aflevering?
Wil je meer lezen over het omgaan met moeilijk gedrag of conflicten? Dan vind je deze artikels die eerder op Sociaal.Net verschenen zeker interessant:
- ‘Conflicten zullen altijd blijven opduiken, het verschil zit ‘m in hoe je ermee omgaat’
- ‘Wees niet bang van spanningen, ga ermee aan de slag’
- Hoe praat je met iemand die psychotisch is?
- ‘Een psychose is niet gek. Het is een poging van je geest om zich te handhaven in een moeilijke context’
- Hoe politie zou moeten omgaan met mensen met psychoses
Reacties