Column

Dikke Freddy feliciteert onze regeringen!

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Dikke Freddy feliciteert onze regeringen

© ID / Bart Dewaele

Aan onze voltallige regeringen

 

Geachte dames, geachte heren,

Ik droom er allang van om bij het peloton van de middenklasse aan te sluiten. Maar met wat ik van mijn leefloon over hou, kan ik amper de intresten betalen die maandelijks als een schimmel op mijn schuldenberg verrijzen.

Ik heb eerder al overwogen om een vennootschap op te richten. Het zou mij in de mogelijkheid stellen om -naar het goede voorbeeld van verschillende banken, aannemersbedrijven en vliegtuigmaatschappijen- via een wel overwogen faillissement een groot gedeelte van mijn schulden van mij af te schudden. Ik beschikte echter niet over het noodzakelijke beginkapitaal en ik had niet echt vertrouwen in de kameraden die mijn vennoten wilden worden.

‘Ik weet meer dan de gemiddelde mens over voedselbanken, schuldbemiddelaars en budgetmeters.’

Nu lees ik in het dagblad dat er vanaf 1 mei ‘een frisse wind door de vennootschappen zal waaien’. Uw regeringen hebben er daadkrachtig voor gezorgd dat het niet meer nodig is om een beginkapitaal te hebben voor het oprichten van een vennootschap. Geleend geld volstaat. Wellicht komt mijn schuldenberg dus onmiddellijk in aanmerking. Bovendien kan ook ‘knowhow’ een onderdeel van het beginkapitaal vormen. En ‘knowhow’ heb ik in overvloed. Ik weet meer dan de gemiddelde mens over wachtlijsten, ziekenhuizen, ziekenkassen, sociale assistenten, voedselbanken, schuldbemiddelaars, budgetmeters, e.d.m.

Een andere fantastische verbetering aan de vennootschapswet is dat het niet langer nodig is om een vennoot te hebben. Vanaf 1 mei kan ik simpelweg vennoot van mezelf worden. Door gewoon in de spiegel tegen mezelf te praten kan ik een vennootschapsvergadering houden.

Uw regeringen hadden bij hun aantreden beloofd om de armoede te halveren. Het heeft er lang naar uitgezien dat het plan zou mislukken, maar door op het allerlaatste nippertje aan alle arme mensen de kans te geven om via een vennootschap failliet te gaan en op die manier met een propere lei opnieuw te beginnen, lijkt alles uiteindelijk toch ten goede te keren.

Ik wil u dan ook uitvoerig danken, en u alle succes toewensen bij de nakende verkiezingen. Kracht van verandering zal niet langer nodig zijn; waar een wil is, is een weg.

Met goesting in de toekomst en met de meeste Hoogachting namens de bv Dikke Freddy.

Reacties [5]

 • Roel Luyckx

  Dikke Freddy is altijd goed, maar hier overtreft hij zichzelf.

 • Heidi Degerickx

  Fat Freddy should broaden his horizon – this is TOO good to s(t)ay in Dutch only.

  Still hoping that Freddy would have a romance with Skinny Marie or Long-leggings Lesly…Co-habitation will be almost impossible with his debts, basic minimum income and our public housing waiting lists.

 • Mia Haustraete

  schitterend geschreven en de nagel op de kop!!!

 • W. reynkens

  Gelukkig kan je met de nieuwe vennootschapswet een Besloten vennootschap starten als individu zonder veel startkapitaal.

 • Carine Van der Sypt

  Zoals gewoonlijk Freddy (Erik) de nagel op de kop

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.