Podcast

Is het onprofessioneel als ik dingen over mezelf deel?

Redactie Sociaal.Net

Laurens en Priscilla bespreken in deze aflevering van ‘Hulplijn voor hulpverleners’ een vraag die veel jonge hulpverleners bezighoudt: hoe blijf je nabij zonder jezelf te verliezen?

© Foto: ID / Sien Verstraeten

‘Hulplijn voor hulpverleners’ is een podcast voor sociale professionals. Laurens en Priscilla, allebei ook hulpverleners, gaan in elke aflevering aan de slag met een vraag uit het werkveld. Een expert in het thema geeft tips, inzichten en advies.

Jeugdhulpverlener Ot vraagt zich in deze aflevering af hoeveel je over jezelf mag delen met cliënten. “Het is soms een uitdaging als iemand heel zijn hart met je deelt, zonder dat je iets teruggeeft”, zegt Ot. “Maar op school leerden we: je hebt een professionele rol, je deelt niets persoonlijk.”

Advies hierover vragen we aan Tamara Lavaert, medewerker bij SAM, steunpunt mens en samenleving, en voormalig straathoekwerker in Antwerpen. Ze deelt haar inzichten over hoe je als hulpverlener warm en betrokken kan blijven, terwijl je toch professioneel afstand bewaart.

‘Dit is een van de warmste thema’s van het sociaal werk.’

Samen met Laurens en Priscilla verkennen we hoe je je eigen ervaringen en kwetsbaarheid kan inzetten zonder dat ze je overspoelen. Een aflevering over nabijheid, afstand en zelfzorg — voor iedereen die met hart en ziel in het sociaal werk staat.

“Dit is een van de warmste thema’s van het sociaal werk. Het komt erop neer om nabij te zijn en toch je verstand erbij te houden. Je mag niet bang zijn om nabij te zijn,” zegt Tamara. “Het gaat ook over wie ben je, wat is jouw eigen bagage, welke rol neem je in en wat kan je doen?”

Meer ontdekken over het thema van deze aflevering?

Wil je meer lezen over het evenwicht tussen afstand en nabijheid? Dan vind je deze artikels die eerder op Sociaal.Net verschenen zeker interessant:

Tamara en haar collega’s bij SAM, steunpunt mens en samenleving tippen de boeken ‘Straathoekwerk‘ van SAM zelf en ‘Power of vulnerability’ van Brené Brown. Die laatste gaf ook een TED Talk over dit thema die je hier kan bekijken. Ook interessant is de website van Andries Baert, de grondlegger van de presentietheorie.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.