Column

Eindelijk een politicus die durft!

Dikke Freddy aan Philippe De Backer, de man die de profiteurs aanpakt

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

© ID/ Dieter Tielemans

Philippe De Backer

© ID/ Dieter Tielemans

Geachte Heer De Backer,

Ik las in De Standaard dat u vorig jaar, alstublieft, 266 miljoen euro hebt kunnen afpakken van mensen die gefoefeld hebben met hun ziekenkas of hun uitkering. U hebt goed gewerkt. Het is een Olympisch record.

Twee van die foefelaars ken ik persoonlijk. De ene had, terwijl hij elke maand een kolossaal leefloon incasseert, ‘s nachts met een buggy rondgereden om reclamefolders te bussen. De andere had, omdat ze kosten had voor het trouwfeest van haar dochter, haar invalidengeld tijdelijk verhoogd door ad interim kabinetsmedewerkster te worden in de toiletten van Berchem-Station. Ik had ze beiden nochtans gewaarschuwd. Vooral die bijverdienste met reclamefolders was riskant want er zat ook een vierkleurendruk van de socialisten in de bundel.

‘Twee van die foefelaars die u pakte, ken ik persoonlijk.’

In het artikel dat ik over u las, stond ook dat u de strijd gaat aanbinden met ‘malafide louche winkels’ in de grote steden. Eindelijk een politicus die durft!

Bovendien denk ik dat u meer kan incasseren met het aanpakken van malafide louche winkels dan met het klissen van uitkeringsfoefelaars. Ik denk dat het volstaat om bijvoorbeeld bij Ikea langs te gaan om in één klap uw Olympisch record te verbreken. Een kennis van mij zegt dat de jaarlijkse winst van Ikea groter is dan die van voetballer Kevin De Bruyne en dat Ikea nog nooit betrapt is op het betalen van belastingen. Veel werk zal u daar dus niet mee hebben.

Hierdoor zal u tijd vrij krijgen voor uw campagne om burgemeester van Antwerpen te worden. Mocht u kunnen beloven dat u met een gedeelte van het geld dat u bij Ikea zal vinden ordentelijke openbare toiletten in de stad zou installeren, dan wil ik overwegen om voor u te stemmen. Vorige week las ik, eveneens in De Standaard, dat een man tussen twee auto’s op een parking zijn gevoeg had gedaan. De politie zou de verdachte op het spoor zijn. Als zelfs de grote gazetten hierover beginnen schrijven, dan moet het tekort aan sanitaire installaties in Antwerpen toch echt problematisch zijn.

Ik groet u met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties [7]

 • Johan

  Wat mij betreft mogen ze wie fraudeert met een uitkering aanpakken. Het ondergraaft het draagvlak voor herverdeling. Het wordt gebruikt om de aandacht af te leiden van waar hij moet liggen. De onwaarschijnlijke herverdeling van de 99 % richting de 1 %.

 • Peter Brepoels

  ‘Klein’en grote stelen, maar grote stelen nog het meest.’ het lied was 100 jaar geleden een hit in Antwerpen. Het was toen waar & nu nog meer. In 2018 spreekt Dikke Freddy al lachend deze waarheid. Maar nu schieten sluipschutters zonder achternaam op de nar. Kris, dit kon zelfs in de Middeleeuwen niet.

  (http://www.wreed-en-plezant.be/wrdprs/2015/12/grote-stelen-nog-het-meest/)

 • Peter

  Kris, er is niemand die zegt dat uitkeringsfraude moet kunnen. Er wordt vooral gezegd dat de moeite, tijd, energie én geld die er in gestoken wordt in verhouding niet zo veel opbrengt. Wat de achterliggende reden is van dit bericht is volgens mij ook dat er heel hard geroepen wordt over alle profiteurs die onze sociale zekerheid op de helling zetten … maar is dat wel zo? Er wordt door (neo-)liberale partijen bespaard op onze sociale zekerheid, dat is de enige reden waarom onze sociale zekerheid op de helling staat, ook én vooral voor mensen die ze écht nodig hebben !!

 • Dieter

  Uitkeringsfraude moet worden aangepakt. Net als belastingsontduiking bij grote bedrijven.
  Ik werk in de opsporing van de sociale fraude bij één van de grootste sociale hulpverleners van dit land.. Geloof me het is nodig. Individuele dossiers lopen gemakkelijk op tot 50000 eur. Het gaat heus niet allemaal om echte arme sukkelaars hoor.
  Dat geld zou zoveel beter besteed worden aan de echte arme sukkelaars.
  Ik pleit voor meer controle….bijgevolg minder fraude opdat het geld kan vloeien naar wie het nodig heeft(wishfull thinking wellicht).
  Enja…ook veel meer controle op belastingsontduiking.
  Maar iedereen werkt op zijn niveau. Ik doe hetgeen nodig is op het mijne.

 • Heidi Degerickx

  Dikke Freddy legt subliem de vinger op de wonde dat wij er blijkbaar allemaal vrede mee nemen om te schieten op die groepen in de samenleving die al kwetsbaar zijn en dus een makkelijk doelwit. (waarbij een deel van dit gedrag ook een rechtstreeks gevolg is armoede en mensen dus overlevingsstrategieën ontwikkelen om te voorzien in basisbehoeften)
  Dit terwijl we aan de top (bedrijven maar ook privépersonen) grote belastingsontduiking en misbruik van bepaalde wetgeving doodleuk laten passeren… wie een beetje een rechtvaardigheidsgevoel heeft, weet dat dit een samenleving is waarin met twee maten en gewichten gewogen wordt en nét dat is polariserend (@ Kris). Ik vind dit cursiefje to the point én verbindend doordat het die dynamieken samen bespreekt in 1 A4tje.

 • Tine

  Op een ludieke manier duidelijk maken dat er met twee maten en gewichten gemeten wordt: veel energie en geld stoppen in het pakken van de kleine sjoemelaars en grote fraudeurs en belastngontduikers quasi ongemoeid laten, dat is de boodschap.

 • Kris

  Wat is de boodschap van sociaal.net alias “Dikke Freddy” ? Dat uitkeringsgerechtigden zich niet aan de regels hoeven te houden zolang je nog elders vermeende onrechtvaardigheden ziet? Dat 266 miljoen euro niet naar niet-sjoemelende uitkeringstrekkers moet gaan maar best uit de staatsruif mag worden gestolen? Dat je van het meer dan terechte antifraudebeleid best een “Dikke Freddy”-karikaturaal cursiefje kan maken? Dat er na het uit ten treuren herhaalde N-VA-bashen nu ook eens op een liberaal mag worden geschoten die het regeringsbeleid uitvoert? Dat “sociaal” synoniem is van tolereren van gesjoemel en wie daartegen wil optreden asociaal is? Dat goedpraten of minimaliseren van uitkeringsfraude het noodzakelijke draagvlak voor onze verzorgingsstaat vergroot?
  Hopend op interessante en boeiende maar iets minder karikaturaal-polariserende cursiefjes.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.