Column

Aan Alexander De Croo, premier en bankeigenaar in een wereld in verandering

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Alexander De Croo

© ID / Fred Debrock

Geachte heer, excellentie,

Ik heb vernomen dat de Belfiusbank eigendom is van de Belgische Staat. Als grote baas van die Belgische Staat bent u dus eigenlijk ook de grote baas van dit kroonjuweel van het bankwezen. Ik wil u graag van harte feliciteren met de manier waarop u met uw bank het goede voorbeeld geeft inzake bankieren. Deze bank leeft met de mensen mee!

Andere banken zoals bv. Fortis, ING en KBC sluiten het ene kantoor na het andere en drijven op die manier de honderdduizenden burgers die niet genoeg geld, verstand of goesting hebben om hun bankzaken per computer af te handelen tot wanhoop. Zelfs de bankautomaten worden de ene na de andere uitgebroken en vervangen door een spaanderplaat met een reclameslogan erop. Het spreekwoord ‘klant is koning’ dreigt geschrapt te worden uit de woordenboeken.

‘Ik ben u dankbaar voor uw aanvoelen van de zorgen van de gewone man en vrouw in de straat.’

Gelukkig roeit de Belfiusbank moedig tegen de stroom in en opent ze tegen het einde van dit jaar alstublieft 22 nieuwe kantoren onder de wervende namen ‘private houses’ (en nee, daar hangen geen rode neonlichten boven de ramen) en ‘wealth houses’. De bank schuwt het daarbij niet om zich te vestigen in uithoeken van het land zoals Knokke of in voorsteden van Brussel zoals Sint-Pieters-Leeuw; Conner Rousseau zal zich daar meteen terug in België voelen.

Bezoekers van de private houses en de wealth houses zullen er het genoegen hebben om te kunnen spreken met echte levende bankbedienden die hen zullen voorthelpen met al hun financiële zorgen en ook met hun vragen over kredieten en verzekeringen. Het gemak en het geluk van de bankklant staat hier terug voorop.

Voorlopig -alle begin is moeilijk- zijn de private houses alleen toegankelijk voor mensen die een half miljoen euro in hun portemonnee hebben en in de wealth houses kan men alleen terecht met 2,5 miljoen euro op zak, maar omdat de Belfiusbank als staatsbank tenslotte de bank van alle Belgen is, zullen binnenkort ongetwijfeld ook de mensen met minder gevulde en zelfs met lege portemonnees de kans krijgen om hun financiële problemen met echte levende bankbedienden te bespreken. Dit is de wereld in verandering waar ik naar uitkijk!

Ik ben u dankbaar voor de ommezwaai die u aan het bankwezen geeft. Ik ben u dankbaar voor uw aanvoelen van de zorgen van de gewone man en vrouw in de straat. Ik groet u dan ook met de meeste Hoogachting,

Fr. De Meester,
U kent mij als Dikke Freddy.

Reacties [9]

 • Jean Vingerhoets

  Wauw dikke Freddy blijft de nieuwe weg op gaan : zeer goed . Ik geniet er van . s’Malle-Rik

 • Vanderaerden Benny

  Ik ben geen krak op het internet en ik wilde een afspraak maken bij de bank.ik telefoneerde naar het gegeven nummer en het heeft 3 uur geduurd eer ik een afspraak had.en dat noemen ze klantvriendelijk

  • WautersLMC

   Dat is sinds covid nieuwe mode. In april vliegt er iets in mijn oog : een vlieg, een takske.. ´t kan zelfs een klein vogelke geweest zijn . Ik haast mij naar binnen, want mijn oog bloedde. Ik ga naar de spoed. Ze kijken eens en ze doen er een nieuwe plakker op. Ze maakten een afspraak bij de oogmeester : Augustus was de eerst mogelijke afspraak. Dus dan maar Dr Google en zelf wat prutsen. Als ik nu buitenloop kan je mij op zon en feestdagen herkennen aan mijn veiligheidsbril (Gelukkig had ik die nog uit de Covidtijd)

 • Geert Peremans

  Ben zelf 30 jaar( 25 als beleggingsadviseur) actief geweest en heb de evolutie meegemaakt van ´dag Jan,Marie,Jef,…naar dag Mr,Mevr. Peeters,Janssens ,.. tot dag nr. 356,413,… die zoveel opbrengt en zoveel tijd waard is.
  Ben nog steeds klant bij de bank waar ik werkzaam was maar alle oud collega´s zijn getransfereerd naar andere kantoren.
  Wordt nu ook als een nummer behandeld ,en owee, durf aub geen klacht in te dienen ,want dit kost geld aan de bank voor de behandeling ervan. (wacht reeds 3 maand op een oplossing )
  Dus,waarde Dikke Freddy ,´k geloof dat je lang op een afspraak zal moeten wachten om ,….. niet geholpen te worden !

 • An

  tja, dikke Freddy, ik was zelfstandig kantoorhouder bij een bank. Mijn werkdagen waren gevuld met vele persoonlijke contacten, soms tot laat in de nacht en tijdens het weekend. Een dag ziekte verlof nemen, kon niet … Ik wil gewoon zeggen, ik stond dag en nacht klaar voor mensen met gene dikke portefeuille. En ik had goede cijfers. Tot het noodlot toesloeg. Ik moest vertrekken – geen fraude, maar echtscheiding. Maar die bank vroeg me om tegen mijn persoonlijke intenties, zoals eerlijkheid, tijd, correctheid, er voor iedereen zijn – en zeker voor mensen die het niet breed hadden, op te geven en te blijven werken tot ze iemand anders gevonden hadden. Ik kon het niet! Met als cadeau: de laatste overval. Verzekeringen kwamen niet tussen. Ellenlange processen en een hoge schuld door deurwaarders. Het tegoed van de bank, heb ik nooit gekregen. Slechte advocaat. Maar ik weet wel wat ik gedaan heb voor mijn klanten. 2de cadeau: armoede! En mijn werk was mijn hobby!!!

  • Walter D'Amico

   U onderstreept het feit dat men beter niet ethisch en met integriteit onderneemt maar slechts naar winstmaximalisatie moet zien om het te maken in ons kapitalistisch economisch model!

 • Sylvain Cuypers

  In mijn gemeente is Belfius gesloten. De klanten zijn dus naar de naburige gemeente moeten gaan om hun verrichtingen te doen of cash geld af te halen. In dit kantoor waren voorheen 4 automaten en dat zijn er nu nog 2. Iemand nodig om te helpen? Alleen op afspraak. Spijtig want er is toch meer hulp nodig dan zij denken.

 • fernand Michiels

  Mijn kantoor is allang gesloten nu moet ik een bus nemen, misschien word mijn oud kantoor teruggeopend voor de rijken ik vind dat schandalig, Fernand

  • fernand michiels

   Ja en ik ben 91

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.